Erau responsabilii din oficiu cu circul in Parlamentul Romaniei. Au crezut ca e cea mai simpla cale de afirmare publica. Dar gloria lor a fost scurta. Acum, bufonii legislativelor de altadata au amutit in anonimat.

Cine isi mai aduce aminte acum de parul cret si vilvoi, parca spalat cu ulei, si barbisonul negru al senatorului Gheorghe Dumitrascu? Dar de tiradele sale infierbintate pe teme nationaliste? Dar de interventiile sale pe subiecte pe care nu le stapinea? O data, pe cind se afla intr-una din lojile vechiului sediu al Camerei Deputatilor, a fost tinta unei ironii chiar din partea seful sau de partid si de Camera, Adrian Nastase: "Domnu’ Dumitrascu, va rog sa nu sariti de la balcon. Aveti colegi jos !". Acum, celebrul senator al inceputului anilor ’90 mai stirneste vii comentarii doar printre studentii Universitatii "Andrei Saguna" unde este profesor universitar.

Stii bancul cu Csontos?

Din aceeasi caravana face parte si fostul senator PUNR de Mures si intemeietor al organizatiei nationaliste Vatra Romaneasca Radu Ceontea. In desele sale interventii oratorice relua obsesiv tema luptei contra dominatiei maghiare. A fost si muza unui banc care ulterior a devenit cunoscut in varianta Funar. Ceontea - spunea bancul - ar cere pe patul de moarte sa i se schimbe numele in Csontos. De ce solicita politicianul antimaghiar o asemenea "umilinta"? Pentru ca recensamintul sa mai consemneze ingroparea unui ungur in plus. Acum Radu Ceontea preda desenul la o scoala de arta din Tirgu-Mures.

Maestrii compilatiilor de aforisme

Tot aici l-am putea include si pe epigramistul de serviciu al Parlamentului. Deputatul Stefan Cazimir, lider al Partidului Liber Schimbist, facea rating printre colegii parlamentari cu fraze din Caragiale. Acum este membru al PSD Bucuresti si este invitat la reuniunile de partid pentru ca activistii de la sectorul 5 sa nu adoarma in scaune intre un discurs tinut de Nastase si unul tinut de Dan Ioan Popescu. Cazimir a avut o realizare unicat. A fost autorul Imnului Comisiei juridice, de disciplina si imunitati din Camera Deputatilor.

La ultimele alegeri, PSD a fost prea mare, iar Parlamentul prea mic, si Cazimir a ramas pe afara. A fost angajat consilier juridic la Comisia juridica a Camerei. Tot cu manipularea citatelor se indeletnicea si fostul senator FSN Titus Raveica. Acum a retrogradat la postul de profesor de filosofie la Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" din Iasi. Dar pe vremuri, se spune ca a avut un rol crucial in popularizarea titanilor filosofiei antice si moderne. Declaratiile sale politice din Senat incepeau si se terminau cu aforisme patentate de Platon, Aristotel si Kant.

Arhimandritul aghesmuit

Simeon Tatu, sau Popa Tatu, cum mai era cunoscut staretul Manastirii Plumbuita, era deliciul colegilor sai senatori cind venea putin aghesmuit. Ca sa acopere hohotele de ris ale colegilor sai batea cu cirja de arhimandrit in pupitru. Aceeasi cirja s-a dovedit a fi un instrument util pentru votul electronic. Cu o dibacie pe care greu i-ai fi ghicit-o, senatorul-preot vota si pentru crestinii colegi ai sai care se dedulcisera la chiul. Printre colegi, dar mai ales printre secretare, erau de pomina colivele preparate de calugaritele de la manastirea pe care o pastorea.

Cit despre "singele Domnului", acesta se ducea pe cit de repede venea. De pomina a fost si patania politistului care i-a blocat masina in parcarea Senatului, fara sa stie cui ii apartine. De frica afuriseniei parintelui Tatu, bietul om a anulat amenda, pe care o scrisese intre timp, si a dispus deblocarea masinii.

Multi au fost, dar unii au supravietuit

Foarte putini au rezistat peste ani fiind prezenti si acum in Parlament. Chiar si asa, vocea lor se face prea putin auzita. Cel mai reprezentativ este fostul primar al Clujului Gheorghe Funar, actual senator PRM. Insusi Vadim Tudor i-a pasat tacit responsabilitatile in ceea ce priveste destinderea atmosferei. Funar isi amuza colegii prin initiative legislative imposibile si prin izbucniri torentiale la adresa reprezentantilor grupului UDMR. Acum chiar si un partid ca PRM, care altadata cistiga popularitate prin exotismul de limbaj al membrilor sai, a cenzurat orice aparitie a membrilor "mai timizi". Ion Dolanescu sau Irina Loghin cauta sa se ascunda in cele mai intunecate unghere cind dau cu ochii de reprezentantii presei, iar declaratiile savuroase ale lui Mitica Dragomir se mai fac auzite doar pe marginea terenurilor de fotbal unde il concureaza pe rivalul sau Gigi Becali.

Gavra si visul revenirii

Citiva dintre cei care destindeau atmosfera Parlamentului de la inceputul democratiei mioritice viseaza si acum sa revina in centrul atentiei publice. De exemplu, fostul deputat PUNR de Cluj Ioan Gavra ne spune referitor la revenirea sa: "De un an de zile testez piata". Nu s-a hotarit inca de ce formatiune politica isi va lega destinele pe viitor. Motivul revenirii sale insa e foarte simplu: "E cel mai slab Parlament de pina acuma". Priveste in urma cu jind la viata agitata de deputat. "Pentru mine cearta insemna moment politic complet", ne-a destainuit nostalgic Ioan Gavra. De altfel, cind conducea el sedintele de la Camera, privea rinjind la certurile pe care nu se obosea prea mult sa le potoleasca. De cind s-a retras din viata politica, fostul peunerist a fost "director cu imaginea la o firma privata".


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.