Scenariile conflictului si miza anonimului care a pus pe jar PSD

Razboiul "Sursei 0" cu PSD a intrat intr-o faza de stagnare. Anonimul care trimite e-mail-uri de pe o adresa care incepe cu "meminescu@" nu si-a respectat promisiunea de a da publicitatii inregistrarea audio a sedintei Delegatiei Permanente a PSD din 22 martie anul trecut, dar nici persoanele chemate de procurori pentru explicatii nu s-au prezentat la Parchet. EVZ a luat decizia de a trata cu circumspectie mesajele de e-mail pe care a continuat sa le primeasca, si ieri, de la "Sursa 0".

In mare parte, liderii prezenti la intrunirea PSD din 22 martie nu isi amintesc daca discutia dintre Adrian Nastase si Dorina Mihailescu, care implicit da credibilitate stenogramelor, a avut loc. Miron Mitrea lasa totusi sa se inteleaga faptul ca ea ar putea fi adevarata. EVZ va prezinta mai multe variante de explicatii cu privire la conflict. Cu rangul de simple presupuneri, unele dintre ele se refera chiar o actiune a PSD.

Posibilele scenarii

EVZ a identificat cateva scenarii referitoare la intreaga afacere a stenogramelor.

1. Toate stenogramele - inclusiv ultima - sunt reale si reprezinta transcrieri autorizate cel putin de Adrian Nastase, verbal. Este teza "Sursei 0", care ofera Parchetului un motiv serios pentru cercetarea liderilor PSD. Lovitura de imagine este imensa si se indreapta mai ales catre fostul presedinte al PSD, Adrian Nastase, si fostul secretar executiv al aceluiasi partid, Dorina Mihailescu. Sunt antrenati de tavalug si Rodica Stanoiu, Florin Georgescu si alti lideri PSD care ar putea fi pusi, in viitor, sub urmarire penala.

2. Toate stenogramele - inclusiv ultima - sunt reale si reprezinta transcrieri neautorizate. In acest caz, Parchetul nu le poate lua in considerare, dar lovitura politica si de prestigiu este asemanatoare cu cea de la punctul 1.

3. Toate stenogramele, cu exceptia ultimeia, cea difuzata vineri, sunt adevarate. Mai putin probabila, aceasta posibilitate duce cu gandul la o incercare de intoxicare.

4. Nici o stenograma nu este adevarata. Versiunea cel mai putin credibila, fiindca falsificarea catorva mii de pagini cu asemenea veridicitate este aproape imposibila. Alte dovezi colaterale contrazic si ele aceasta teza.

Miza anonimului

Anterior, "Sursa 0" promisese ca va oferi o inregistrare audio a sedintei din 22 martie 2004. Sedinta include un fragment de discutie intre Adrian Nastase si Dorina Mihailescu, in care fostul premier solicita explicatii cu privire la stenogramele convorbirilor. Raspunsurile Dorinei Mihailescu ("casetele se recicleaza, transcrierile ajung la cabinetul dv.") confirma implicit adevarul transcrierilor. Aceasta este insa numai o proba de tip jurnalistic, fara valoare intr-un eventual proces. Faptul ca "Sursa 0" a difuzat-o ridica semne de intrebare in privinta conflictului si motivelor anonimului.

1. "Sursa 0" este un instrument intr-un razboi din interiorul PSD. Cea mai probabila tinta este Adrian Nastase, pe care e-mail-urile "Sursei" il ataca prin intermediul complicitatii cu Dorina Mihailescu.

2. "Sursa 0" poarta un razboi contra PSD si se afla intr-un moment de expectativa.

3. "Sursa 0" urmareste o razbunare personala pe Dorina Mihailescu, situatie in care amanarea probei audio ar putea indica negocieri cu "adversarul".

4. "Sursa 0" actioneaza la comanda PSD, pentru a crea un val de suspiciune in privinta autenticitatii stenogramelor. Ea a creat un val de asteptare prin aruncarea pe piata a ultimei stenograme si promisiunea unei probe audio. Neaparitia acesteia, urmata de o eventuala iesire la rampa cu mesajul "ultima stenograma este una falsa, iata ce usor poate fi intoxicata presa", ar urma sa compromita credibilitatea tuturor transcrierilor.

