ZIUA publica caracatita afacerilor presedintelui PUR in speranta ca noua putere va analiza modul in care acesta si-a construit fabuloasa avere. Dan Voiculescu nu a explicat niciodata opiniei publice de unde a scos, imediat dupa 1990, zeci de milioane de dolari pentru a-si infiinta firme cu capitaluri enorme. Presedintele PUR manevreaza un conglomerat de aproape 40 de societati. Intre 1984 si 1989, proprietarii CRESCENT erau necunoscuti, fiind inlocuiti de un formular in alb tinut intr-un seif. La finele lunii decembrie 1989, John Edgington, proprietarul de fatada al firmei CRESCENT (care a declarat ca firma era proprietatea lui Ceausescu), a completat formularul in alb cu numele arabului Sanbar, care a devenit "patron". Dan Voiculescu a mostenit firma CRESCENT, in calitate de "protector testamentar", dupa ce Fouad Sanbar, patronul din acte, a decedat in 1995. Neobisnuitul testament stipuleaza ca numai dupa moartea lui Voiculescu, bunurile se vor imparti sotiei si copiilor lui Sanbar.

Mugur Ciuvica, liderul Actiunii Populare, a dat in septembrie un interviu intr-un cotidian central, in care a facut o serie de dezvaluiri incendiare la adresa presedintelui PUR, Dan Voiculescu, sustinand ca averea lui provine de la un arab. Potrivit declaratiilor lui Ciuvica: "In ceea ce-l priveste pe Voiculescu si cele doua obsesii ale sale - colaborarea cu Securitatea si legatura sa cu conturile lui Ceausescu sau banii fostei Securitati, cred ca ar fi interesant ca domnul Voiculescu sa explice si procedura prin care, la inceputul anilor '90, practic a fost inchisa si a aparut grupul GRIVCO. Pentru ca este o chestiune extrem de interesanta: firma CRESCENT apartinea oficial unui arab, o persoana mai in varsta. Acest arab, in 1990, imediat dupa Revolutie, si-a facut un testament care ar putea intra in Cartea Recordurilor, pentru ca acest arab, Fouad Sanbar, si-a facut un testament prin care a decis asa: lasa mostenire tot patrimoniul firmei CRESCENT copiilor sai, dar nu la moartea lui, ci la moartea lui Dan Voiculescu.

Adica un batran arab, care avea si doi copii bolnavi (am aflat asta din cartea domnului Voiculescu) nu-si lasa averea copiilor sai, ci precizeaza in testament ca averea va fi impartita dupa moartea lui Dan Voiculescu, care era un simplu angajat al arabului respectiv. Acestea sunt lucruri pe care domnul Dan Voiculescu ar trebui sa le explice - cum este posibil ca cineva sa lase o avere de zeci, daca nu sute de milioane de dolari - o mostenire care sa fie impartita nu dupa moartea persoanei respective, ci a unui angajat. Si astfel, prin acest testament extrem de ciudat, Voiculescu devenea stapanul patrimoniului CRESCENT, iar la un an de la acest transfer de proprietate se produce un al doilea transfer de proprietate, prin care firma GRIVCO cu capital social foarte mare - milioane de dolari, apare din nimic, ca fiind proprietatea domnului Dan Voiculescu, care pana in acel moment a fost angajat la stat cu un salariu de 6000 - 7000 de lei. Brusc, in '91, dupa ce primeste mostenirea respectiva, apare grupul de firme GRIVCO, cu capital, repet, de milioane de dolari, care incepe sa deruleze aceleasi afaceri pe care le derula CRESCENT pana in 1989".

Testamentul incredibil

Dar, iata ce a declarat Voiculescu, in cartea sa "Adevarul despre Crescent", care omite sa dea detalii despre motivele mortii lui Sanbar: "Astfel a aparut un testament al acestuia, care a intrat in vigoare in anul 1995, o data cu trecerea in nefiinta a domnului Sanbar. Conform acestuia, toate bunurile firmei CRESCENT - Cipru vor fi transformate in lichiditati in momentul in care protectorul testamentului, respectiv subsemnatul, il va urma in eternitate pe binefacatorul sau (eveniment numit in testament "initiating event"). Sumele astfel obtinute vor fi distribuite in mod echitabil intre membrii familiei sale, salariatii CRESCENT - Cipru si o fundatie perena, conform ultimei dorinte a domnului Fouad Sanbar". Cu alte cuvinte, sotia arabului si cei doi copii handicapati nu primesc nimic pana nu moare Dan Voiculescu. Ce om bogat, descris de Voiculescu drept "un om de o rara probitate morala si o mare bogatie sufleteasca", cu o avere de zeci de milioane de dolari si-ar lasa familia dupa moarte fara bani, de dragul unui angajat? Grea intrebare. Un caz asemanator nu ne-a fost dat sa auzim vreodata.

