Povestea incepe in anul 2000 cand, in urma unor licitatii publice, primarul Capitalei, Viorel Lis, concesioneaza catre firma Geordan Com SRL o suprafata de 525 mp de teren in Piata Domenii. Concesionarul urma sa ridice aici trei imobile distincte ca spatii comerciale, pe o suprafata ce nu trebuia sa depaseasca 475 mp. Concesionarea a fost facuta intre Viorel Lis si SC Geordan Com, in ciuda faptului ca, potrivit legii, acest contract trebuia sa fie incheiat intre Consiliul General al Municipiului Bucuresti si concesionar.

O a doua ilegalitate ce reprezinta baza unui lung sir de abuzuri consta in autorizatia de construire semnata, in decembrie 2000, de Traian Basescu pe vremea cand era Primarul Capitalei. Prin acest aviz, societatea Geordan Com a primit ilegal din domeniul public o suprafata de aproape 400 metri patrati.

Astazi, cele trei corpuri de cladire care ocupa 914 mp sunt de fapt un monobloc cu subsol, parter si doua etaje. Intreaga constructie este folosita ca spatiu comercial. Diferenta de 389,35 mp pe care Geordan Com a construit reprezinta o extindere ilegala, fiind numita in termeni juridici ca infractiune de tulburare de posesie, iar partea vatamata, in acest caz, este chiar municipalitatea. La toate acestea se adauga si sustragerea de la plata impozitelor pe suprafata de cladire construita in plus si care nu este declarata la Administratia Financiara a Sectorului 1.

Chioscuri ilegale

Ca si cand toate acestea nu ar fi fost de ajuns, Primaria sectorului 1 concesioneaza o noua suprafata de 150 de metri patrati, aflata in imediata vecinatate a monoblocului, tot catre SC Geordan Com SRL. Aici, patronul firmei cu pricina, Istrate Iordan, membru PSD Bucuresti, a amplasat o copertina metalica, fara a avea autorizatie, unind astfel Complexul Comercial Geordan si vechea Hala Domenii, creandu-se un pasaj pietonal cu dimensiunea de peste 420 metri patrati. Pe mijlocul acestui pasaj, Istrate a trantit 12 module metalice (chioscuri) fara autorizatia necesara.

Prin amplasarea acestei baterii de chioscuri, patronul de la societatea Geordan Com nu mai pastreaza distanta dintre vechea hala Domenii si Complexul construit de el, stabilita la noua metri prin Autorizatia de Constructie pentru Complexul Comercial. "De vina pentru acest lucru sunt pompierii care emit avize fara noima. In acest moment ne aflam si noi in proces cu SC Geordan Com SRL pentru aceasta situatie creata in Piata Domenii", a declarat primarul sectorului 1, liberalul Andrei Chiliman. Litigiul a aparut evident dupa ce acelasi Andrei Chiliman a semnat autorizatia de constructie pentru cele 12 chioscuri. Se pare ca primarul a legalizat autorizatia potrivit zicalei "a semnat ca primarul".

Asta deoarece in urma hotararii consiliului local din 03.06.2004, cu trei zile inainte de alegerile locale, suprafata de 150 de metri patrati pe care au aparut aceste chioscuri a fost concesionata de Consiliul Local al Sectorului 1 catre SC Geordan Com pentru amenajarea unei piete agroalimentare. Pompierii, in 17.08.2004, emit catre Geordan Com SRL o nota in care se afirma ca "respectiva constructie nu se incadreaza in categoriile celor pentru care este necesar avizul de prevenire si stingere a incendiilor". Numai ca, potrivit memoriului tehnic, cladirea de 12 module se inscrie in grad de incendiu mare cu rezistenta la foc clasa a-II-a.

Au ascuns hotararea de consiliu

Pentru a darama bateria de chioscuri amplasate ilegal era nevoie de hotararea Consiliului Local al sectorului 1 prin care sa se anuleze concesiunea incheiata la 03.06.2004 de fostul primar PSD Vasile Gherasim. Consilierii se intrunesc in luna februarie 2005 si decid cu doua treimi din voturi anularea concesiunii. Conform legii, in trei zile de la decizia consiliului local hotararea trebuie trimisa spre validare la Prefectura. O mana de "oameni de bine" din randul consilierilor locali, care aveau interes ca aceasta constructie ilegala a lui Istrate sa nu fie demolata, au subtilizat, spun sursele, chiar de la expeditie plicul cu hotararea de consiliu care trebuia sa ajunga la prefect. Astfel a fost stopata ilegal, prin abuz in serviciu, decizia consilierilor locali. Actualul secretar al Primariei sectorului 1, Bogdan Grigorescu, a participat la sedinta de consiliu din luna februarie si cunostea foarte bine rezultatul votului.

