Averea imobiliara declarata, dar si cea nedeclarata a deputatului PSD Dan Ioan Popescu (PID), fost ministru al Industriei, evaluata cu ajutorul unor firme imobiliare, ajunge la fabuloasa suma de 15.000.000 euro. In aceasta suma nu au fost incluse conturile detinute de PID in banci, bijuteriile si obiectele de arta. De altfel, valoarea acestora, aproximativ 1.500.000 euro, nu este de neglijat.

In 15 ani de democratie, PID a fost demnitar, a pus ban pe ban din salariu si concureaza acum la un loc in topul milionarilor in valuta, in conditiile in care el a declarat ca nu este om de afaceri. In urma unei sesizari a Centrului de Resurse Juridice, procurorul general al Romaniei a solicitat Parchetului General inceperea unei anchete privind averea dobandita de Dan Ioan Popescu.

Din declaratia de avere a fostului ministru PSD aflam ca acesta detine in Bucuresti cinci apartamente si doua terenuri intravilane. Valoarea de piata a apartamentelor este 1.400.000 euro, iar terenurile amplasate, spre exemplu in zona Arcului de Triumf, au un pret mai mare de 7.000.000 euro.

- PID mai are o "casuta" de vacanta la Azuga, evaluata la 400.000 euro, si un teren intravilan de peste 7.000 mp, estimat la 900.000 euro.
- In Ilfov, PID detine la Gruiu un teren intravilan de 7.829 mp.
- Un alt teren de 10.000 mp, tot intravilan, a fost achizitionat recent de sotia deputatului PSD la Mogosoaia si este evaluat pe piata la 1.000.000 euro.
- In Pantelimon, are doua terenuri intravilane de peste 10.000 mp, valorand 280.000 euro.
- Este adevarat ca acestea din urma figureaza in proprietatea firmei Luxten, insa numeroase informatii indica faptul ca adevaratul proprietar este PID.
- A mai cumparat pamant - ce-i drept, agricol - si in Baragan la Balaciu.
- Toate aceste proprietati se regasesc in declaratia de avere a deputatului PSD. Insa, despre celelalte imobile de la Azuga DIP nu pomeneste nimic in declaratia de avere. Un hotel in constructie, doua vile impunatoare si un teren de peste 5.000 mp, toate avand o valoare de aproximativ 4.000.000 euro.

Ziarul nostru a acceptat provocarea lui Dan Ioan Popescu, fost ministru al Industriilor si Comertului, actual deputat PSD, de a juca ping-pong cu averea sa. El s-a declarat total transparent in privinta bunurilor sale dobandite. Asa ca am luat urma valorilor sale imobiliare, raspandite in toata tara. Potrivit unor evaluari ale unor specialisti din domeniul imobiliar, proprietatile declarate valoreaza peste 11 milioane de euro.

In urma anchetei noastre, am descoperit alte proprietati care nu au fost trecute in declaratia de avere si care ajung la o valoare de peste 4 milioane de euro. Este adevarat, nu sunt pe numele lui, insa toate informatiile indica faptul ca ele fost trecute doar formal in proprietatea altora. Este vorba despre noi vile, noi terenuri, trecute pe numele unor firme cu stranse legaturi cu familia Popescu.
Sursele noastre au vorbit chiar despre presiuni asupra unor societati pentru a ceda bunuri imobiliare cu valoare foarte mare, influente la toate nivelurile, in functie de interesele fostului ministru.

PID si-a dobandit toata averea dupa 1989, timp in care nu a lucrat decat la stat si s-a aflat la putere timp de 10 ani.

Potrivit unor surse bine informate, doamna Popescu a gestionat afacerile familiei. Orasul Azuga a ajuns fieful clanului Popescu. "Nimic nu misca in acest oras fara acordul fostului ministru. Primaria nu vinde nici un teren decat cu acordul lui Popescu. Orice afacere nu se incheie in oras decat dupa ce primarul il suna pe acesta. In declaratia de avere, spune ca are doar 7.000 mp. Nu este adevarat. Are peste 20.000 mp in Azuga", ne declara un om de afaceri din zona. PID si-a facut drum personal, care duce la vila sa. A cumparat pe nimic terenul din jurul casei sale, dupa unele surse chiar si padurea din spatele imobilului. Zona este pazita si un indicator interzice drumul spre padure. Oamenii lui sunt raspanditi in tot orasul.

