Calin Popescu-Tariceanu si Emil Boc vorbesc la trecut despre proiectul de contopire a PNL si PD

Fuziunea dintre PNL si PD este un proiect mort despre care liderul liberal Calin Popescu-Tariceanu a inceput sa vorbeasca la trecut. Provocat de o declaratie pro-fuziune a vicepresedintelui PNL Gheorghe Flutur, premierul a spus sec ca "fuziunea ar fi fost normal sa fie facuta sub identitatea liberala".

"M-am pronuntat de foarte multe ori public in legatura cu aceea ca ar fi putut sa fie o fuziune intre PNL si PD. Cred ca in contextul in care noi avem o identitate bine definita, aceasta fuziune ar fi fost normal sa fie facuta sub identitatea liberala, tinand cont ca programele celor doua partide aveau foarte multe puncte comune si nu cred ca ar fi fost cazul ca noi sa renuntam la propria identitate", a spus Calin Popescu-Tariceanu, la Scoala de Vara a Tineretului National Liberal.

El a amintit de amenintarile unor membri din partid, care ar fi infiintat o alta formatiune politica in cazul in care PNL renunta la doctrina. "Daca noi vom renunta la identitate, a doua zi un grup consistent din PNL ar fi spus: noi suntem liberali!", a afirmat Tariceanu. "In atari conditii, ideea unei fuziuni nu trebuie abandonata. Va asigur ca azi nu ne situam nici noi si nici partidele din coalitie foarte aproape de concretizarea acestei idei", a incheiat Tariceanu subiectul fuziunii.

In schimb, el a pledat in favoarea mentinerii Aliantei, laudand relatiile din prezent dintre cele doua partide. "Cred ca Alianta si-a dovedit puterea nu numai la alegeri, ci si acum, cand arata ca este un vehicul politic important. Cred in necesitatea mentinerii Alinatei si a relatiilor dintre PNL si PD. La alegerile din 2008 va depinde de cum vom sti sa asimilam munca in comun. Dar eu sunt convins ca vom da dovada de maturitate politica", a mai afirmat Tariceanu.

Boc: "Vom vedea..."

Cu o zi in urma, vicepresedintele Gheorghe Flurur, o voce distincta in PNL, tragea un semnal de alarma asupra renuntarii la lupta anti-PSD si la lipsa increderii intre PNL si PD. Flutur a spus ca, in opinia sa, fuziunea trebuie facuta pana la viitoarele alegeri, pentru a se evita caderea PNL la 7a, atat cat avea in 2000. Tot la Scoala de Vara a tinerilor liberali, presedintele Pro Democratia, Cristian Parvulescu, declara ca PNL si PD nu au perspective si proiecte politice comune, ci doar solutii de conjunctura.
Vorbind despre fuziune, liderul PD Emil Boc a afirmat ca nu stie ce se va intampla cu cele doua partide in viitor. "Ce vom face impreuna vom vedea. Vom fuziona, vom face altceva, nu stiu deocamdata. Dar PD si PNL vor avea un viitor in comun. Sigur ca nu vedem un viitor cu PSD sau PRM, pentru ca avem radacina comuna", a adaugat Boc.

"O chestiune secundara"

"Acum mi se pare prematur si lipsit de consistenta sa ne preocupam de teme politicianiste prin care sa stabilim cum vom face fuziunea si cum vom stabili identitatea", a declarat ieri presedintele PD, Emil Boc, la Navodari, referindu-se la declaratia lui Calin Popescu-Tariceanu.

In opinia liderului PD este prematur sa se discute despre identitatea politica rezultata in urma fuziunii, "cata vreme nu ne-am validat practic in ochii cetatenilor ca Alianta la guvernare".


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.