Ministrul Justitiei, Monica Macovei, a declarat simbata seara, la Navodari, ca asupra ei se exercita presiuni mediatice si presiuni ale unor grupuri de interese reflectate in presa. "A fost o intrebare daca au fost presiuni asupra mea in diverse domenii si raspusul a fost nu, in ce-i priveste pe colegii din guvern sau din coalitie. Daca vorbim de presiuni mediatice si presiuni de grupuri de interese reflectate in presa, sigur", a declarat Macovei.

Desi nu a dat nume, unul dintre cei aratati cu degetul ar putea fi Ion Tiriac. Intamplator sau nu, cu cateva zile inaintea unui nou termen de judecata in asa-numitul dosar "Cocaina pentru VIP-uri" (in care Tiriac Jr este acuzat de consum de droguri), unul dintre procurorii care au efectuat cercetari in acest dosar si care acum este consilier al ministrului Justitiei a fost supus, saptamana trecuta, unui atac concertat in doua ziare centrale. Procurorul Flavius Criznic fusese acuzat de implicare in trafic de droguri, in asa-numita "Afacere Venezuela". Romania libera a intrat in posesia unor informatii care duc la ipoteza ca "Afacerea Venezuela" are toate datele unei razbunari puse la cale de fostul sef DIICOT, Gheorghe Muscalu, si sunt indicii tot mai clare ca adevarata tinta a fost ministrul Justitiei, Monica Macovei.

Potrivit unor surse, Petre Dumitrescu, asa-numitul denuntator care il incriminase pe actualul consilier al ministrului Justitiei, ar fi fost eliberat din Penitenciarul Jilava in urma unui troc: "Ni-l dai pe tava pe Criznic (n.r. - consilierul ministrului) si iesi din inchisoare!". De altfel, procurorul Criznic a declarat intr-un interviu pentru un ziar central ca "atacurile aparute la adresa mea in unele cotidiane centrale si cele care vor urma sunt o reactie a grupurilor de tip mafiot formate din inculpati si oameni care ar trebui sa aiba drept principala preocupare aplicarea legii, persoane pe care le-am deranjat prin anchetele mele si prin faptul ca am refuzat sa raspund unor comenzi politice. Este incercarea de discreditare a unora care vor sa influenteze justitia spunand "uite cine ne acuza de trafic de droguri"".

Nu este prima data cand ministrul Justitiei, Monica Macovei, este tinta unor atacuri concertate in presa. Pretinsele legaturi cu fosta Securitate ale tatalui ministrului Justitiei au reprezentat o alta tema de campanie. Si atunci acuzatiile erau lansate, ca si acum o saptamana, printr-o sursa de informatii fara credibilitate (cel care lansase acuzatiile referitoare la tatal ministrului Justitiei sufera de grave afectiuni psihice). In fine, nici acum nu s-a lamurit cine a intoxicat un ziar central cu zvonul ca ministrul Justitiei ar fi baut peste masura. Si acest scandal a avut drept tinta denigrarea, prin atac la persoana, a ministrului Macovei.

Declaratiile ministrului Justitiei confirma cumva afirmatiile presedintelui Basescu referitoare la presiunile exercitate de grupurile de interese. Doar ca Traian Basescu se referea, in interviul pentru postul public de radio, la faptul ca decizia guvernamentala risca sa fie influentata de "grupuri de interese". Or, ministrul Justitiei confirma un anumit tip de presiune: s-a exercitat prin mass-media. Pana la inchiderea editiei, ministrul Justitiei nu a putut fi contactat pentru a-si explica declaratiile.

Pentru cine conexeaza afirmatia Monicai Macovei cu o alta care ii apartine analistului Cristian Parvulescu, se poate concluziona ca este vorba si despre o alta sursa a presiunilor: Dinu Patriciu.

Presedintele Asociatiei ProDemocratia, Cristian Parvulescu, este convins ca afaceristul Dinu Patriciu, "desi nu detine vreo functie in Executiv, controleaza actul guvernamental."

"Dinu Patriciu are un rol important in actuala guvernare incat as putea spune ca este sosia primului ministru", a declarat Parvulescu in cadrul reuniunii Scolii de vara a tinerilor din PD de la Navadori. El le-a precizat juniorilor pedisti ca nu crede in ideea fuziunii PD-PNL, in primul rand din cauza diferentelor doctrinare. "In liberalismul lui Dinu Patriciu, cel ce pierde este calificat drept esec. In crestin-democratie, cel ce pierde este ajutat. Eu nu va vad impreuna cu tinerii liberali", a precizat Cristian Parvulescu. Acesta nu s-a sfiit nici sa-i aduca critici premierului Tariceanu, in special pentru populismul manifestat in timpul inundatiilor: "Cand l-am auzit pe domnul Tariceanu ca principala problema a Romaniei este stoparea efectelor inundatiilor, m-am ingrozit. Aceasta era, de fapt, o problema administrativa. Prioritar pentru domnul Tariceanu ar fi trebuit sa fie programul de guvernare".


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.