Hotelul din Azuga, oficial la "Luxten". Neoficial, "doamna Popescu i-a schimbat acoperisul de trei ori"

Dupa ce a aflat ca ziarul nostru face cercetari in privinta averii sale, prezenta noastra la Azuga a fost monitorizata, fiind urmariti permanent de o masina de teren. Pe toata durata sederii noastre la Azuga, masina a fost "umbra" noastra. Muncitorii care lucreaza la hotelul sau au primit ordine clare: nimic sa nu "respire" la presa. Este vorba despre un hotel de 4 stele, a carui constructie a inceput in 2000. Dan Ioan Popescu a trecut afacerea de la o firma la alta (de la ITAL AGENCY la LUXTEN). Insa toata lumea din Azuga stie ca hotelul este al fostului ministru. "Doamna Popescu a schimbat acoperisul de trei ori. Va dati seama cati bani au fost irositi", ne-au spus sursele citate mai sus. Sotia lui Dan Ioan Popescu a fost administrator la ITAL AGENCY (firma a familiei Popescu), in timp ce LUXTEN apartine prietenilor familiei Popescu.

Despre legaturile stranse dintre LUXTEN si Dan Ioan Popescu presa a scris seriale intregi. Familia Popescu si-a cumparat in Bucuresti nu mai putin de cinci apartamente, toate dupa 1989, dintre care trei cat timp a fost ministru. Sunt apartamente de patru si cinci camere, de peste 100 mp, iar unul are peste 230 mp. Potrivit evaluarilor, valoreaza peste 1,3 milioane de euro.

In Capitala, PID a achizitionat si doua terenuri intravilane de peste 10.000 mp, in "buricul" targului (unul dintre ele, in zona Arcului de Triumf). Ele valoreaza, potrivit specialistilor din domeniul imobiliar, aproape sapte milioane de dolari. In zona Arcul de Triumf, un metru patrat de teren costa intre 2.500 si 3.000 de euro. Dan Ioan Popescu mai are sase terenuri in judetele Ialomita si Ilfov, in valoare de aproximativ 1,5 milioane de euro.

Afacerea "Hotelul din Azuga"

Hotel de patru stele, pe patru niveluri, langa partia Sorica, la Azuga. Valoare: 3 milioane de euro. Beneficiar: ITAL AGENCY. Anul acesta, hotelul a fost trecut pe numele firmei LUXTEN. Firma ITAL AGENGY a fost infiintata de Dan Ioan Popescu, el retragandu-se din CA in 2001. Constructia hotelului a inceput inainte de 2000, lucrarile fiind executate de ITAL AGENCY. In 2000, presedinte al Consiliului de Administratie a devenit Elena Popescu, sotia lui PID, aceasta ocupandu-se personal de efectuarea lucrarilor.

"Se comporta ca un cerber. Nu-i place nimic. A schimbat de trei ori acoperisul. Si acum, cand hotelul e trecut pe LUXTEN, tot ea dicteaza", ne-au declarat surse bine informate din Azuga. Firma LUXTEN are puternice legaturi cu familia Popescu. Presedintele Consiliului de Administratie, Claudiu Radulescu, a cumparat in 2000 de la Dan Ioan Popescu o mare parte din actiuni de la ITAL AGENCY. Si sotia lui Radulescu a cumparat actiuni de la ITAL AGENCY. La schimb, in afara banilor incasati de familia Popescu, PID si-a pus omul sau pe scaunul de director general la LUXTEN. Este vorba despre Ionel Pepenica, fost consilier PSD in Primaria Capitalei.

Anul acesta, hotelul a fost trecut pe firma LUXTEN, dupa cum ne-au spus surse din Primaria Azuga. Desi pe pancarta de autorizare a constructiei beneficiar e tot ITAL AGENCY. Managerii santierului sunt insa cei de la LUXTEN. "Daca vreti sa vorbiti cu cineva, vorbiti cu cei de la LUXTEN. Ei va dau toate informatiile", s-a eschivat un inginer de santier. Muncitorii au refuzat sa stea de vorba cu noi, fiind foarte reticenti. Oamenii lui Dan Ioan Popescu au fost repede informati despre prezenta noastra, iar o masina de teren ne-a asigurat spatele.

