PSD se zbate sa impinga cat mai departe termenul la care sa se discute revocarea celor doi presedinti pesedisti de la sefia Camerei si a Senatului. Dupa ce Nastase a obtinut o prima victorie in fata Coalitiei, ieri a venit si randul lui Nicolae Vacaroiu sa castige la Senat o runda din meciul disputat cu Alianta, avand ca miza inlocuirea sa din functie.

La capatul a trei ore de dispute aprinse, PSD, ajutat de PRM, au respins propunerea Aliantei ca noul Regulament al Senatului sa intre in dezbaterea plenului astazi, pesedistii dorind discutarea lui luni. Aliatii vor incerca insa sa propuna plenului ca astazi sa se discute totusi Regulamentul. Daca nu vor avea sorti de izbanda, conducerea Senatului se va reuni din nou, saptamana viitoare in sedinta, pentru a programa dezbterea Regulamentului. PSD nu s-a multumit insa doar cu cele cateva zile castigate pe marginea Regulamentului si a pus la cale un plan mult mai elaborat.

Concret, partidul lui Geoana va urmari bombardarea Senatului si Camerei cu motiuni simple, astfel incat schimbarea celor doi presedinti sa treaca in plan secundar. Prin urmare, strategia pesedista este cat se poate de simpla si vizeaza discreditarea Aliantei, care nu va mai putea respecta termenul limita de 15 septembrie propus pentru inlocuirea lui Nicolae Vacaroiu si a lui Adrian Nastase din functie.

Manevra "Melescanu la New York"

In sedinta de ieri a Biroului Permanent al Senatului, Nicolae Vacaroiu si ai sai pesedisti au dat peste cap planurile Aliantei, care dorea discutarea in regim de urgenta a modificarilor la Regulament. Senatorul democrat, Radu Berceanu a propus, fara sorti de izbanda, ca senatorii sa dezbata astazi in plen modificarile la noul Regulament, urmand ca aceste discutii sa fie continuate si in zilele de luni, marti si miercuri.

Hotaratoare in luarea acestei decizii a fost insa absenta de la sedinta Biroului Permanent a liberalului Teodor Melescanu, trimis de Vacaroiu la New York. In momentul in care a fost supusa la vot, propunerea lui Berceanu a obtinut cinci voturi "pentru" si cinci "impotriva", decisiva in situatie de balotaj fiind optiunea presedintelui Senatului. "Propunerea Aliantei a picat la vot din cauza ca votul presedintelui prevaleaza. Vacaroiu l-a trimis special pe Melescanu la New York, stiind ca prezenta sa este foarte importanta in Biroul Permanent", a declarat pe hol ziaristilor Radu Berceanu.

El a avertizat insa ca senatorii Coalitiei nu se vor da batuti si vor incerca totusi sa impuna ca astazi in plen sa inceapa discutiile pe noul Regulament. "Vrem ca in plen sa impunem prin vot modificarea ordinii de zi stabilita de Biroul Permanent astfel incat regulamentul Senatului sa intre in dezbatere", a mai spus Berceanu.

Bombardament cu motiuni

Pesedistii, in schimb, nu privesc revocarea ca fiind o prioritate si vor sa amane mai departe schimbarea presedintelui lor. Ei au gasit ieri o noua metoda de a tergiversa inlocuirea lui Vacaroiu, anuntand depunerea de motiuni simple la Senat si Camera Deputatilor. "Astazi vom depune la Camera o motiune privind nivelul de trai si nivelul pensionarilor, urmand ca saptamana viitoare sa depunem o motiune la Senat pe teme ce vizeaza agricultura si invatamantul", a declarat, ieri, Adrian Nastase.

El a precizat ca aceasta decizie a fost luata in urma unei discutii care a avut loc in biroul presedintelui Senatului, cu Miron Mitrea, Viorel Hrebenciuc, Mircea Geoana si Nicoale Vacaroiu. Nastase a prezentat si strategia pe care o va urmari PSD-ul: "Suntem preocupati ca teme importante pentru populatie nu sunt abordate in Parlament, in schimb se discuta aspecte colaterale ca de exemplu regulamentul. Sigur ca si acestea sunt importante, dar nu atat de urgente ca de exemplu situatia sinistratilor, probleme legate de invatamant, agricultura".

Potrivit Regulamentului Camerei Deputatilor, motiunile simple se discuta dupa trecerea a sase zile de la depunerea lor in Parlament. In cazul in care PSD va depune joi motiunea simpla, aceasta va fi discutata in plenul Camerei Deputatilor saptamana viitoare, perioada pentru care Coalitia de guvernamant si-a stabilit ca prioritate discutarea Regulamentului. Adevaratele intentii ale PSD au fost dezvaluite, insa, de deputatul PSD, Viorel Hrebenciuc. "Coalitia nu-si va respecta nici un calendar. O sa amanam pana pe 15 octombrie si chiar 15 decembrie revocarea presedintilor", a spus Hrebenciuc, cu un zambet de satisfactie pe fata.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.