Dupa ce ziarul nostru a dezvaluit in exclusivitate ca Hrebenciuc si Mitrea plus alti doi parlamentari PSD au depus un amendament prin care acceptau ca majoritatea parlamentara poate propune schimbarea presedintelui Camerei, pesedistii au intors-o ca la Ploiesti. Totul s-ar explica printr-o eroare a angajatilor grupului PSD. Intre timp, siguri ca vor castiga sefia Camerei, liderii PNL au hotarat sa supervizeze alegerile de la grupul din Camera.

Grupul parlamentar PSD din Camera Deputatilor a emis ieri un comunicat din care aflam ca "dintr-o regretabila eroare materiala a staff-ului tehnic al grupului parlamentar, generata in principal de faptul ca s-a lucrat alternativ pe doua texte asemanatoare ale proiectului de hotarare privind modificarea si completarea Regulamentului Camerei Deputatilor, textul amendamentului referitor la modificarea articolului 25 din acest proiect a fost gresit transcris".
Cu alte cuvinte, angajatii PSD au gresit de capul lor tocmai la articolul care se referea la revocarea presedintelui Camerei, Adrian Nastase.

Totusi, semnele de intrebare raman. In varianta Mitrea-Hrebenciuc, articolul 25 suna in felul urmator: "Presedintele Camerei Deputatilor si orice alt membru al Biroului Permanent poate fi revocat din functia pe care o detine inainte de expirarea mandatului la cererea motivata a grupului parlamentar care l-a propus sau la cererea a minim jumatate din parlamentari". Comunicatul grupului se refera la articolul 25, insa "greseala" persista in paginile urmatoare - articolul 25 indice 1 punctele a) si b), unde sunt trecute modalitatile practice de revocare - si se fac, in continuare, referiri la majoritatea deputatilor.

Liderul grupului parlamentar PSD, Viorel Hrebenciuc, a afirmat, la randul sau, ca, de fapt, totul ar fi fost o simpla eroare: "Nu este vorba de nici un complot impotriva lui Adrian Nastase. Cand am vazut ca UDMR ne salveaza si depune noi amendamente, l-am sunat pe Zgonea si i-am zis sa faca si el vreo 200. In graba aceea s-a strecurat greseala. Eu am observat-o abia azi-noapte pe Internet in "Romania libera". Oricum in comisie s-a retras partea respectiva".

Semnatarii amendamentului au trimis la Comisia pentru regulament o nota rectificativa. Valeriu Zgonea a povestit ziaristilor: "Biroul Permanent, dupa decizie, a distribuit raportul cu amendamente, iar la doua zile a distribuit si proiectul de hotarare. Noi am apelat la calea cea mai usoara si am luat direct raportul din forma electronica si am uitat sa stergem referirea la majoritatea parlamentara (n.r. - amendamentul PNL-PD!). Am trimis rectificarea ieri dimineata si eroarea de redactare a fost acceptata. Mi-am asumat aceasta greseala, este vorba de o eroare materiala!".

De altfel, ieri, in comunicatul oficial al PSD, se insista pe faptul ca in opinia acestui partid presedintele Camerei poate fi revocat doar la propunerea grupului care l-a propus. Insa dincolo de comunicatele oficiale, surse din PSD sustin ca o parte, se pare importanta, a PSD nu este foarte dornica sa-l sprijine pe Adrian Nastase. Pentru ca daca Nastase nu va mai fi presedinte al Camerei, va fi mai usor de "placat" in interiorul partidului.

Pana una-alta, Adrian Nastase a mai obtinut o mica victorie. La propunerea lui Victor Ponta, Biroul Permanent a votat ca luni, 12 septembrie, parlamentarii sa-si ia zi libera pentru a participa la deschiderea anului scolar. Cum 12 septembrie era prima zi de discutare a Regulamentului, care va fi dezbatut de plen abia pe 13, Adrian Nastase a mai castigat o zi...


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.