Sursele noastre ne-au relatat ca terenul pe care a fost construit hotelul a fost concesionat de la primarie cu 5 euro/mp de firma ITAL AGENCY si a fost cumparat cu 11 euro de firma LUXTEN. Preturile sunt extrem de mici, metrul patrat ajungand, in zona, si la 100 de euro/mp. "Afacerea nu este tocmai legala. Terenul a fost concesionat de primarie unei anumite firme pe 49 de ani. Daca firma vroia sa renunte la concesiune, rezilia contractul. Iar terenul se intorcea la primarie. Si apoi, se punea problema ca pamantul, aflat in domeniul privat al statului, sa fie vandut, la licitatie, unei alte firme. Dar afacerea s-a facut clar in familia domnului Popescu", ne-a spus un om de afaceri local. Aceleasi surse au adaugat ca "pretul la vanzare era, initial, de 16 euro pe mp, dar a fost inclus si pretul de concesionare, care era de 5 euro".

Concesionat pe o firma si cumparat pe alta firma

Doua vile pe strada Dirivoiu, din piatra placata cu lemn, si un teren de 5.000 mp, cunoscute ca fiind ale lui PID, sunt trecute tot pe firma LUXTEN. Vilele sunt evaluate la 300.000 de euro si au fost construite de ITAL AGENCY. Terenul din jurul imobilelor, care se intinde de o parte si de alta a drumului, are o valoare de 500.000 de euro. Aceeasi afacere, dupa cum ne-au relatat sursele noastre din cadrul Primariei Azuga: pamantul - concesionat pe ITAL AGENCY cu 5 euro/mp si apoi cumparat de LUXTEN, cu 11 euro. Terenul instrainat a fost tot din domeniul privat al statului. "Aceeasi afacere dubioasa. Terenul a fost concesionat, pe 49 de ani, pe firma ITAL AGENCY. Cu o destinatie clara: complex de vile. Timp de trei ani de zile, nu s-a facut nimic. A fost lasat parloaga.
Ca apoi sa vina LUXTEN sa cumpere terenul.
Primaria trebuia sa tina cont de faptul ca nu s-a pastrat obiectul concesionarii si sa nu-i mai fie vandut tot lui Dan Ioan Popescu, prin LUXTEN", ne-au relatat sursele citate. Alta afacere foarte profitabila pentru PID, potrivit acelorasi surse: a achizitionat, inainte de anul 2000, un teren extravilan de 1.000 mp pe DN 1, pe o panta de 60 de grade, unde nu se putea construi nimic, teren care nu valora mai mult de 5 euro/mp, pe care l-a schimbat cu un teren intravilan a carui valoare poate ajunge la 100 de euro. Tranzactia a fost facuta cu primaria, care a pierdut astfel foarte mult.

PID cumpara pamant si-l lasa de izbeliste

La Gruiu (judetul Ilfov), teren de 7.829 mp, achizitionat in 2003 cu 215.000 euro. Proprietar in acte: Elena Popescu. L-a cumparat cu 30 de euro/mp. Acum doi ani, pamantul nu valora mai mult de 5 euro/mp, ne-au spus surse din cadrul Primariei Gruiu.

Desi l-a cumparat la un pret foarte mare, Dan Ioan Popescu a facut o afacere buna. Potrivit unor evaluatori de la o agentie imobiliara, pretul terenului din comuna Gruiu a crescut foarte mult in ultima perioada, proprietatea lui PID ajungand sa valoreze, acum, cu aproape 100.000 mai mult decat pretul platit initial.

Nimeni din partea familiei Popescu nu a trecut pe acolo. Pamantul este asezat pe malul unui canal dezafectat. "Nu stim cine este proprietarul pamantului. Nu a trecut niciodata pe aici. De ani de zile, nimeni nu-l lucreaza, este lasat de izbeliste. Asa fac multi bucuresteni. Vin, cumpara teren si-l lasa asa", s-au plans taranii vecini cu PID.

Acestia au mai spus ca nu se mai stie cine si cum a cumparat, ca s-a pierdut urma cumparatorului. "Pamantul acesta s-a plimbat pe la mai multi proprietari, care l-au vandut la randul lor", au afirmat taranii.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.