Sanbar - agent acoperit al Securitatii?

Istoria CRESCENT este plina cu ciudatenii, greu de crezut pentru un om cu o judecata sanatoasa. Fouad Sanbar nu s-a ocupat niciodata in mod direct de afacerile firmei CRESCENT din Bucuresti (condusa de Dan Voiculescu) derulate cu firmele de comert exterior ale Securitatii. El l-a imputernicit pe Voiculescu sa-i conduca afacerile, limitandu-se sa viziteze Romania o data pe an, incepand din 1982 si pana in 1989. Acest comportament, raportat la cifra de afaceri a CRESCENT, care se ridica la sute de milioane de dolari anual, este de-a dreptul neobisnuit, astfel incat foarte multi s-au intrebat daca nu cumva Fouad Sanbar a fost agent acoperit al Securitatii, total subordonat celor care l-au creat. Cu atat mai mult cu cat Securitatea insasi a aprobat infiintarea reprezentantei CRESCENT din Bucuresti. Mai mult, Sanbar, desi era patron in acte, nu era interesat deloc sa participe la tranzactiile derulate de Voiculescu - simplu angajat - acesta din urma fiind imputernicit sa conduca reprezentanta CRESCENT din Bucuresti, avand mana libera in orice ar fi intreprins.

Si mai misterios este faptul ca incepand din 1984 si pana in decembrie 1989, cand in Romania se derula lovitura de stat, actiunile CRESCENT - Cipru (firma off-shore cu actionariat secret) erau constituite pe un formular in alb, tinute intr-un seif, astfel incat cine-si trecea numele pe formular devenea automat patronul firmei. Procedura permisa de legea din Cipru - un paradis fiscal - a facut ca multi politicieni ai lumii sa-si faca firme in acest stat, pentru a-si ascunde profiturile si comisioanele de ochii opiniei publice. In perioada 1984 - 1989, patronul de fatada al CRESCENT era britanicul John Edgington, (ramane un mister cum a ajuns in aceasta pozitie). In ultimele zile ale lui decembrie 1989, Edgington a scos formularele de transfer in alb al actiunilor din seif, le-a completat cu numele lui Sanbar, care a redevenit astfel, oficial, patronul companiei. Tot in acele zile, John Edgington declara functionarilor unei banci din Cipru ca el nu mai are nici o treaba cu firma CRESCENT, deoarece aceasta ar fi proprietatea lui Nicolae Ceausescu.

Sanbar nu arata a milionar

Foad Sanbar a fost contactat la 12 mai 1990 de avocatul Ion Nestor, la Hotelul Intercontinental din Atena, pentru a fi intervievat in cadrul investigatiilor demarate de firma de detectivi canadieni "Peat Marwick Thorne" (PMT), care a fost angajata de Guvernul Romaniei sa dea de urma conturilor Securitatii. Intalnirea cu Fouad Sanbar i-a frapat pe reprezentantii PMT, care au consemnat in raportul lor: "Sanbar s-a prezentat ca un om de afaceri abil, fara a adopta comportamentul tipului de persoana care ar fi trebuit sa-l reprezinte (multimilionar, unic proprietar al unui grup de societati care realizeaza beneficii anuale de zeci de milioane de dolari). Sanbar a acceptat in mod surprinzator sa se intalneasca cu noi pentru a ne furniza detalii in legatura cu CRESCENT si a venit la hotelul nostru doua zile la rand, in timpul weekend-ului, impreuna cu un nepot al sau, ceea ce este total neuzual pentru tipul de persoana care ar fi trebuit sa-l reprezinte".

CRESCENT si-a vandut vapoarele in decembrie '89
In fata reprezentantilor PMT, Sanbar a recunoscut existenta formularelor de transfer al actiunilor in alb, precum si faptul ca acestea au fost completate cu numele lui, de Edgington, la finele lunii decembrie 1989, ocazie cu care a preluat oficial controlul societatii. Tot el a recunoscut ca firma CRESCENT a vandut la finele lui decembrie 1989 patru vapoare si filialele pe care le avea in Austria. Despre Voiculescu, Sanbar a spus ca "toate tranzactiile comerciale ale companiilor CRESCENT erau incheiate si duse la indeplinire de Dan Voiculescu".

