Presedintele Traian Basescu a trasat in stilul sau "dictatorial" cateva directive precise organelor statului, tinta fiind conducerea Ministerului Economiei si Comertului (institutie pe care si-o doreste Partidul Democrat), sistemul energetic si Vama. Pentru inceput. Informatiile care vin dinspre Presedintie acrediteaza ideea ca urmatoarea tinta a presedintelui este mediul de afaceri din domeniul petrolier, avand ca tinta dirijata Petrom-ul.

La scurt timp dupa inscaunarea sa la Cotroceni, presedintele Traian Basescu a cerut organelor statului efectuarea unor anchete privind afacerile derulate prin Ministerul Economiei si Comertului, eliminarea coruptiei din Vama si verificarea dosarelor "prafuite" ale oamenilor care fac afaceri cu petrol.

In primavara dorinta presedintelui a inceput sa dea roade, cand Parchetul National Anticoruptie a declansat ancheta in scandalul Electrica Banat. Au fost cercetate 44 de persoane dintre care fata de 24 de persoane s-a inceput urmarirea penala. Procurorii precizeaza ca intre 2003 si 2004, o grupare condusa de Vasile Croitoru a furnizat sitemului energetic national produse electrice Simens contrafacute in valoare de 21 de miliarde de lei. "Inculpatul a beneficiat de sprijinul cointeresat al unor functionari cu putere de decizie din conducerea SC Electrica SA, SISEE Banat si Electrica Banat, care, in schimbul primirii unor foloase necuvenite constand in sume de bani si masini de lux, au sprijinit activitatile lui Vasile Croitoru", se arata intr-un comunicat al PNA.

Anchetatorii au descoperit ca Electrica Banat a cumparat produsele contrafacute fara sa respecte dispozitiile legale privind achizitiile publice, efectuand plati la preturi supraevaluate si in detrimentul altor furnizori. In acest dosar a fost amintit si numele fostului ministru al economiei, Dan Ioan Popescu. Avocatul unuia dintre inculpatii din dosar declara, in luna aprilie, ca "ordinele privind achizitiile publice au venit de la Bucuresti, pe filiera Dan Ioan Popescu - Directorul General al Electrica SA - Directorul General al Electrica SA Banat".

Pana in prezent procurorii au estimat ca bugetul SC Electrica SA Bucuresti a fost prejudiciat, in urma acestor achizitii, cu peste 200 de miliarde de lei. Implicarea lui Dan Ioan Popescu in acest caz a fost facuta de catre martora "Oana Caraba, persoana apropiata gruparii infractionale, pentru a se stabili daca fostul ministru al economiei si comertului a fost implicat in aceste activitati infractionale in legatura cu livrarea produselor contrafacute prin unitati ale Electrica, un exemplar din rechizitoriu impreuna cu o copie a declaratiei martorei Oana Caraba vor fi inaintate Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie pentru a se sesiza in legatura cu aspectele reclamate", se arata in rechizitoriul intocmit de PNA.

Tinte precise

La o saptamana dupa ce procurorii au finalizat Dosarul Electrica Banat presedintele Traian Basescu a iesit din nou la rampa, de data aceasta prin mass-media. "In ceea ce priveste problema energiei exista o problema asupra careia eu am manifestat suspiciuni - liberalizarea cu un an mai devreme a vanzarii energiei electrice. Imi mentin punctul de vedere si el este intarit chiar de afirmatia recenta a domnului ministru Seres ca exista niste contracte beton, facute deja, care nu pot fi date inapoi. Care nu pot fi renegociate. Cred ca lucrurile nu stau in picioare si va rog sa nu o tratati ca pe un atac la un ministru, ci ca pe o constatare publica", a declarat Traian Basescu.

Presedintele s-a aratat revoltat la vremea respectiva de faptul ca liberalizarea pretului la energie a fost facuta intr-un mod dubios, printr-o Hotarare de Guvern care trebuia semnata de ministrul Codrut Seres si de viceprim-ministrul cu probleme economice, Gheorghe Seculici. "S-a cerut o analiza de catre viceprim-ministru, iar acest lucru se pare ca a starnit o oarecare nervozitate, drept pentru care a fost inlocuit la semnatura vice-primministrul cu domnul Francu. De aceea este si rugamintea publica sa se justifice acest lucru in interiorul Guvernului", a mai precizat Traian Basescu.

Urmare acestui lucru, si ca o consecinta a remanierii guvernamentale, Gheorghe Seculici a fost inlaturat din cabinetul Tariceanu. O alta consecinta a pozitiei lui Traian Basescu vis-a-vis de Ministerul Economiei este eliberarea din functia de secretar de stat a lui Dan Victor Alesandru, membru al Partidului Conservator. Surse din coalitia guvernamentala au precizata ca eliberarea din functie a lui Alesandru este doar inceputul, fiind vizat, intr-un viitor apropiat insusi ministrul economiei, Codrut Seres. Coroborate cu afirmatiile liderului PD, Emil Boc, facute la o intalnire de partid, potrivit carora democratii si-ar dori foarte mult Ministerul Economiei si Comertului, informatiile surselor par sa fie adevarate.

Cu tunurile pe Vama

Un alt domeniu vizat de Traian Basescu este Vama. "Voi transmite in scris Guvernului sa aiba in vedere nevoia unei schimbari de abordare la Vami. O spun fara retinere, s-au facut din nou numiri pe baze clientelare in functie de sef de vami, au fost schimbati ai lor cu ai nostri fara sa se tina cont de capacitatea profesionala", spus Basescu.

Ca la comanda, intr-un cotidian central, seful ANAF, Sebastian Bodu, a declarat intr-un interviu ca mafia din sistemul pe care il are in subordine exista si opune rezistenta. El a promis ca va face curatenie in vami, chiar daca asta presupune schimbarea legislatiei si ca va organiza examene de ocupare a posturilor, transparente.