Ministrul Justitiei, Monica Macovei, a declarat, intr-o emisiune la Realitatea TV, ca detine documente care ar putea proba implicarea unor procurori din Parchetul General in fabricarea de probe impotriva procurorului Flavius Craznic.

La randul sau, Craznic declarase intr-un interviu publicat pe 27 august intr-un cotidian central ca "la doua zile dupa ce ministrul Justitiei a facut plangere impotriva procurorilor care l-au cercetat, asa cum l-au cercetat, pe un anumit inculpat din dosarul "Cocaina pentru VIP-uri", mai multi inspectori din Parchetul General au colindat puscariile si au adunat de la infractori cercetati de mine declaratii impotriva mea".

Mai mult, Craznic adaugase, in acelasi interviu, ca i-a "atras atentia procurorului general al Romaniei, Ilie Botos, ca institutia pe care o conduce este folosita pentru unele razbunari. Cat am lucrat la Parchetul General am fost considerat foarte bun. Brusc, dupa ce am confirmat dezvaluirile aparute in presa despre disparitia unor probe din dosarul "Cocaina pentru VIP-uri", mai multi infractori au inceput sa dea declaratii impotriva mea". Craznic face aluzie la declaratiile lui Petre Dumitrescu, care a declansat un scandal de presa botezat generic "Afacerea Venezuela".

Dumitrescu, folosit temporar ca agent acoperit in cadrul unei operatiuni de trafic controlat de droguri derulat in noiembrie 2002, sustinea ca se intorsese din Venezuela cu sase kg de heroina, dar ca drogurile disparusera, sugerand complicitatea politistilor si a procurorului Craznic. Sunt insa indicii ca declaratia lui Dumitrescu a fost luata sub presiune in penitenciarul Jilava, procurorii care l-au vizitat in februarie promitandu-i eliberarea. Ceea ce s-a si intamplat dupa cateva luni, Dumitrescu fiind eliberat din penitenciar, desi luni de zile mandatul sau de arestare fusese confirmat periodic de instanta. Pana la ora inchiderii editiei, procurorul general Ilie Botos n-a putut fi contactat pentru a-si prezenta punctul de vedere referitor la afirmatiile ministrului Justitiei, Monica Macovei.

Documente acuzatoare

- Si daca se va dovedi ca domnul Craznic are probe sau reuseste sa demonstreze ca sub domnul Botos existau procurori care adunau de la infractorii din puscarie declaratii impotriva lui, aplicati acel principiu potrivit caruia conducatorul institutiei este raspunzator?
- Singur ca da, pentru ca este inadmisibil, si eu am spus asa ceva domnului Botos, in martie, cred, e inadmisibil sa foloseasca institutia statului pentru alte interese decat cele publice.
- Deci, daca se va dovedi acest lucru, sa intelegem ca domnul Botos isi pierde scaunul?
- Sigur ca da, voi cere revocarea, acesta ar fi un motiv. Folosirea institutiei in alte scopuri.
- Dar banuiesc ca va este foarte usor, intrucat vorbim de un consilier al dumneavoastra, care, probabil, are si probe in momentul in care se lanseaza in asemenea afirmatii.
- Eu nu as vrea sa cad in capcana cumva, aveti probe, nu aveti probe, pentru ca aici nu este atat de simplu. Nu vorbeste fara sa aiba niste documente pe care le-am vazut si eu, dar in acest moment...
- Este simplu, in cazul acesta, sa-l destituiti pe domnul Botos.
- As vrea ceva mai mult decat aceste documente, ca sa fiu sigura ca nu comit o eroare, e vorba de soarta unui om.
(fragment din emisiunea 100%, difuzata marti seara de Realitatea TV)


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.