Astazi sint asteptate sa apara pe Internet vocile care au rostit dialogul de mai sus: Adrian Nastase si Dorina Mihailescu. Casetele cuprind inregistrarile sedintelor PSD.

Azi ar trebui sa iasa la iveala prima proba audio privind stenogramele sedintelor PSD. Este vorba despre o intrunire din 22 martie 2004, in care premierul Adrian Nastase intreba ce se intimpla cu inregistrarile sedintelor PSD. Secretarul de stat Dorina Mihailescu raspundea: casetele se inregistreaza la partid si se transcriu la guvern.

Azi ar trebui sa iasa la iveala prima proba audio privind stenogramele sedintelor PSD. Este vorba despre o intrunire din 22 martie 2004, in care premierul Adrian Nastase intreba ce se intimpla cu inregistrarile sedintelor PSD. Secretarul de stat Dorina Mihailescu raspundea: casetele se inregistreaza la partid si se transcriu la guvern.

Persoana care pretinde ca detine originalul stenogramelor PSD si care se recomanda cu pseudonimul "Mihai Eminescu" a servit la finele saptaminii trecute o noua portie de stenograme. Mai exact, inregistrarea unei sedinte a partidului din 14 iunie 2005, dintre cele doua scrutinuri locale, in care conducerea partidului incerca sa salveze ce se mai poate din dezastrul de la locale. Nu atit continutul in sine al noii stenograme, destul de nevinovata fata de cele deja stiute, pare sa fi fost motivul pentru care "Mihai Eminescu" a iesit din nou la rampa, ci avertismentul pe care l-a adresat conducerii PSD, in special fostului secretar de stat Dorina Mihailescu, de a spune adevarul privind circumstantele in care s-au realizat stenogramele. Audiata saptamina trecuta la Parchet, Dorina Mihailescu, la fel ca alti lideri PSD, a negat autenticitatea stenogramelor din cauza carora fostii ministri de Justitie, Rodica Stanoiu, si al Finantelor, Florin Georgescu, sint acum acuzati de fapte de coruptie.

"Mihai Eminescu" a aratat astfel nu doar ca stocul sau de stenograme inca nu e epuizat, ci a lansat si un avertisment: daca, pina azi, Dorina Mihailescu nu spune adevarul despre stenograme, va face publica o proba audio din cadrul sedintei Delegatiei Permanente a PSD din 22 martie 2004. Referirea este mai mult decit previzibila.

In sedinta Delegatiei Permanente din 22 martie 2004, Nastase insista sa-i fie organizate intilniri cu mari mase de tineri pesedisti care fusesera promovati in administratie, astfel incit el sa li se poata adresa cu mesaje de genul urmator: "Iata, in sala sint 500 sau 1.000 sau 5.000 de tineri care sint deja in structurile administrative". Mesajul pe care sconta Nastase, asa cum avea el sa explice in aceeasi sedinta, era acela ca PSD promoveaza masiv tinerii. Fostul premier a avut atunci ideea ca discursurile sale si ale altor lideri la aceste intilniri sa fie chiar inregistrate si date ca atare presei, moment in care gindurile i-au fugit la inregistrarile care se efectuau tocmai in acel moment. Iata fragmentul:

Dl Adrian Nastase: Eu as fi vrut sa spuneti: sint aici trei mii de... As vrea sa se inregistreze, ca poate dam caseta cu totul la ziare si nu mai... Apropo, unde merg casetele acestea, Dorina, unde ajung, unde vor sta casetele?

Dna Dorina Mihailescu: Sint casete care se tot recicleaza, domnule presedinte, adica le transcriem, nu se pastreaza.

A.N.: Dar discutia asta, spre exemplu, cind se transcrie, unde ajunge?

D.M.: La dvs. la cabinet.

A.N.: Dar mecanismul ca atare aici, oamenii care lucreaza la transcriere...

D.M.: Doar eu lucrez si se lucreaza dincolo, nu aici.