Urmatorii PASI

Importanta probei audio
"Sursa 0" nu a estimat corect urmarile faptului ca nu si-a respectat promisiunea de a face proba audio a stenogramei din 22 martie. Asteptarile publice si ale mass-media s-au concentrat catre aceasta proba. Daca nu o va face publica, "Sursa 0" risca sa se discrediteze atat pe sine, cat si stenogramele ca transcrieri nu neaparat aprobate de conducerea partidelor, dar reale, ale intrunirilor din PSD.
Din informatiile EVZ, proba audio ar putea iesi la iveala dupa audierea lui Miron Mitrea.

Promisiuni nerespectate

EVZ a pus "Sursa 0" in carantina
EVZ a refuzat sa mai difuzeze mesajele "Sursei 0", dupa ce aceasta nu si-a respectat promisiunea de a da publicitatii o proba audio referitoare la deja celebrele stenograme de pe internet. In cursul diminetii de ieri, in redactia EVZ a sosit un e-mail al "Sursei 0" in care aceasta formula anumite solicitari la adresa membrilor PSD. EVZ a ales sa nu difuzeze mesajul si i-a raspuns "Sursei 0" ca nu se poate situa pe pozitiile asemanatoare cu cele adoptate de Al-Jazeera in negocierile de ostatici, mai ales intr-un conflict asupra careia nu are suficiente date, doar de dragul tirajului. EVZ a adaugat ca interesul public, in problema stenogramelor, se leaga de adevarul moral si politic din acestea si nu include razboiul "Sursei 0".

Din ultimul mail trimis de "Sursa 0" reiese, in orice caz, ca aceasta a amanat difuzarea probei audio cel putin pana dupa depozitia - la randul ei amanata - a lui Miron Mitrea la Parchet.

Reactii PSD

Mitrea nu zice nici da, nici nu
"Sursa 0" a promis proba audio a unei discutii dintre Adrian Nastase si Dorina Mihailescu, care constituie o dovada implicita in sprijinul autenticitatii stenogramelor. EVZ a intrebat cativa dintre participantii la acea discutie daca isi amintesc sau nu de ea.

MIRON MITREA (secretar general PSD): "Eu nu vreau sa zic nici da, nici nu. Am citit de atatea ori acest dialog in presa, incat acum mi se pare familiar. Ar trebui sa fiu neonest incat sa spun da sau nu sigur. Imi aduc insa aminte de spusele lui Alexandru Athanasiu din ultima stenograma care v-a fost transmisa, cand acesta semnala presiunile din partea organizatiei Bucuresti. Totusi, parca acea discutie a avut loc la guvern. Imi mai aduc aminte si de discutia la care a participat domnul Hurezeanu".

OCTAV COZMANCA (fost presedinte executiv al PSD): "Nu imi aduc aminte de o asemenea discutie intre Adrian Nastase si Dorina Mihailescu, iar eu am participat la toate sedintele".

ION SOLCANU (fost vicepresedinte): "In mod sigur nu a existat un asemenea dialog. Niciodata nu-mi aduc aminte sa se fi discutat despre stenograme, procese-verbale, dischete sau lucruri de felul acesta".

DACIANA SARBU (deputat PSD): "Eu nu am participat la vreo sedinta in care sa se fi discutat asa ceva".

SERBAN MIHAILESCU (fost vicepresedinte al PSD): "Eu nu-mi aduc aminte propriile mele convorbiri, d-apai pe ale altora?"

Absente si motive

Saguna n-a venit la Parchet
Presedintele Curtii de Conturi, Dan Drosu Saguna, nu s-a prezentat ieri la Parchetul General, unde - potrivit unor surse judiciare - era asteptat de procurori pentru a fi audiat in dosarul stenogramelor. Contactat telefonic, Saguna a negat ca ar fi primit vreo citatie din partea anchetatorilor. Mai mult, el a precizat ca nu s-au facut niciodata presiuni politice asupra sa, sustinand ca se va prezenta la Parchet ori de cate ori va fi nevoie.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.