In legatura cu articolele aparute azi, 29 august a.c., in cotidianul Ziua ("Stenogramele santajului" si "Vulpea la stenograme") si, respectiv, "Gardianul" ("Scandalul stenogramelor atribuite fostului partid de guvernamant - dirijat de «Vulpea»"), directorul general al Directiei Generale de Informatii si Protectie Interna, chestorul general Virgil Ardelean, i-a adresat lui Sorin Rosca Stanescu o Scrisoare Deschisa, pe care o redam, in continuare, integral:

Am subliniat de nenumarate ori si confirm inca o data respectul pe care il port slujitorilor mass-media si rolul acestei puteri in societatea democratica. Este firesc ca ea sa surprinda si semnaleze "detaliile" care pot fi utile publicului, indiferent la ce se refera, dar este la fel de firesc sa fie corecta, onesta si in numele libertatii de exprimare pe care si-l aroga, sa nu se prostitueze, sa inventeze aberatii, minciuni, sa dezinformeze opinia publica in mod intentionat, slujind astfel unor interese personale sau de grup.

Sub patronajul dumneavoastra, domnule Rosca Stanescu, o sa va reamintesc doar ultimele 4-5 articole prin care ati incercat sa ma denigrati pe mine si Directia Generala de Informatii si Protectie Interna ca si institutie, inventand situatii, fapte, conexiuni, unele de-a dreptul aberante.

Invoc articolele din ziarele la care dumneavoastra aveti atributiuni, astfel: 21 iunie 2005, aparut in "Averea", 02 iulie 2005, 01 august 2005, ambele in Ziua, cele recente referitoare la "stenograme" din Ziua si "Gardianul", afirmatiile dumneavoastra de la OTV, din 09 august 2005 si altele din Ziua.

Domnule Rosca Stanescu, aberatia dumneavoastra privind "orchestrarea stenogramelor P.S.D." de catre D.G.I.P.I. si subsemnatul, precum si argumentatia puerila ca stiti de la un om politic este neadevarata, ridicola si va descalifica ca jurnalist. De fapt, recent, ati mai avut o revelatie, aceea referitoare la monitorizarea unei intalniri a unor personalitati guvernamentale. Ati fost penibil atunci ca si acum. Nu inteleg de ce nu creionati complet scenariul despre o institutie a statului cu informatii bomba. De ce nu spuneti ca alaturi de adevarurile scrise pana acum despre noi mai detineti si urmatoarele informatii: suveranul Pachacuti a intemeiat, in anul 1440, Imperiul Incas, cu ajutorul D.G.I.P.I.; ca la 1526, in lupta de la Mohacs, am tradat; ca pe DAVID LIVINGSTONE interventiile D.G.I.P.I. l-au dus la esecul din 1871, de pe lacul Tanganika; ca Rascoala de la 1907 a fost de noi regizata; ca hotararea lui STALIN asupra masacrului de la Katin din 1940 am influentat-o noi; ca D.G.I.P.I. pune de o monitorizare a tot ce misca pe luna; ca avem aparate care "asculta si gandurile" persoanelor care traiesc pe pamant s.a.

Eu, spre deosebire de dumneavoastra, nu imi propun sa spun ce reprezentati in mass-media; nu trebuie sa ma straduiesc eu prea mult sa va definesc, deoarece sunteti arhicunoscut. De asemenea, de ce educatie ati beneficiat pe baza "propriului asentiment" nu o sa invoc, chiar daca elementul manipularii l-ati invatat bine. Stilul dumneavoastra jurnalistic, predispozitia pentru adevar ori minciuna, aspiratiile dumneavoastra, dezechilibrele si frustrarile pe care le aveti va privesc.

Daca ele sunt adevarate si le asociati in mintea dumneavoastra ca sunt din vina mea si a D.G.I.P.I. aveti o singura scuza, aceea ca dumneavoastra insiva sunteti manipulat de altii si, astfel, orbit de o ura nejustificata. In aceasta situatie, o puteti recunoaste.

Daca nu, cu tot respectul, va rog sa va strangeti probele de care dispuneti pentru ca ne vom intalni in instanta, pentru a avea posibilitatea sa argumentati toate afirmatiile din articolele stimulate de dumneavoastra sa apara public.

Sa fiu concret, articolele si interpelarile dumneavoastra au si nuante profesioniste, sunt intocmite in laboratoarele manipularii si au in spate interese ale unor inteligente deceptionate, care se excita sub influenta unor apartenente la entitati schilodite de frustrari.

Ele sustin cert faptul ca unitatea de informatii a M.A.I. este foarte activa, ca respecta dificultatile si consecintele destinului profesional pe care necesitati majore, vitale, ale societatii, ni-l impun sa-l realizam, lupta impotriva crimei organizate, a mafiilor, a coruptiei.

Domnule Rosca Stanescu, in activitatea noastra profesionala ai doua cai: prima sa nu faci nimic si nu vei deranja pe nimeni, vei fi un baiat iubit, ori a doua cale, sa incerci sa faci cat de mult si atunci iti vei atrage ura, dusmani, vei rasfrange frica, dar vei suporta si reactii pe masura. Atata timp cat am optat pentru a doua dimensiune, ne asumam si consecintele ei.

In numeroase imprejurari, primul demnitar al Romaniei denunta sistemul ticalosit, influentele mafiilor din toate campurile societatii, care nu au ocolit nici mass-media. Aceasta este puterea capabila sa genereze dispretul realitatii in favoarea josniciei interesului?! Aceste influente mafiote pot schimba sensul luptei pentru aplicarea legii in numeroase cazuri (nu numai in CARITAS, JEAN MONNET, SAHLEANU, PASSARIS, CAMATARII, droguri sau fapte in probleme de coruptie, denuntate de noi), in mistificari, transformand, prin ratiuni speculative, adevarul in minciuna, albul in negru, in speranta ca se va obtine zona gri, unde se stie ca totul se amalgameaza, devine abstract, confuz, arbitrariu si apoi se poate servi pentru toate gusturile!?

Asta doriti dumneavoastra, domnule Rosca Stanescu!? In numele cui!?

Dimensiunea imaginii aceluia care joaca pe degete mari mize din Romania, inducand ideea unui adevarat fenomen, va asigur ca nu o merit, nu este adevarata. Realitatea este cu mult mai simpla si mai la indemana de perceput. Suntem un colectiv relativ mic, de oameni inimosi, pasionati de profesia pe care cu modestie o prestam, incercand sa ne aducem contributia informativa la vizibilizarea si contracararea relelor pe care crima organizata si alte fapte le pot genera.

Un intelept spunea ca cele mai frumoase nume atribuite si purtate sunt cele acordate de dusmani. Fara a personaliza aceasta reflectie, doresc sa-i asigur pe cei interesati ca nici eu, si nici colectivul D.G.I.P.I., nu vom abdica de la misiunea noastra, cu atat mai mult cu cat acum, in Romania, sunt create premise reale, favorabile, acestei actiuni.

Domnule Rosca Stanescu, fiti fericit ca nu sunteti singurul care a incercat sa ma denigreze, tineti minte ca asa au facut-o CAMATARII si NICU GHEARA.

In rest, suntem beneficiarii unor autoritati ferme care dispun de capacitatea de a decide singuri asupra destinului profesional al fiecaruia din zona noastra, fara a fi nevoie de avocati conjuncturali.

Eu fac parte dintre aceia care au disponibilitatea acceptarii oricaror decizii in ceea ce ma priveste.

Va doresc sa aveti parte de multa si profunda intelepciune si mari bucurii.