Astazi insa, Bogdan Grigorescu sustine in fata ziaristilor ca respectiva hotarare nu a trecut de votul consiliului. Presa i-a aratat documentul cu pricina in care se demonstreaza clar ca raportul a fost de 18 voturi pentru introducerea in instanta a unei actiuni de anulare a contractului de concesiune, 3 voturi impotriva si 3 abtineri. Pus in fata faptului implinit, oficialul a dat din colt in colt si, asudand, a aruncat "pisica" pe fostul secretar general, Lavinia Paul. Contactata telefonic, aceasta din urma a spus ca cel mai probabil este vorba de o greseala de dactilografiere si ca respectiva hotarare nu a trecut.

Din inregistrarea audio a sedintei de consiliu reiese ca, intr-adevar, rezultatul votului este: 3 abtineri, 3 impotriva iar restul nu se intelege. De aici deducem ca ceilalti 18 consilieri, care nu se gasesc nici printre cei care s-au abtinut si nici printre cei care au fost impotriva, s-au pronuntat pentru introducerea in instanta a unei actiuni impotriva firmei Geordan Com. Acest lucru este confirmat si de procesul verbal de sedinta legalizat prin stampila si semnatura presedintelui consiliului local, liberalul Adrian Oghina, alaturi de cea a secretarului general Lavinia Paul.

Acte false la Primaria Capitalei

Abuzurile oficialilor Primariei sectorului 1 nu se opresc aici in relatia pe care o au cu firma Geordan Com, ba chiar ajung sa acapareze si oficiali din Primaria Generala a Bucurestiului. Dupa ce a terminat cladirea monobloc, Istrate a alergat dupa prietenii sai din administratia locala ca sa intre in legalitate. Ca la orice proiect, la terminarea lucrarilor de constructie are loc receptia cladirii. Pentru ca nu respecta nici prevederile actului de concesiune si nici pe cele din autorizatia de constructie, nimeni din cadrul Directiei Disciplina in Constructii Sector 1 nu a avut curajul sa semneze procesul verbal de receptie. "Decat sa ajung la puscarie, mai bine imi pierd slujba si dorm linistit" a precizat Corneliu Parasog, fostul director al acestei directii.

Din acest motiv, receptia a fost facuta cu cantec, adica responsabilitatea si-a asumat-o Victor Uleia, director executiv al Directiei Inspectii si Control General din Primaria Capitalei. El a avizat procesul verbal, punandu-si ilegal semnatura peste o stampila a adjunctului sau. In mod normal, conform uzantelor, fiecare dintre cei doi dispune de propria stampila, iar diferentierea dintre acestea consta in faptul ca directorul general are alocat nr. 1, iar adjunctul nr. 2. In cazul de fata, peste stampila cu nr 2, a semnat directorul general.

Pe data de 8 decembrie 2004 se incheie procesul verbal de receptie cu numarul 4. E ciudat cum, in decurs de 11 luni, Primaria Generala a emis doar patru procese verbale de receptie, ca si cand, intr-un an intreg, in Bucuresti s-ar fi finalizat doar patru lucrari. Din comisia de receptie au facut parte Istrate Iordan (patronul Geordan Com), in calitate de presedinte, impreuna cu trei angajati ai sai, precum si Eduard Lazar, reprezentant al Administratiei Publice Locale. Evident, echipa de receptie constata ca au fost respectate prevederile proiectului (?!), da avizul favorabil si propune reglarea finaciara a investitiei prin regularizare.

Rotatia cadrelor

Cu receptia in dinti, Istrate se duce la Primaria sectorului 1, cerand regularizarea taxei autorizatiilor de constructie. Pentru ca pe rolul instantei se afla deja un proces intre Geordan Com si Primarie vizand chiar aceste constructii, regularizarea nu putea fi facuta. In aceste conditii, seful Serviciului Contencios-Administrativ, actualul secretar general Bogdan Grigorescu, cere imperativ directorului Disciplinei in Constructii, Corneliu Parasog, sa efectueze regularizarea financiara a investitiei. Sesizand ilegalitatea cererii, Parasog solicita sa i se dea in scris ca intre Primaria sectorului 1 si Geordan Com nu sunt cereri de chemare in judecata. Bogdan Grigorescu ii raspunde ca exista litigii, "dar au alt obiect decat legalitatea autorizatiilor de construire si, in orice caz, litigiile nu au nici o consecinta juridica asupra obligatiei de regularizare a taxei autorizatiilor de constructie".

Chiar si asa, Parasog refuza sa semneze regularizarea, in locul sau semnand, cu apostila, adjunctul sau Razvan Iordan. "L-am dat afara pe Corneliu Parasog pentru ca a semnat ilegal aceste regularizari. El este vinovatul!", a declarat primarul Chiliman. Realitatea este ca Parasog a fost dat afara tocmai pentru ca nu a semnat actul ilegal, iar cel care a iscalit acest document a fost numit ulterior, pentru slugarnicia de care a dat dovada, director la Disciplina in Constructii. Fara comentarii.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.