Maghiarii refuza sa creada ca vicepremierul Marko Bela a colaborat cu Securitatea. Laszlo Csendes, membru desemnat de UDMR in Comisia Nationala pentru Studierea Arhivelor Securitatii, acuzat ca ar fi blocat accesul presei la dosarul liderului Uniunii, sustine ca este vorba despre o cacealma.
"Marko a fost dus la Securitate si s-au facut presiuni asupra lui. Nu cunosc pe nimeni - nici macar dintre cei mai cunoscuti opozanti - care sa fi spus nu atunci cand a fost amenintat de ofiterul de securitate", a declarat el pentru cotidianul de limba maghiara "Kronika".

Liderul UDMR a incercat, la randul sau, sa se disculpe relatand, pentru "Kronika", circumstantele in care a scris "nota explicativa" din dosarul sau de la CNSAS. "Nu trebuie amestecate statutul de vanat cu cel de vanator", a precizat Marko Bela, care relateaza ca in 1984, la Sfantu Gheorghe, a fost interogat de Securitate ca suspect de provocarea unei explozii la statuia lui Mihai Viteazul. Vicepremierul afirma ca, in urma interogatoriului, a fost pus sa redacteze o declaratie de noua pagini.

Kincses Elod, in apararea sefului UDMR

Fostul presedinte al UDMR Mures, Kincses Elod, sustine ca exista oameni din conducerea UDMR despre care stie sigur ca au fost colaboratori ai Securitatii, dar al caror dosar a fost "curatat" dupa 1990. Avocatul, care nu e unul dintre "fidelii" actualului lider al Uniunii, a tinut sa precizeze insa ca nu l-au convins informatiile din presa privind colaborarea acestuia din urma cu Securitatea. "Ca sa rezulte ca Marko Bela a fost colaborator, ar trebui sa existe angajament si note informative. Daca ai fost strans cu usa sa-l semnezi, si dupa aceea nu ai facut rau cuiva, evident ca nu esti vinovat", a subliniat Kincses.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.