Ministrul Bogdan Olteanu: daca agricultorii si pensionarii vor plati contributii sociale, acestia vor primi inapoi de la buget contravaloarea taxelor

Cum balbaiala cu majorarea TVA nu era suficienta, liberalii se incurca acum si in CAS. Anuntul lui Tariceanu privind o contributie suplimentara pentru sanatate din partea agricultorilor si pensionarilor a fost o neintelegere, sustine ministrul Bogdan Olteanu. Insa, precizeaza el, daca totusi s-ar ajunge intr-o asemenea situatie, asta nu inseamna venitul agricultorilor si pensionarilor va scadea. Cat priveste mecanismul prin care dai bani la stat, iar in final ii ai tot in portofel, Bogdan Olteanu sustine ca solutia trebuie gasita de ministrii de resort, deocamdata ea fiind doar una politica.

In cazul largirii bazei de impozitare a aparut o neintelegere, deoarece premierul Tariceanu a propus realizarea acestei masuri prin cresterea numarului de angajati cu 150.000 de persoane, a declarat liderul PNL. "Largirea discutiei catre pensionari si agricultori nu a fost facuta intr-un cadru oficial, nu exista o pozitie oficiala a noastra. Ceea ce pot sa spun este ca, in mod sigur, orice fel de discutie privind largirea bazei de impozitare in acest sens va viza si solutii pentru ca persoanele in cauza sa nu aiba diminuari ale veniturilor", a precizat Olteanu.

PC vrea masuri compensatorii

Dupa PD, nici PC nu este de acord cu premierul. Consevatorii nu considera ca largirea bazei de impozitare pentru contributiile sociale de sanatate reprezinta o "solutie ideala".

"Nu credem ca largirea bazei de impozitare este solutia ideala, ci transparenta in administrare si eficienta in colectarea sumelor de bani datorate cu titlu de impozit", a afirmat, ieri, purtatorul de cuvant al Partidului Conservator, Bogdan Ciuca.

Cat priveste majorarea TVA, Bogdan Ciuca a afirmat ca PC va sustine o astfel de masura doar daca vor exista ratiuni de ordin economic foarte clare care sa o justifice si daca, in paralel, va exista si o masura de compensare, precum reducerea Taxei pentru produsele de baza. Extinderea contributiilor sociale de sanatate la pensionari si agricultori a fost mentionata de premierul Calin Popescu Tariceanu la Scoala de vara a PNL de la sfarsitul saptamanii trecute.

In prealabil, vicepresedintele PNL Dan Radu Rusanu anuntase, in acelasi cadru, ca majorarea TVA de la 19 la 22 la suta si reducerea contributiilor sociale sunt doua masuri certe care vor fi puse in aplicare de la 1 ianuarie 2006. Ulterior, PNL a precizat ca nu a luat nici o decizie in ceea ce priveste majorarea TVA. Liderii Partidului Democrat au reactionat la aceste afirmatii, presedintele PD, Emil Boc, precizand ca formatiunea sa nu sustine ideea privind largirea bazei de impozitare la pensionari si agricultori pentru contributiile sociale la sanatate si nici cresterea TVA. El a adaugat, insa, ca, daca se vor gasi surse alternative pentru a nu diminua pensiile, atunci se poate discuta despre o asemenea masura. In caz contrar, democratii nu vor sustine aceasta masura nici in Alianta, nici in Guvern, a subliniat Boc.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.