Reuniunea de la Newport nu a avut in centru problema aderarii Romaniei si Bulgariei, dar este limpede ca la un moment dat cineva a dorit sa stie care este stadiul reformelor in cele doua tari si daca nu cumva este cazul sa fie activate clauzele de salvgardare care atrag amanarea aderarii la UE cu un an.

In acest context, comisarul pentru extindere, Olli Rehn, a precizat ca este prematur sa se pronunte asupra unei posibile amanari cata vreme Comisia Europeana pregateste rapoartele de monitorizare ce vor fi facute publice pe 25 octombrie. Totusi, el a amintit ca in luna iunie Comisia a trimis celor doua tari scrisori de avertisment (asa-numitele cartonase galbene) si ca cele doua tari se concentreaza in prezent asupra punctelor critice, in special reforma justitiei si combaterea coruptiei.

"Ambele tari au urmat un curs ferm al reformelor, dar in ultimele luni ambele au inregistrat o anumita instabilitate politica, din motive diferite, si acum le indemn pe amandoua sa mentina si sa accelereze ritmul reformelor pentru a avea rezultate cat de bune se poate pana in octombrie". Surse diplomatice citate de Mediafax afirma insa ca, in privinta unei decizii de activare a clauzei de salvgardare, crucial ar fi totusi raportul Comisiei din primavara lui 2006, nu cel din octombrie.

Ministrul roman de Externe, Mihai Razvan Ungureanu, le-a raspuns omologilor sai din UE ca "Guvernul de la Bucuresti munceste fara pauze, chiar daca in ultimele luni au existat "energice dezbateri de politica interna"". Aceste "dezbateri energice" nu sunt altceva decat disputele dintre PNL si PD pe marginea alegerilor anticipate si a schimbarilor din guvern. Ungureanu a justificat aceasta instabilitate politica precizand ca a fost schimbata conducerea PNA si ca, in urma remanierii guvernamentale, avem un nou ministru al Integrarii.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.