Prima zi a noii sesiuni parlamentare a stat pentru senatori sub semnul... debandadei totale. Multi au calcat pentru prima data in noile spatii si nu stiau nici unde au birouri, nici unde vor sta in sala la sedintele de plen sau unde vor putea savura o cafea in pauza. Nu au lipsit plangerile si neintelegerile. Un functionar din subordinea secretarului general al Senatului a avut nastrusnica idee de a-i izola pe ziaristii acreditati intre... doua usi inchise.

Pana la debutul sedintei Biroului Permanent angajatii au profitat pentru a face ultimele aranjamente. Astfel incat abia ieri se lipeau pe usile birourilor abtibilduri cu numele alesilor care isi vor desfasura acolo activitatea, iar ultimele pachete aduse se desfaceau in mare graba. Pentru o ambianta cat mai placuta, nu puteau lipsi ghivecele uriase cu plante exotice si flori divers colorate, pe care angajatii le carau cu greu.

Au inceput cu o mica pauza...

Sala de plen a Senatului ii astepta si ea cu usile deschise pe parlamentari. Stucaturile aurite si dantelaria realizata in marmura sau lemn se asorteaza de minune cu fotoliile imbracate in piele fina de culoare verde, in combinatie cu maro inchis, proiectat astfel incat sa se poata ajusta in functie de gabaritul senatorilor. In fata fiecarui fotoliu este asezat un pupitru asortat, "impodobit" cu instalatie moderna de vot electronic. Din tavan coboara candelabre uriase si proiectoare, completate de monitoare de ultima generatie.

In contrast vadit cu luxul si stralucirea de la etajele inferioare, etajul opt al cladirii este insa dominat de schele si gramezi de moloz. Cu toate ca lucrarile sunt in toi, par a fi sanse minime ca prea curand sa fie terminate birourile senatorilor, asa cum a fost anuntat in repetate randuri.

Ziaristii... sub cheie!

Nimeni nu parea capabil ieri sa ofere informatii, in conditiile in care Biroul de presa al Senatului a ramas deocamdata in vechea cladire din Piata Revolutiei. Nedumeriti, sepepistii ridicau din umeri: "Nici noi nu stim. Ne-au adus de la Senat si nu cunoastem nimic aici". Angajatii aveau si ei nemultumirile lor. "Nu este nici pe departe ca dincolo", spuneau cu naduf femeile care aveau misiunea de a oferi senatorilor cafele si apa in timpul "indelungatelor sedinte". Pentru a nu-i mai incomoda ziaristii, senatorii au decis in Biroul Permanent ca presa sa nu mai aiba acces in sala (de cand asteptau dumnealor sa nu se mai plimbe jurnalistii printre ei), ci sa priveasca lucrarile de sus, de departe, cocotati la balcon.

De parca aceasta alungare a ziaristilor nu era de-ajuns, un functionar mult prea zelos trimis de Nicolae Vacaroiu a incercat izolarea mass-media intre doua usi pe care el sa le inchida apoi cu cheia. Mai intai i-a manat pe reprezentantii presei ca pe niste oi si, cand s-a asigurat ca sunt cu totii prezenti acolo, le-a inchis o usa masiva in nas, pregatindu-se apoi sa o zavorasca. In cele din urma a renuntat, pentru ca jurnalistii n-au acceptat in ruptul capului o asemenea bataie de joc, care le-ar fi limitat libertatea de miscare in incinta Senatului!

In locul lui Popa, Pacuraru

Senatorii au decis ieri prin vot secret cu bile componenta noului Birou Permanent, condus inca de Nicolae Vacaroiu, in calitate de presedinte. De fapt, noul Birou este vechiul Birou, intrucat nu a fost operata decat o modificare de catre parlamentarii Aliantei PNL-PD: in locul lui Nicolae Vlad Popa a fost propus si votat Paul Pacuraru, tot membru al PNL. Pentru urmatoarea sesiune Biroul Permanent ii va avea ca vicepresedinti tot pe Teodor Melescanu si Radu Berceanu (Alianta D.A.), Corneliu Vadim Tudor (PRM) si George Sabin Cutas (PC). Secretari vor fi: Paula Ivanescu (Alianta PNL-PD), Antonie Iorgovan (PSD), Mihai Ungheanu (PRM) si Zoltan Puskas (UDMR), iar chestori vor fi Paul Pacuraru si Serban Nicolae (PSD). Printre motivele schimbarii din Biroul Permanent a stat plecarea senatorului Nicolae Vlad Popa la Parlamentul European, in calitate de observator.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.