Averea lui Voiculescu

Averea lui Dan Voiculescu, presedintele Partidului Umanist Roman, aflat in topul primilor cinci cei mai bogati romani, uimeste pe toata lumea prin rapiditatea cu care a fost facuta. Frapant este mai ales faptul ca in 1990 si 1991, cand romanii se chinuiau din greu sa adune 100.000 de lei, cat era stabilit prin lege capitalul minim social de infiintare a unui SRL, Voiculescu a "aparut" pe piata cu o salba de firme cu capitaluri sociale ametitoare de zeci de milioane de dolari, sau miliarde de lei (in conditiile in care salariul mediu al unui roman era de doar 50 de dolari).

Presedintele PUR nu a binevoit sa explice niciodata de unde au provenit imensele sume de bani, care nu puteau fi obtinute din afaceri derulate intr-un an doi, oricat de bun afacerist ai fi, ci numai printr-un aport de capital, venit de undeva anume. Firmele lui Voiculescu, publicate de ZIUA in anul 2000 au aparut si intr-un Armagedon Media, din cuprinsul caruia publicam azi unele parti. Pentru edificarea cititorilor cu privire la averea incomensurabila a magnatului Voiculescu, care ar avea intre un sfert si jumatate de miliard de dolari - conform Revistei Capital - mentionam ca numai in ianuarie 1990, acesta a infiintat Fundatia Umanista Dan Voiculescu (Fundatia CRESCENT) cu suma incredibila, pentru acele zile, de 1.025.000 dolari SUA. Pentru ca in anii urmatori, acelasi Voiculescu sa infiinteze aproape 40 de firme, fiecare din ele actionare in celelalte (o adevarata caracatita de firme, creata in scopuri care scapa intelegerii omului de rand, care nu poate intelege la ce-i trebuie unui om mai mult de doua, trei firme pentru a-si derula afacerile). Publicam in continuare firmele caracatitei imperiului lui Dan Voiculescu, cu invitatia adresata acestuia de a ne raspunde de unde a scos in anii 1990 - 1991 imensele sume valutare si in moneda nationala si mai ales, pentru care motive anume are aproape 40 de firme care sunt una actionara in cealalta?

1 - BIOPROD SA

actionari:

- COMPANIA CRESCENT COMMERCIAL AND MARITIME LTD (CIPRU) (20,55%)

- FUNDATIA UMANISTA DAN VOICULESCU (Fundatia CRESCENT) (0,73%)

- GRIVCO INTERNATIONAL (0,8%)

- GRIVCO SRL (37,92%)

- INSTITUTUL DE CHIMIE ALIMENTARA BUCURESTI (40%)

2 - MUTUAL INVEST SA

actionari:

- OMINVEST (0,11%)

- COMPANIA CRESCENT COMMERCIAL AND MARITIME LTD (CIPRU) (48,26%)

- FUNDATIA UMANISTA DAN VOICULESCU (Fundatia CRESCENT) (0,11%)

- GRIVCO INTERNATIONAL (0,16%)

- GRIVCO SRL (51,34%)

3 - CORPORATIA PENTRU CULTURA si ARTA INTACT SA - SUCURSALA SF. GHEORGHE

actionari:

- COMPANIA CRESCENT COMMERCIAL AND MARITIME LTD (CIPRU)

- FUNDATIA UMANISTA DAN VOICULESCU (Fundatia CRESCENT)

- GRIVCO INTERNATIONAL SA

- GRIVCO SRL

- RADIO ROMANTIC SA

4 - GRIVCO INTERNATIONAL SA BUCURESTI - SUCURSALA TG. MURES

actionari:

- GRIVCO INTERNATIONAL SA

5 - CORPORATIA PENTRU CULTURA si ARTA INTACT SA

actionari:

- COMPANIA CRESCENT COMMERCIAL AND MARITIME LTD (CIPRU) (46,59%)

- FUNDATIA UMANISTA DAN VOICULESCU (Fundatia CRESCENT) (2,33%)

- GRIVCO INTERNATIONAL SA (1,16%)

- GRIVCO SRL (49,12%)

- INTACT ADVERTISING SA (0,78%)

6 - OMINVEST SA

actionari:

