Problema schimbarii masinilor pentru birourile din teritoriu a aparut dupa scrutinul de anul trecut. Vechile masini Dacia SupeRNova Clima au fost folosite la greu in campania electorala, iar noul val de deputati nu doreste vechituri uzate. Biroul Permanent al Camerei a aprobat ieri un Memorandum intern, pe baza caruia intregul lot de masini cumparat in 2001 trebuie inlocuit pentru ca a depasit durata de functionare, stabilita la patru ani.

Secretariatul General a intocmit si lista pretentiilor alesilor. Viitoarele masini trebuie sa fie dotate cu cele mai noi sisteme de protectie si siguranta - airbag pentru sofer si insotitor, sistem de franare antiblocaj (ABS). Obligatoriu ele trebuie sa aiba aer conditionat, computer de bord, geamuri electrice in fata si in spate, oglinzi exterioare cu reglaj electric sau radio-CD codat cu patru difuzoare.

Firma care vrea sa doteze parcul auto al Camerei ar trebui sa primeasca la schimb masinile aflate in prezent in folosinta deputatilor si sa scada din pretul de livrare valoarea masinilor vechi. Toate masinile trebuie sa aiba culoarea albastru marin, sa soseasca toate in curtea Palatului Parlamentului in primele zile ale anului viitor. Prin trecerea masinilor pe lista de investii de anul viitor deputatii evita orice surpriza, indiferent de soarta ordonantei care introduce restrictii la achizitii pentru anul acesta.

Pe de alta parte, exista o hotarare a Guvernului care obliga toate institutiile statului sa cumpere doar masini romanesti. Propunerile facute de Secretariatul General al Camerei pe lista de referinte indica faptul ca alegerea cea mai probabila va fi Dacia Logan, varianta de top (Ambition), al carei pret final este de 8.750 de euro.