A.N.: Mecanismul de protectie interna va verifica exact toate aceste lucruri, pentru ca daca avem un punct slab, o veriga slaba in tot sistemul acesta, absolut tot ce discutam - si cu semnele tale disperate ca nu am apasat de fiecare data pe butonul acesta - poate sa fie o lovitura pe care o dam capitalismului, pentru ca partea aceea probabil ca nu se inregistreaza si nu ajunge la presa sau in alta parte. Nu stiu daca ne foloseste sau nu, nu stiu cum este bine, dar trebuie sa decidem si aceste lucruri. Cine are informatia controleaza evenimentele, stim bine. Problema noastra va fi sa asiguram in perioada urmatoare capacitatea de a pastra anumite informatii confidentiale, inclusiv in legatura cu mesajele.

Dorina Mihailescu a refuzat, pina aseara, sa se conformeze avertismentului lansat de posesorul stenogramelor si sa relateze cum se inregistrau si transcriau discutiile. Ea doar l-a invitat pe acesta sa se prezinte la Parchet pentru a prezenta eventualele probe pe care le detine. In consecinta, e foarte posibil ca astazi sa fie lansata pe Internet versiunea audio a dialogului de mai sus, dintre Adrian Nastase si Dorina Mihailescu.

Adrian Nastase

• 23 noiembrie 2004: "Asa-zisele stenograme sint facaturi de presa si taieturi cu foarfeca din ziare".

• 20 august 2005: "Nu exista nici un fel de inscris care sa fie semnat, contrasemnat, autentificat. Deci, din acest punct de vedere, orice lucru care circula pe piata poate sa fie, eventual, rezultatul unei inregistrari personale pe care cineva a realizat-o. Poate sa fie o povestire a unuia dintre colegi".

• 26 august 2005: "O singura fraza ar fi trebuit sa contina raspunsul meu fata de intrebarile procurorilor: nu exista inscrisuri in care sa se fi consemnat discutiile din sedinte".

Dorina Mihailescu

25 august 2005: "Nu a existat nici o inregistrare a stenogramelor sedintelor conducerii partidului. Oricine putea sa faca stenogramele si puteau sa le faca nu atit prin scriere, cit prin compilare, de aici, de acolo. Sint o sumedenie de lucruri pe care le stiu intimplate intr-o parte, pot fi redate de pe agentii de presa. Orice persoana care are un abonament la agentii si preia o mare parte din munca jurnalistilor poate sa scoata un document plin numai de adevaruri spuse in alt context, scotind un mare neadevar."

Cum se transforma o afacere politica intr-una judiciara

Parchetul General a inceput urmarirea penala fata de Rodica Stanoiu si Florin Georgescu in dosarul "stenogramele PSD". De ce? Parchetul a explicat ca este necesar sa treaca la aceasta faza a anchetei pentru a se obtine probe testimoniale, pe baza carora se poate stabili autenticitatea stenogramelor. Inainte de 16 august, anchetatorii au efectuat doar acte premergatoare urmaririi penale, audiindu-i pe: Cozmin Gusa, Dorina Mihailescu, Florin Georgescu si Dan Matei Agathon.

In faza actelor premergatoare, depozitiile celor audiati nu au valoare juridica si nu reprezinta probe la dosar. Lipsind probele materiale, adica inregistrarile propriu-zise, singura solutie a procurorilor de a avansa cu cercetarile a fost sa confere valoare juridica declaratiilor, fapt care se intimpla dupa declansarea urmaririi penale. Declaratiile date in fata procurorilor de catre cei audiati sint consemnate si, acum, au valoare juridica. Dupa 16 august, au fost audiati din nou Gusa si Mihailescu si, pentru prima oara, Adrian Nastase si liberalul Cristian Boureanu.

Odata cu inceperea urmaririi penale, Rodica Stanoiu si Florin Georgescu au devenit invinuiti de savirsirea unei singure infractiuni de coruptie, prevazuta de articolul 13 al Legii nr. 78/2000: "fapta unei persoane care indeplineste o functie de conducere intr-un partid, sindicat, patronat etc. de a-si folosi influenta sau autoritatea pentru a obtine bani, bunuri sau alte foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul".

Acuzatiile vor capata insa consistenta doar atunci cind se va dovedi ca ei au rostit intr-adevar aceste cuvinte si au si comis faptele pe care si le atribuie, intrucit legea pedepseste "faptele", nu evocarea lor.

Cotidianul

Sursa: CotidianulTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.