In scandalul remanierii lui Ionut Popescu au aparut noi amanunte. Acestea confirma teoria ca schimbarea i se "trage" din dorinta de a demite sefi din vama. Unul dintre cei vizati, Iulian Butnaru, confirma conflictul cu Popescu.

Sebastian Bodu, presedintele Agentiei Nationale de Administratie Fiscala (ANAF), spune ca nu stie de ce a fost remaniat Ionut Popescu. Stie insa sigur ca acesta nu a fost schimbat pentru ca a sustinut marirea TVA sau pentru ca s-a opus Ordonantei "Tractorul". Altele au fost motivele. Bodu a fost de fata cind fostul ministru al Finantelor l-a chemat la el pe Iulian Butnaru, directorul adjunct al Directiei de Supraveghere si Control Vamal al ANV, si i-a cerut demisia. S-a intimplat cam cu o saptamina inainte ca Ionut Popescu sa plece in concediu. "I-a reprosat fapte care tineau de activitatea sa. Spre deosebire de mine, ministrul avea acces la informatii de la serviciile secrete care il priveau pe Butnaru si pe ceilalti, dar care, daca ar fi putut constitui probe, s-ar fi sfirsit cu o sesizare penala", a declarat Bodu.

Reamintim ca, dupa interviul pe care fostul sef al Finantelor l-a dat la Radio Mix FM, prin care marturisea ca remanierea i s-a tras dintr-o zona "delicata", cum e cea a Vamilor, surse din administratia fiscala ne-au informat ca scandalul a inceput exact cind Popescu a chemat citiva sefi din Vama si le-a cerut demisia. Acestia au beneficiat insa de acoperirea sefului ANV, Gelu Diaconu, care i-ar fi spus premierului Tariceanu ca Ionut Popescu s-a legat de niste oameni "tari in PNL". Tariceanu l-a remaniat pe Ionut Popescu.

"Acuzatiile erau vagi"

Spre deosebire de Bodu, Iulian Butnaru are o cu totul alta amintire despre intilnirea din cabinetul fostului ministru al Finantelor. Butnaru sustine ca Ionut Popescu l-a chemat in jurul datei de 27 iulie la el in cabinet si i-a adus niste reprosuri "care nu au fost nici pe departe punctuale, dar erau informatii ca activitatea mea nu e cea deontologica". Butnaru a spus ca reprosurile nu au fost concrete, ca el, Butnaru, a avut contraargumente de natura "tehnica", in care si-a cuantificat activitatea, si ca, la final "senzatia mea a fost ca ministrul s-a lamurit. Adica si-a dat seama ca a exagerat situatia si a lasat-o balta". Chiar daca Ionut Popescu nu i-a spus-o, Iulian Butnaru a iesit din acea discutie ferm convins ca ministrul s-a lasat convins de argumentele lui.

"Pasiune pentru Vama"

Butnaru crede ca zvonurile privind motivele remanierii lui Ionut Popescu au pornit de la seful de cabinet al acestuia, Marian Mateescu, care "facuse o pasiune pentru Vama". "Mateescu se obisnuise sa sune diversi sefi din ANV, inclusiv pe mine sau pe domnul Gelu Diaconu, si sa se intereseze cum au loc operatiunile, ce activitate avem… Cred ca acei importatori care au fost loviti de ultimele reglementari puse de noi in practica au scornit zvonul ca nu se munceste bine in Vama, au facut lobby pe linga el si au aruncat cu noroi in mine si in ceilalti". Sursele noastre sustin insa ca Mateescu era informat la timp de aparitia unor transporturi "cu probleme" la granita si le cerea sefilor din Vama sa nu ii ierte pe proprietarii marfurilor, ceea ce ar fi atras ranchiuna acestora.

Intrebat daca se mai ia spaga in vamile romanesti, Butnaru a spus ca s-au facut mari eforturi pentru eliminarea coruptiei, dar a recunoscut ca se mai ia spaga.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.