TVA Si cota unica de impozitare nu vor fi majorate, in timp ce contributiile pentru asigurarile sociale vor fi diminuate de la 1 ianuarie 2006 cu cateva procente, au anuntat premierul Calin Popescu Tariceanu si ministrul de Finante, Sebastian Vladescu, dupa o sedinta extraordinara a Biroului Permanent Central al PNL.

Tariceanu a precizat ca strategia propusa de Vladescu are sustinerea BPC si va fi discutata si cu partenerii din Alianta si din Coalitie. "Am ajuns la concluzia ca nu e nevoie de o majorare a TVA, vom mentine cota unica de impozitare de 16%, atat in ceea ce priveste veniturile salariale, cat si pentru profitul intreprinderilor si, totodata, afirmam ca dorim sa ne respectam angajamentele pe care ni le-am luat cu privire la reducerea contributiilor la asigurarile sociale, incepand e la anul", a spus primul-ministru, adaugand ca, in paralel, Guvernul va creste exigenta in planul cheltuirii banului public si la nivelul diminuarii evaziunii fiscale.

Ministrul Finantelor a aratat ca bugetul pe 2006 va fi realizat pe baza unei cote TVA de 19%, a cotei unice de 16 procente si a unui nivel mai mic cu cateva procente al CAS. "Sunt convins acum ca pe baza acestor cifre putem construi un buget echilibrat, un buget care, in termeni reali, sa asigure cheltuielile ministrilor la nivelul anului 2005, poate chiar mai sus. Sunt convins ca parteneriatul nostru cu organismele internationale va putea continua. Vom incerca ca prin bugetul anului 2006 sa mentinem echilibrele macroeconomice in asa fel incat sa nu putem fi criticati in afara tarii pentru cheltuieli nesustenabile si, in acelasi timp, sa asiguram functionarea tuturor partilor economiei romanesti si inceperea programelor de dezvoltare", a declarat Vladescu.

Redresarea financiar in trei-patru ani

El a adaugat ca, pe viitor, politica promovata de ministerul sau va urmari "iesirea din cercul vicios al lui 1% si intrarea pe linia dreapta a dezvoltarii a lui 5%". "Asta inseamna ca o tara europeana are nevoie de 35% venituri bugetare in PIB pentru a putea acoperi cheltuielile pentru sistemele de protectie sociala dezvoltate, in timp ce Romania se invarteste in jurul lui 30%. Orice politica legata de majorarea unei taxe nu poate genera venituri suplimentare mai mari de un procent si trebuie sa gasim solutii de dezvoltare durabila a economiei, in asa fel incat in urmatorii trei-patru ani nivelul veniturilor bugetare asigurate de taxele care exista sa fie in jurul cifrei de 35%", a explicat Sebastian Vladescu.

Presedintele PD, Emil Boc, a declarat, si el, dupa sedinta Biroului Permanent National al acestui partid, ca nu este de acord cu cresterea fiscalitatii. El a spus ca PD isi mentine opozitia fata de majorarea TVA si posibilitatea obligarii pensionarilor si agricultorilor de a cotiza la fondul de sanatate. Acum patru zile, presedintele executiv al PD, Adriean Videanu, a aratat ca majorarea fiscalitatii nu este necesara, intrucat, dupa primele sase luni ale anului, Romania a inregistrat un excedent bugetar de 0,4 la suta.

Mihai Tanasescu: "TVA se va mari in 2007"

"Este foarte clar ca va trebui imbunatatita colectarea, deoarece de la inceput s-a recunoscut ca prin actualul sistem se pierde un miliard de euro, care trebuie compensat intr-un fel. Aceasta declaratie vine mai degraba sa puna capat epocii de stanga-dreapta si sa diminueze starea de excitatie dintre PD si PNL", spune Mihai Tanasescu. "Masura (n. red. - men-tinerea TVA la acest nivel, in conditiile unei cote unice de 16%) este totusi nesustenabila. In final, cota unica va trebui marita in 2007. Ca sa ai un deficit bugetar mic, o rata a inflatiei mica trebuie sa ai venituri mari, iar mai devreme sau mai tarziu va trebui sa aiba loc ajustarea acestei greseli, care este nivelul actual al cotei unice", adauga fostul ministru al Finantelor.

Daniel Daianu: Cu munca, bugetul se poate susine

"O colectare si o fiscalizare mai bune, corelate cu masuri de temperare de crestere a importurilor si consumului, ar putea evita cresterea unor taxe si impozite", spune profesorul Daniel Daianu. "Vor trebui acoperite nevoi, precum o contributie de unu la suta la bugetul UE si o cofinantare de 2% a fondurilor structurale si coeziune, fara a mari deficitul bugetar".

Este vorba de un "traseu magistral" care va trebui insotit de rezultate pozitive in temperarea expansiunii deficitului de cont curent. Daca aceste conditii vor fi indeplinite, este posibil sa evitam o crestere de impozite, iar Guvernul va avea un spatiu de manevra. Pentru aceasta insa "vor trebui sa munceasca, precum taranul harnic care se trezeste la 4 dimineata", mai spune Daianu.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.