* Tratatul de aderare va fi semnat in aprilie 2005 * Romania va deveni membra cu drepturi depline la 1 ianuarie 2007

Consiliul European a confirmat, ieri, la Bruxelles, incheierea negocierilor de aderare cu Romania si a reconfirmat calendarul de aderare: tratatul de aderare va fi semnat in aprilie 2005, urmand ca tara noastra sa devina membru cu drepturi depline al Uniunii la 1 ianuarie 2007. In declaratia finala a summitului de la Bruxelles, liderii europeni "noteaza cu satisfactie ca progresele facute de Romania in implementarea aquis-ului, in special la capitolele Justitie si Afaceri Interne si Competitie, au facut posibila inchiderea formala a tuturor capitolelor de negociere cu acest stat candidat la 14 decembrie 2004 si isi exprima, ca urmare, speranta de a-l primi in Uniune ca membru cu drepturi depline la 1 ianuarie 2007".

In continuare, documentul afirma: "Luand in considerare evaluarile si recomandarile Comisiei Europene, Consiliul European considera ca Romania va fi capabila sa-si asume toate obligatiile ce deriva din calitatea de membru la timpul stabilit pentru aderare, cu conditia continuarii eforturilor in scopul incheierii la timp a tuturor reformelor necesare si a implementarii cu succes a tuturor capitolelor din aquis-ul comunitar, in special cele referitoare la Justitie si Afaceri Interne, Competitie si Mediu.

Clauze de salvgardare vor pune la dispozitie masurile necesare pentru a solutiona problemele serioase ce ar putea aparea pana la aderare, sau in primii trei ani de dupa aderare, indeosebi in domeniile Justitiei si Afacerilor Interne si Competitiei. Uniunea Europeana va continua sa monitorizeze indeaproape pregatirile Romaniei, inclusiv implementarea efectiva a angajamentelor asumate in toate domeniile din aquis, dar mai ales in domeniile Justitiei si Afacerilor Interne, Competitiei si Mediului; in acest scop, Comisia va continua sa elaboreze rapoarte anuale de evaluare a progreselor Romaniei, impreuna cu recomandarile necesare". In final, declaratia Consiliului European afirma: "Anticipand incheierea cu succes a pregatirilor de aderare, Consiliul cere finalizarea Tratatului de Aderare cu Romania si Bulgaria, in scopul semnarii lui in aprilie 2005, cu ocazia reuniunii Consiliului Afacerilor Generale".


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.