Bucurestenii doresc ca PNTCD sa intre in Parlament.
PNTCD atinge pragul electoral de 5 la suta in Capitala, se arata intr-un sondaj realizat de Biroul de Cercetari Sociale (BCS) in perioada 3-7 noiembrie a.c. la cererea taranistilor. 49% dintre bucuresteni voteaza pentru Alianta D.A., 37% - PSD, 6,5% - PRM. Potrivit sondajului, Alianta D.A. PNL-PD primeste voturi de la tinerii sub 30 de ani (60 la suta din totalul tinerilor bucuresteni) si mai putin de la cei trecuti peste 70 de ani, respectiv 40 la suta. BCS constata ca intentia de vot pentru Alianta D.A. creste proportional cu numarul anilor de scolarizare. In schimb, Uniunea PSD+PUR beneficiaza de un electorat preponderent feminin, respectiv peste 63 la suta. In structura electoratului pesedist se constata cresterea celor cu studii scolare reduse: peste 52% din totalul celor cu patru clase sau fara scoala, 54% din cei cu maximum opt clase absolvite si doar 27% din totalul celor cu studii superioare. PRM este votat de persoanele cu varste cuprinse intre 30 si 40 de ani, cu studii scolare medii, de la muncitori la pensionari. PNTCD are un electorat dominat de cei cu varste cuprinse intre 40 si 50 de ani, dar si peste 70 de ani. In segmentul taranist se afla persoanele cu ocupatii intelectuale, casnicele, pensionarii si directorii, mai putin somerii, studentii si functionarii. Profilul absentilor si nehotaratilor se apropie, potrivit BCS, semnificativ de cel al electoratului PSD+PUR. Acestia provin din randul femeilor, muncitorilor, al celor de 30-50 de ani, cu zece clase absolvite.

Sondajul BCS arata faptul ca daca in turul al doilea al alegerilor prezidentiale s-ar confrunta Traian Basescu cu Adrian Nastase, primul ar castiga alegerile cu 56 la suta.

In primul tur al alegerilor prezidentiale Traian Basescu si-ar adjudeca cele mai multe voturi: 47%. El are un electorat in care predomina barbatii, tinerii (60% din totalul celor sub 30 de ani din Capitala), cu studii medii si superioare. 82% dintre alegatorii lui voteaza pentru Parlament Alianta D.A., dar primeste voturi si de la alegatorii PSD+PUR (peste 10%), PNTCD si PRM, precum si de la partidele mici si de la nehotarati.

Adrian Nastase ar primi doar 36% din voturile bucurestenilor. Peste 75% dintre ei ar vota si Uniunea PSD+PUR. Actualul premier are mai multe sanse decat Traian Basescu sa adune voturi de la nehotarati iar 7% dintre alegatorii Aliantei D.A. i-ar da lui Nastase votul lor. El are un electorat feminin, a carui pondere creste pe masura inaintarii in varsta, dar scade pe masura sporirii anilor de studii scolare. Aduna 47% din voturile pensionarilor, 44% din voturile somerilor si doar 25% din cele ale studentilor, intelectualilor si patronilor.

Corneliu Vadim Tudor ar fi votat mai ales de barbati, 30-40 de ani, cu studii medii, muncitori, functionari, someri, din sectoarele 1 si 6. El ar putea lua 9% din voturi de la cei care aleg Uniunea PSD+PUR si doar 2% de la votantii Aliantei D.A.

Gheorghe Ciuhandu are un electorat usor diferit de cel al partidului pe care-l reprezinta. De altfel doar 69% dintre votantii PNTCD il aleg ca presedinte. El aduna restul voturilor de la nehotarati. Il voteaza mai ales barbatii cu varste intre 30 si 45 de ani, dar si de peste 70 de ani, cu studii superioare (peste 56% dintre alegatorii lui au facultatea absolvita iar 28% au liceul terminat), domiciliati in sectoarele 2 si 1 (foarte slab reprezentat e in sectoarele 4 si 5). In cazul in care s-ar produce suprapunerea totala intre electoratul PNTCD si cel al lui Gheorghe Ciuhandu, procentul (in aceasta etapa a campaniei) s-ar ridica la peste 6%.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.