Premierul Adrian Nastase a prezentat miercuri o serie de masuri sociale, cu iz electoral, adoptate in sedinta Executivului. El a anuntat faptul ca se vor acorda prime de 30 milioane lei pentru orice proprietar care este de acord sa isi caseze vechea masina si sa isi cumpere un nou autoturism, primele respective urmand sa fie acordate din Fondul de Mediu. Banii pentru prime ar urma sa fie compensati prin impozitele si taxele colectate ca urmare a cresterii productiei si a vanzarilor de autoturisme.

O alta masura se refera la persoanele care au depus, pana in 1989, bani la CEC pentru cumpararea de autoturisme Dacia. Persoanele in cauza vor fi despagubite pentru ca sumele depuse s-au devalorizat. Guvernul a propus Parlamentului un proiect de lege, conform caruia celor 37.434 deponenti care au constituit in acest sens, pana la 1 martie 1992, depozite de 70.000 de lei la CEC, vor fi despagubiti prin acordarea unei sume neimpozabile de 100 de milioane de lei. Pentru depozitele mai mici de 70.000 de lei, sprijinul va fi diminuat proportional. Efortul bugetar total pentru acest proiect este de trei mii de miliarde lei. Un alt proiect social al Guvernului, prezentat de Nastase, ofera veteranilor si vaduvelor de razboi posibilitatea sa isi cumpere locuintele de stat in care stau cu chirie.

Nastase a mai mentionat si o alta masura privind sprijinul acordat de catre stat, in cazul decesului unui pensionar din sistemul public, sotului supravietuitor, acordandu-i-se un ajutor lunar, in cuantum de 25% din pensia celui decedat.

"Masuri de impovarare sociala"

Liderii Aliantei PNL-PD au apreciat ieri intr-un comunicat de presa ca masurile sociale anuntate de Guvern nu au acoperire reala in bugetul pentru anul 2005 si nu pot fi sustinute la nivelul actual al performantelor economiei romanesti.

Purtatorul de cuvant al Aliantei D.A. Ionut Popescu sustine in comunicat ca aceste masuri de asistenta sociala anuntate de Nastase sunt de fapt "masuri de impovarare sociala". Mai mult, Alianta DA sustine ca multiplicarea acestor masuri, in ultimele luni, va trebui sustinuta in cele din urma prin apelul la credite externe, ceea ce va conduce la cresterea datoriei externe a Romaniei la un nivel impovarator pentru orice buget viitor. "Adrian Nastase si PSD se fac vinovati de subminarea economiei nationale prin subminarea obiectivelor de reducere a inflatiei, de reducere a deficitului bugetar si de apropiere de standardele de functionare necesare aderarii la Uniunea Europeana". Liderii PNL-PD sustin ca nici un Guvern al Romaniei nu a dat dovada de "o mai mare iresponsabilitate bugetara" decat prezentul Executiv PSD condus de Adrian Nastase.

"Alianta DA PNL-PD considera ca Adrian Nastase, deja constient de faptul ca va pierde alegerile din 28 noiembrie, incarca nota de plata a viitorului Guvern al Aliantei si plaseaza o bomba cu efect intarziat, care va exploda in apropierea aderarii Romaniei la UE", se mai arata in comunicat.

Publicitate electorala

Vicepresedintele PRM, Augustin Lucian Bolcas considera ca masurile sociale anuntate de primul ministru erau necesare inca de acum cativa ani, dar la ora actuala reprezinta "publicitate electorala", ele negasindu-si acoperirea in bugetul votat in aceeasi zi in Parlament. "Ne-am obisnuit ca acest Guvern sa faca politica numai pentru propria sa reclama. O politica de publicitate electorala nu este constructiva", a declarat Bolcas, ieri pentru Mediafax. "Totul e o mascarada penibila, care ii compromite", apreciaza Bolcas.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.