Fotoreporterul Marius Stanciu a acordat un interviu ziarului ZIUA in care afirma ca Paul Toderica l-a sechestrat si batut pentru ca n-a respectat o intelegere de tip mafiot * "Pentru ca a calcat pe bec", ziaristul a fost dus intr-o padure unde a fost snopit in bataie de oamenii lui Toderica, in prezenta acestuia * Stanciu face dezvaluiri senzationale despre rafuielile politice din Vaslui, despre santajele care se fac intre membrii de varf ai PSD, PNL si PD * Actualul prefect liberal a comandat o serie de actiuni care il vizau pe presedintele PNL Vaslui, Ion Vranceanu

Paul Toderica, jurist de profesie, a fost protagonistul mai multor scandaluri politice din judetul Vaslui. Dupa castigarea alegerilor generale din 2004 de catre Alianta PNL-PD, in fruntea judetului a fost numit Toderica. Prefectul a fost implicat in tot feluri de afaceri oneroase, impreuna cu sau impotriva liderului liberal al judetului, Ion Vranceanu. Toderica este prezentat de presa locala ca un individ fara scrupule.

Aceasta afirmatie este sustinuta si de unul dintre scandalurile provocate de el in toamna anului 2003, cand a comandat executarea unor fotografii compromitatoare despre Vranceanu. In acest scop a angajat un fotoreporter local care, contra unei sume, trebuia sa-l fotografieze pe liderul liberalilor la un sprit cu Viorel Hrebenciuc, Corneliu Iacobov si alte persoane controversate. La scurt timp, prefectul Toderica l-a luat pe sus pe fotoreporter, l-a dus cu forta intr-o padure din apropierea orasului Vaslui, unde l-a sechestrat, iar insotitorii lui l-au batut mar pe ziarist, pentru ca n-a respectat intelegerea, dupa cum declara Marius Stanciu in plangerea sa penala impotriva lui Toderica, datand din noiembrie 2003, inregistrata cu numarul 7157/2003 si solutionata prin sentinta penala 133, din 19 ianuarie 2004.

Prefectul, cum era de asteptat, sustine ca n-are nici un fel de intelegere cu ziaristul: "Il cunosc, dar nu l-am batut". Povestea jurnalistului este sustinuta si de vicepresedintele PNL Vaslui, Dorel Juverdeanu, care l-a vazut pe Stanciu la Bucuresti cand acesta ii dadea niste poze liberalului-sef Vranceanu. Pentru ca s-a amestecat in aceasta "mafie locala", cum o denumeste si pentru ca are sentimentul ca nu mai poate sa scape din aceasta caracatita a santajelor interpartide, fotoreporterul Marius Stanciu s-a hotarat sa acorde un interviu cotidianului ZIUA, in care povesteste tot ce s-a intamplat. Mentionam ca Marius Stanciu isi asuma in totalitate cele declarate. Prefectul, insa, neaga orice amestec in acest scandal.

"Trebuia sa-l pozez pe Ion Vranceanu in compania lui Iacobov, Hrebenciuc, Doru Viorel Ursu"

Fotoreporterul Marius Stanciu a depus plangere penala acuzand ca a fost rapit, sechestrat si batut de catre un cunoscut membru liberal din Vaslui, actual prefect al judetului, Paul Toderica.

Cum a inceput acest incredibil incident?

Sa tot fie vreun an, un an si jumatate, era prin septembrie-octombrie 2003. Intr-o duminica dupa-amiaza a venit la mine acasa Paul Toderica. Ne cunoscusem la Gheorghe Strungariu, el (n.r. - Paul Toderica) era jurist pe acolo, eu ma ocupam de rubrica de sport, au fost niste materiale de scandal, ma tot chema la vremea aceea directorul comercial al SC Cerealcom, Ioan Chirila. Pana la urma, ajungem la acea duminica de sfarsit de septembrie, inceput de octombrie 2003, cand vine Toderica la mine ca daca sunt dispus sa fac un ban foarte usor si cu foarte putine riscuri. Si i-am spus de ce nu? In mare, mi-a spus ca trebuie sa-mi fac rost de un costum nou, pantofi, tot, ca merg la o nunta, filmez, inregistrez si ceva de genul asta.