- MUTUAL INVEST SA (13%)

- CAMINA TRUST SA (9%)

- CORPORATIA PENTRU CULTURA si ARTA INTACT SA (15%)

- GRIVCO INTERNATIONAL SA (51%)

- INTACT ADVERTISING SA (12%)

7 - ANTENA 1 SA

actionari:

- MUTUAL INVEST SA (0,68%)

- CORPORATIA PENTRU CULTURA si ARTA INTACT SA (0,68%)

- COMPANIA CRESCENT COMMERCIAL AND MARITIME LTD (CIPRU) (20%)

- FUNDATIA UMANISTA DAN VOICULESCU (10%)

- GRIVCO INTERNATIONAL SA (0,68%)

- GRIVCO SRL (67,96%)

8 - INTACT ADVERTISING SA

actionari:

- MUTUAL INVEST SA (10%)

- CORPORATIA PENTRU CULTURA si ARTA INTACT SRL (10%)

- COMPANIA CRESCENT COMMERCIAL AND MARITIME LTD (CIPRU)(10%)

-GRIVCO INTERNATIONAL SA (19%)

-GRIVCO SRL (51%)

9 - JURNALUL SA

actionari:

-MUTUAL INVEST SA (5%)

-BENEFICA SA (5%)

-CORPORATIA PENTRU CULTURA si ARTA INTACT SRL (19%)

-FUNDATIA UMANISTA DAN VOICULESCU (10%)

-GRIVCO INTERNATIONAL SA (10%)

-GRIVCO SRL (51%)

10 - SWISS HOSPITAL SA

actionari:

-APETREI EDUARD (0,5%)

-FAGARASANU DAN (0,5%)

-KHADRA ISSAM (0,84%)

-PAUNESCU GHEORGHE CONSTANTIN (20%)

-SARAFOLEANU DORIN (0,5%)

-TANASESCU CLAUDIU (0,5%)

-VETTOVAGLIA MANIGEH(19,16%)

-TITCO SA (20%)

-BANCA COMERCIALA ION TIRIAC (18%)

-GRIVCO INTERNATIONAL SA (20%)

11 - GAZROM BARTER SA

actionari:

-DIMA T. GHEORGHE (18%)

-VASILOIU T. VIRGIL (20%)

- MASINEXPORTIMPORT INDUSTRIES SA (12%)

- PE.BE.CE SRL(20%)

- RA ROMGAZ MEDIAS (10%)

-GRIVCO INTERNATIONAL SA (20%)

12 - ROMBELL SECURITIES SA

actionari:

-CRAINICEANU GHEORGHE (0,19%)

-DINU MARIAN GEORGE (0,48%)

-ENE IRMA (0,87%)

-GHEORGHE ANCA (4,06%)

-LAZAR MIHAI (2,03%)

-NECULA ALEXANDRU (0,29%)

-PETRU RARES (0,61%)

-VASILOIU VIRGIL (2,03%)

-VICA ENE (0,29%)

-VOICULESCU DAN (51,74%)

-MUTUAL INVEST SA (2,9%)

-BANCA ROMANEASCA SA (11,61%)

- CORPORATIA PENTRU CULTURA si ARTA INTACT SA (2,9%)

- CRESCENT COMMERCIAL AND MARITIME CYPRUS LTD. (5,22%)

- GRIVCO INTERNATIONAL SA (6,96%)

- GRIVCO SRL (7,77%)

13 - GRIVCORELF SA

actionari:

-AIBB-GRIVCO SA (20%)

-CORELF SNC (50%)

-FUNDATIA UMANISTA DAN VOICULESCU (5%)

-GRIVCO INTERNATIONAL SA (20%)

-GRIVCO SRL (5%)

14 - GREEK ROMANIAN AMERICAN EXPLORATION GRAMEX SRL

actionari:

-ROYAL GOLD INC. (45%)

-SILVER AND BARYTE ORES MINING CO SA (45%)

-GRIVCO INTERNATIONAL SA (10%)

15 - REGISTRUL INDEPENDENT MONITOR SA

actionari:

-ROMBELL INVEST SA (10%)

-UNTRR (10%)

-UZINEXPORTIMPORT SA (10%)

-ASITRANS SA (10%)

-BANCA ROMANEASCA SA (10%)

-CAMINA TRUST SA (5%)

- DOUBLET TURISM TRANSPORT SRL (10%)

-GRIVCO INTERNATIONAL SA (5%)

