UDMR si PUR le-au transmis ieri liderilor Aliantei DA ca vor forma majoritatea parlamentara cu acestia. In aceste conditii negocierile cu formatiunile conduse de Marko Bela si Dan Voiculescu au intrat in linie dreapta. Surse din cadrul Aliantei au afirmat ca UDMR ar urma sa detina doua ministere in viitorul guvern, dar ca liderii Aliantei nu doresc sa faca o oferta similara PUR. Pana atunci liberalii si democratii sunt in situatia sa nu reduca numarul de ministere asa cum promisesera initial. Pana la rezervarea unor locuri pentru aliatii mai mici liberalii si democratii trebuie sa-si imparta locurile intre ei. Pe langa posturile deja oficializate in Executiv, Calin Popescu Tariceanu - premier si Adrian Videanu - vicepremier, alte locuri in Executiv ar urma sa fie detinute potrivit surselor citate de Mihai Razvan Ungureanu (Externe), Mircea Cinteza (Sanatate), Gheorghe Flutur (Agricultura), Gheorghe Barbu (Munca si Protectie Sociala).

Sefia Ministerului Administratiei si Internelor i-ar putea reveni democratului Cezar Preda dupa ce favoritul pentru acest post, Vasile Blaga, a fost cooptat in Administratia Prezidentiala. In mod normal, potrivit intrevederilor anterioare dintre liberali si democrati la impartirea posturilor de ministri ar trebui sa se tina cont de ponderea parlamentara (1,3 la 1 pentru PNL). Dar acum situatia este mult mai complicata pentru ca se va tine cont de importanta fiecarui minister.
Cu toate ca de-a lungul timpului liberalii si democratii au criticat structura prea stufoasa a Cabinetului Nastase, vicepresedintele PD Adrian Videanu sustine ca s-ar putea pastra structura actuala: "Desi noi aveam o alta intentie, de micsorare a numarului de ministere, nu vom mari sau micsora numarul acestora cel putin in primii doi ani".

Videanu a incercat sa explice ca mentinerea numarului de ministere nu are legatura cu cooptarea altor parteneri. "Modificarea structurii Guvernului nu ar fi benefica pentru ca ar putea produce perturbatii, ceea ce nu ar fi benefic in ceea ce priveste integrarea europeana". Adrian Videanu a recunoscut ca negocierile pentru viitorul guvern vor avea ca principal criteriu algoritmul: "Partidele care vor forma majoritatea - PNL, PD, UDMR si PUR - vor avea functii in Executiv in functie de ponderea parlamentara". Totusi surse din Alianta sustineau ca respectivul criteriu ar putea sa nu fie respectat in cazul PUR.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.