Ce trebuia sa pozati la nunta aceea?

La nunta respectiva trebuia sa-l pozez pe Ion Vranceanu, pe atunci, dar si acum, presedinte la Organizatia Judeteana a PNL, trebuia sa-l pozez in compania lui Iacobov, Hrebenciuc, Doru Viorel Ursu. Pe acolo mai era si Gigi Becali... Era o nunta foarte importanta, a unui secretar de stat in guvern, la vremea respectiva in guvernul PSD. Nunta avea loc la Casa Capsa, in Bucuresti. Era impanzit peste tot de SPP-isti, era acces restrictionat, pe mine... deci, noi am oprit undeva chiar in spate, la Universitate, pentru ca mai departe nu aveam acces, si am mers pe jos pana la Casa Capsa.

Paul Toderica v-a insotit pana la Bucuresti?

Da, pentru ca el era omul de legatura si tot el i-a dat telefon unuia din interior, care era acolo la nunta, si respectivul a venit, a facut prezentarile, m-a introdus, de fapt, pe mine. Toderica a ramas afara. Asta se intampla in jurul orei 22. Am intrat, m-am asezat la o masa, au venit, m-au servit, totul a fost ireprosabil. Nasi erau Doru Viorel Ursu, Gigi Becali si cu Hrebenciuc. Am facut fotografii pe-acolo, l-am prins pe cat s-a putut, pentru ca nici nu voiam sa ies in evidenta, pe Vranceanu, l-am prins in timp ce dadea noroc, in timp ce se intretinea cu Hrebenciuc, Tender, Iacobov, care mai erau pe-acolo. Am stat foarte putin de vorba cu Doru Viorel Ursu... In fine, erau foarte multi. In jurul orei 2.00-2.30 dimineata, am iesit de la nunta cu filmul. Toderica mi-a lasat filmul sa-l developez si sa-i dau doar fotografiile. Urma sa-mi dea 1.500 de dolari.

Banii pentru pozele facute, nu?

Da, 30 de pozitii 1500 de dolari. Era cam mult, totusi.

"Recunosc, am jucat la doua capete..."

Ce urma sa faca Toderica cu pozele?

Da, problema este ca urma ca tot eu sa public mai multe materiale, atat in presa locala, cat si in presa nationala. Ce-i drept, mi-am dat seama ca ma bag intr-o chestie urata. A venit Toderica la vreo doua zile, la mine, ca sa-i dau fotografiile. Nici o problema, i-am dat fotografiile, mi-a adus banii in plic. Intre timp, eu luasem legatura si cu Ion Vranceanu. Recunosc, am jucat la doua capete... Dupa ce am luat banii incepuse sa-mi fie frica de Toderica si m-am gandit sa nu ma pun rau nici cu Vranceanu.

Sa-i spuneti ca aveti poze sau sa-l avertizati ca urmau sa apara niste materiale?

Sa-l avertizez ca urmau sa apara niste materiale. Vranceanu mi-a spus sa vin la Bucuresti. M-am intalnit cu Vranceanu, la Casa Doina, in Bucuresti, undeva pe la trei noaptea, era nunta fiicei lui Juverdeanu, fostul subprefect.

I-ati dat filmul lui Vranceanu?

Da, i-am dat filmul, ce-i drept, am scos si niste bani, nu trebuie neaparat sa dau suma, dar cert este ca de fata a fost si Juverdeanu la aceasta tranzactie. Vranceanu a vrut sa vada si Juverdeanu fotografiile respective. S-a uitat si m-a intrebat cine anume m-a introdus inauntru si mi-a spus ce anume sa fac. Si i-am aratat explicit ca ar fi fost un oarecare Ciobanu, care fusese director la firma lui Vranceanu si care intre timp fusese dat afara, sau ceva de genul asta. Bineinteles ca i-am spus lui Vranceanu si faptul ca am fost contactat de Toderica.

