Institutul de cercetare al PSD, Institutul Social Democrat (ISD) "Ovidiu Sincai", a dat ieri publicitatii un plan de rezolvare a conflictului transnistrean. Conform acestui plan, Transnistria ar urma sa fie decuplata de restul Moldovei si pusa sub un protectorat international, asemanator celui din Kosovo.

Simultan cu asigurarea protectoratului international al Transnistriei, Moldova va fi sprijinita sa inceapa negocierile de aderare la UE. Dupa posibila integrare a Moldovei in UE, Transnistria poate deveni fie parte a unei Moldove membra a UE, fie o enclava intre UE si CSI, de tipul enclavei Kaliningrad. Kaliningrad este un teritoriu rusesc de aproximativ un milion de oameni, situat intre Lituania si Polonia si format dupa dezmembrarea URSS. Dupa aderarea celor doua tari la UE, Kaliningradul a devenit subiectul unor acorduri speciale privind circulatia cetatenilor in si din enclava.

Adrian Severin, vicepresedinte al Consiliului Director al Institutului si cel care a prezentat planul, sustine ca Romania trebuie sa sustina internationalizarea problemei transnistrene si sa vina cu un proiect propriu la masa negocierilor.

El sustine ca oficialii UE nu doresc implicarea Romaniei in aceasta chestiune pentru ca se tem ca prezenta ei va complica si mai mult lucrurile. Severin mai sustine ca Romania trebuie sa-si manifeste vointa acum, si nu neaparat dupa integrare, asa cum ne recomanda Comisia Europeana.

Singurul lucru pe care l-ar putea castiga Romania dupa aderare in tratatarea acestei chestiuni ar fi un plus de imagine si mai multa receptivitate din partea partenerilor internationali, a afirmat Severin.

Publicistul Armand Gosu, considera intentiile ISD laudabile, insa crediteaza cu putin sanse de reusita propunerile lui Severin. "Propunerile au sanse mici de izbanda intrucat nu sunt realiste. Planul scartie intrucat se bazeaza pe o premisa falsa, adica interesul Occidentului pentru reglementarea conflictului. Nici o cancelarie europeana nu se gandeste la un protectorat de tip Kosovo sau la integrarea Moldovei in UE.

In plus, un protectorat se instituie in principiu dupa o criza majora, razboi civil, epurari etnice, ceea ce nu este cazul in Transnistria", ne-a declarat acesta. Pe de alta parte, publicistul crede ca intentia de a internationaliza problema sau propunerea unui parteneriat strategic cu Moldova, sunt obiective foarte bine punctate.


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.