Grupurile parlamentare PSD din Senat si Camera Deputatilor au trimis grupurilor socialiste si social-democrate din parlamentele statelor membre ale Uniunii Europene o scrisoare de protest referitoare la intentia Aliantei de a-i schimba din functii pe presedintii celor doua Camere, Nicolae Vacaroiu si Adrian Nastase. Informatia a fost data publicitatii, ieri, de grupul parlamentar PSD din Camera Deputatilor, lasand sa se inteleaga ca ideea ii apartine presedintelui executiv al social-democratilor, Adrian Nastase, care nu vrea cu nici un chip sa renunte la fotoliul de la Camera Deputatilor.

Potrivit comunicatului, grupul parlamentar al PSD din Camera Deputatilor considera ca intentia Aliantei PNL-PD de a modifica Regulamentul, pentru a putea schimba presedintele Camerei, este "o viciere a rezultatului alegerilor parlamentare din 2004 si o incercare de a impune un sistem dictatorial". Alianta doreste sa schimbe regulile democratice in functie de o majoritate care apare intr-un moment sau altul, modificarea procedurilor in timpul mandatului reprezentand un atac fara precedent la adresa institutiilor statului, doar pentru satisfacerea unor interese personale si de partid, considera PSD.

Potrivit PSD, "decizia Aliantei incalca flagrant prevederile Constitutiei, conform carora presedintii Camerei Deputatilor si Senatului se aleg pe durata mandatului Camerelor". Comisia de modificare a Regulamentului Camerei a decis, miercuri seara, ca revocarea presedintelui Camerei Deputatilor va putea fi facuta la propunerea majoritatii deputatilor, cand se schimba "majoritatea politica". Comisia a acceptat, astfel, un amendament al PNL, PD, PUR si UDMR, care stabileste modalitati de revocare distincte pentru presedinte si pentru membrii Biroului Permanent.

Tot miercuri, Biroul Permanent al Senatului a decis, intr-o sedinta-maraton, convocarea Senatului in sesiune extraordinara in perioada 29-31 august pentru aprobarea modificarilor la Regulament, care prevad schimbarea presedintelui acestui for legislativ cu majoritatea voturilor senatorilor.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.