PSD a lansat ieri "Revolutia binelui in Romania" care vizeaza reformarea "profunda" a clasei politice, o reforma "dramatica" a institutiilor statului si o "dinamitare" a "cuiburilor de coruptie" care au cotropit statul roman.

Printre masurile prin care PSD se gandeste sa revolutioneze clasa politica se numara si promovarea introducerii votului uninominal, "masura promisa de toata lumea, dar pe care nimeni nu a fost capabil sa o impuna".

Totodata, Geoana a anuntat ca PSD va milita si pentru trecerea la un Parlament unicameral. Liderul pesedist a recunoscut ca obiectivul privind Parlamentul unicameral este unul ambitios, insa necesar si a precizat ca va fi nevoie de o dezbatere publica in acest sens. In replica, PNL a sustinut ca PSD nu este in masura sa faca o propunere in acest sens, atat timp cat nu a reusit reforma interna. Purtatorul de cuvant al PNL Eugen Nicolaescu a enumerat ieri, printre demersurile pe care liberalii le-au facut pentru reformarea clasei politice, promovarea legii privind finantarea partidelor politice si a legii privind partidele politice, introducerea criteriilor de selectie interne pentru alegerile parlamentare din 2004.

Geoana ii cheama pe Roman si Gusa

In alta ordine de idei, Geoana a anuntat ca PSD va lansa, in perioada urmatoare, o platforma politica in care sunt chemate sa se alature acele formatiuni de orientare de stanga si centru-stanga care doresc sa reprezinte o alternativa la actuala putere. "Este vorba despre o platforma politica, ea are ca tel central progresul social si acceptarea revolutiei binelui ca tema de reforma a clasei politice si a contractului social ca forma de manifestare a actiunii politice in viitor. Cei care doresc sa ni se alature in acest efort pe aceste coordonate pentru viitorul Romaniei, sunt bineveniti alaturi de noi", a aratat Geoana.

Potrivit liderului PSD, platforma politica se adreseaza personalitatilor politice doar in zona de dezbateri civice, aceasta vizand in special liderii politici. "Cozmin Gusa, Petre Roman sau liderii ecologisti, ca personalitati, vor putea sa aiba in acest Forum civic propus de domnul Iliescu si Roman un loc de manifestare. Dar ca lideri de formatiuni politice discutia va fi structurata in jurul platformei politice a PSD", a mai spus Geoana.

Presedintele PSD a acceptat faptul ca aceasta platforma politica se poate transforma, intr-o anumita perspectiva, intr-o constructie de tip electoral. Liderul PSD a aratat ca apreciaza acele propuneri pe care le-a calificat ca fiind valoroase privind crearea unei dimensiuni civice neguvernamentale care sa reuneasca stanga romaneasca.

Liderul PIN, reticent

Liderul PIN, Cozmin Gusa ne-a declarat ca "in primul rand, PIN nu este un partid de stanga, ci unul pragmatic care are un program cu o doctrina nationala. In al doilea rand, oricine face in Romania un proiect de reforma politica profunda bazat pe fapte, si nu pe vorbe poate desemna un partener politic pentru PIN. In al treilea rand, am o relatie buna cu Mircea Geoana si de aceea nu consider potrivit sa comentez un proiect politic care are legatura cu mine sau cu PIN-ul si pe care Mircea il anunta doar in presa".

"Contract social pentru o viata mai buna"

Pe de alta parte, liderul PSD a aratat ca pesedistii le vor propune partenerilor din zona de stanga si de centru-stanga, precum si opiniei publice, un "contract social pentru o viata mai buna in Romania". Geoana a adaugat ca acest contract social reprezinta a treia directie strategica fundamentala adoptata de PSD, primele doua fiind initierea unei reforme profunde a clasei politice romanesti si propunerea de coagulare a unei platforme politice de stanga.

In cadrul contactului social initiat de PSD se incadreaza, potrivit lui Geoana, militarea pentru un efort national de combatere reala a saraciei, sustinerea unei reformari "din temelii" a sistemului de sanatate, pledarea pentru introducerea unui impozit progresiv pe venit si pastrarea si largirea aplicarii TVA diferentiat pentru categoriile de populatie cu venituri mici.

Geoana a precizat ca PSD va milita si pentru reforma sistemului de educatie, dar si pentru crearea unei clase de mijloc in Romania si investirea intr-o infrastructura minimala proprie unei tari civilizate. "Am construit, si PSD a fost parte a acestei constructii, si este o vina pe care ne-o asumam, un sistem de sanatate care nu functioneaza. Chiar daca vor fi pompati mai multi bani in sistemul de sanatate, el nu va fi mai eficace", a mai spus liderul PSD.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.