"Am fost dus intr-o padure, injurat, agresat..."

Ce s-a intamplat, dupa acest moment?

Vranceanu a inceput sa faca presiuni asupra lui Toderica. Urmau alegerile in organizatia municipala, la tineret, la liberali. Chestiuni foarte mari, Paul Toderica voia neaparat sa ne intalnim. Intre timp, m-a sunat si Vranceanu, ca vrea dovezi ca Toderica si altii il sapa pe la spate. Atunci, am acceptat intalnirea cu Toderica. Am ajuns la masina, au iesit doi haidamaci, m-au bagat cu forta in masina, n-avea rost sa tip, ca...

Ce masina avea?

Era un Cielo alb.

Mai tineti minte numarul?

Era numar de Iasi, era cu siguranta de la o fabrica de bere, pentru ca era reclama...

A, era masina inscriptionata...

Da. Deci, cu siguranta era de la fabrica de bere, asta nu cred ca o poate nega nimeni. De aici urmeaza partea interesanta si neplacuta pentru mine. Am fost dus intr-o padure, injurat, agresat ...

In ce padure?

Aproape de Paiu (n.r. - in apropiere de orasul Vaslui), batut zdravan si aruncat, pe urma, pur si simplu.

Ce vi s-a reprosat?

Ca l-am tradat si ca vrea sa-i dau banii inapoi, sa-i dau si inca 3000 de dolari in plus.

V-a cerut 3000 dolari in plus?

In afara de cei 1500 de dolari pe care el mi i-a dat.

V-a reprosat ca l-ati tradat si stia ca ajunsesera pozele la Vranceanu?

Cu siguranta stia, pentru ca mi-a insinuat acest lucru.

Cine v-a batut: el sau ceilalti?

Ceilalti, dar el spunea ce sa faca, unde sa loveasca.

"Zilnic eram amenintat, si eu, si alti membri ai familiei"

Dupa ce v-a batut, v-ati dus, ati scos un certificat medico-legal, ati facut vreo plangere la Politie, la Parchet?

Certificat medico-legal nu am scos, pentru ca mi s-a spus sa nu scot, au urmat foarte multe amenintari, zilnic eram amenintat, si eu, si alti membri ai familiei. Intre timp, am luat si eu legatura cu Ion Vranceanu, da, si i-am spus ce s-a intamplat, iarasi, intre timp, au intervenit niste evenimente neplacute in familie, in fine, erau treburi personale, dar am depus o plangere.

Cine v-a convins sa depuneti plangerea la Parchet?

Nu la Parchet, ci direct la Tribunal, plangere penala. Asa am fost invatat de catre un jurist. Am depus plangere la Tribunal si, intre timp, i-am dat telefon si lui Vranceanu. I-am spus ca va iesi mare scandal in presa, daca Paul Toderica nu se linisteste. Ce-a fost, a fost...

I-ati spus ca v-a mai cerut 3000 de dolari in plus?

Da, da, da, i-am spus, i-am spus totul...

"Am depus doua plangeri penale"

Unde v-a aruncat din masina?

La intrarea in Vaslui, langa benzinaria Petrom.

Si, ce-ati mai facut dupa aceea?

Am depus doua plangeri penale, caci doua au fost, una pentru loviri, alta pentru insulta si injurii aduse. Dar am luat legatura cu Vranceanu. Acesta a spus ca se rezolva treaba si, intr-adevar, asa a fost. Vranceanu mi-a zis: "L-am pus sa semneze niste hartii si, daca el va mai face rau, eu voi da drumul la acele hartii". Paul Toderica a incetat cu amenintarile, mi-a dat telefon sa ne intalnim si sa facem pace, ca procesul sa nu mai continue.

Cat a durat perioada in care ati fost sechestrat si batut?

Cam doua ore... Va spun e o mafie la Vaslui si-mi pare rau ca m-am amestecat cu ei, am vrut doar sa castig usor niste bani, ca fotoreporter profesionist. Asta-i tot!


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.