-IMSAT SA (10%)

-INDUSTRIAL INVEST GRUP SA (10%)

-ISAF SA(10%)

16 - AIBB GRIVCO SA

actionari:

-MUTUAL INVEST SA (4,9%)

-SOCIETATEA NATIONALA AEROPORTUL INTERNATIONAL BUCURESTI-BANEASA SA(40%)

-CORPORATIA PENTRU CULTURA si ARTA INTACT SA(4,9%)

-GRIVCO INTERNATIONAL SA (45%)

-INTACT ADVERTISING (RADIO ROMANTIC) SA (4,9%)

17 - BENEFICA SA

actionari:

-MUTUAL INVEST SA (0,6%)

-CORPORATIA PENTRU CULTURA si ARTA INTACT SRL (0,6%)

-CRESCENT COMMERCIAL AND MARITIME CYPRUS LTD. (20%)

-GRIVCO INTERNATIONAL (0,6%)

-GRIVCO SRL (77,9%)

18 - GRIVROM INTERNATIONAL SA

actionari:

-MUTUAL INVEST SA (0,0043%)

-BENEFICA SA (0,0043%)

-COMPANIA CRESCENT COMMERCIAL AND MARITIME CYPRUS L;TD. (18,3%)

-CORPORATIA PENTRU CULTURA si ARTA INTACT SRL (0,0043%)

-GRIVCO SA (81,6%)

19 - CARPATFOREST SRL

actionari:

-POPESCU STEFAN CORNELIU (4,9%)

-CRESCENT COMMERCIAL AND MARITIME CYPRUS LTD (4,7%)

-EXFOR SA (28%)

-GRIVCO SRL (51%)

-GRUPUL INDUSTRIAL VOICULESCU si COMPANIA INTERNATIONAL SA (GRIVCO INTERNATIONAL) (11,2%)

20 - CORPORATIA PENTRU CULTURA si ARTA SA - SUCURSALA SFANTU GHEORGHE

actionari:

-COMPANIA CRESCENT COMMERCIAL

-FUNDATIA CRESCENT

-GRIVCO INTERNATIONAL SA

-GRIVCO SRL

-RADIO ROMANTIC SA

21 - AGENTIA MARITIMA NEDELCU SRL

actionari:

-NEDELCU ROMEO ION (49%)

-GRUPUL INDUSTRIAL VOICULESCU si COMPANIA GRIVCO SRL (51%)

22 - GRIVCO AGRO SA

actionari:

-ANA RALUCA GHEORGHE (5,%)

-DAN VOICULESCU (65%)

-LAZAR MIHAI (5%)

-MARIAN CORNACIU (20%)

-VIRGIL VASILOIU (5%)

23 - CAMINA DVN COMIMPEX SRL

actionari:

-MIHAI NELU (80%)

-GRUPUL INDUSTRIAL VOICULESCU si COMPANIA GRIVCO SRL (20%)

24 - CAMINA TRUST SA

actionari:

-MUTUAL INVEST SA (10%)

-SC GRIVCO INTERNATIONAL SA (14%)

-SC GRIVCO SRL (52%)

-CORPORATIA PENTRU CULTURA si ARTA INTACT SRL (5%)

-CRESCENT COMMERCIAL AND MARITIME CYPRUS LTD(20%)

25 - GRIVCO AIR SA

actionari:

-SC ANTENA 1 SA (2,4%)

-SC BENEFICA SA (2,4%)

-SC CCA INTACT SA(2,4%)

-SC GRIVCO INTERNATIONAL SA (90,2%)

-SC GRIVCO SRL (2,4%)

26 - LAREX INTERNATIONAL SRL

actionari:

-LAREX (40%)

-FERM CONTROL SRL (2%)

-GRUPUL INDUSTRIAL VOICULESCU si COMPANIA GRIVCO SRL (58%)

27 - GRUPUL INDUSTRIAL VOICULESCU

si COMPANIA (GRIVCO) SA

28 - INTACT ADVERTISING (RADIO ROMANTIC) SA

29 - GRIVCO INTERNATIONAL SRL

30 - GRIVCO SRL

31 - COMPANIA CRESCENT COMMERCIAL AND MARITIME LTD (CIPRU)

32 - FUNDATIA UMANISTA

DAN VOICULESCU (Fundatia CRESCENT)

33 - GRUPUL INDUSTRIAL VOICULESCU

si COMPANIA GRIVCO SRL


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.