Inca din campania electorala, presedintele Traian Basescu s-a declarat un adept infocat al realizarii unei asa-zise axe Washington-Londra-Bucuresti. Cu toate ca initiativa prezidentiala a iscat nedumeriri si chiar nemultumiri la nivelul puterilor europene, ea a devenit laitmotivul politicii externe romanesti.

Toate bune si la locul lor, numai ca axa, la Bucuresti, are un sprijin diplomatic precar din partea americana. Cel putin asa interpreteaza unii politicieni lipsa, de peste o jumatate de an, a unui ambasador al SUA la Bucuresti. Iata, de altfel, opiniile obtinute in urma unui sondaj realizat de A.M. Press. Odata cu plecarea ambasadorului Crouch, postul de ambasador a devenit vacant.

Pana la sosirea unui nou ambasador, Mark Taplin va ocupa pozitia de Insarcinat cu Afaceri al Ambasadei Statelor Unite la Bucuresti, se precizeaza in site-ul actualizat al Ambasadei SUA in Capitala Romaniei.

Teodor Melescanu, fost ministru de externe, membru in Comisia de politica externa din Senat: "Situatia cu care ne confruntam acum nu este una de care sa fim multumiti"

"Situatia cu care ne confruntam acum nu este una de care sa fim multumiti. Prezenta unui ambasador rezident este foarte importanta pentru contactele diplomatice dintre doua state. Consider ca acest lucru nu va afecta initiativa presedintelui Traian Basescu de formare a Axei Washington-Londra- Bucuresti".

Cristian Cucuian, senator PD, secretar al Comisiei pentru politica externa din Senat: "Nu este problema noastra, este problema lor"

"Nu este problema noastra, este problema lor. Probabil ca nu au reusit sa desemneze un reprezentat si nu au stabilit criteriile necesare pentru a trimite pe cineva in Romania. Nu trebuie sa dramatizam si sa realizam scenarii si speculatii. Cu siguranta este doar o problema administrativa".

Stefan Glavan, PC, presedintele Comisiei de politica externa a Camerei Deputatilor si fost ambasador: "O discreta intarziere a numirii unui nou ambasador la Bucuresti"

"Opinia mea este ca e important ca ambasadorul SUA sa fie prezent la Bucuresti. In virtutea cutumei diplomatice, ar fi trebuit ca pana acum sa fie numit un ambasador la Bucuresti, cu atat mai mult cu cat acordam o importanta mare relatiei bilaterale. Eu, totusi, am sentimentul ca nu este vorba despre o desconsiderare, ci despre o discreta intarziere a numirii unui nou ambasador la Bucuresti".

Vasile Puscas, deputat PSD, membru in Comisia pentru politica externa din Camera Deputatilor: "Atunci cand un stat amana numirea unui ambasador intr-un alt stat, inseamna ca nu exista un interes fata de tara respectiva"

"Din punct de vedere al principiilor diplomatiei, atunci cand un stat amana numirea unui ambasador intr-un alt stat, inseamna ca nu exista un interes fata de tara respectiva, fie ca este vorba de unul geo-strategic, de unul geo-politic sau de unul geo-economic.

La modul concret, intre Statele Unite si Romania functioneaza Parteneriatul Strategic ceea ce ar solicita prezenta unui ambasador. La nivel factual raportul dintre cele doua state, asa cum este zugravit in discursul autoritatilor romane, nu explica lipsa unui ambasador al SUA in tara noastra".

Anca Petrescu, PRM, vicepresedinte al Comisiei de politica externa a Camerei Deputatilor: "Nu cred ca este o axa compromisa"

"Nu cred ca este o axa compromisa, numai ca nu trebuie sa ne bazam doar pe aceasta axa, pentru ca e o concentratie prea mare pe ea. Eu cred ca nu trebuie uitate celelalte relatii pe care tara noastra le are cu alte state. O concentrare prea mare asupra unei axe duce la neglijarea celorlalte relatii si nu asa se face in diplomatie".

Crin Antonescu, membru al Comisiei de politica externa din Camera Deputatilor: "Daca SUA nu prea abordeaza formarea Axei Washington-Londra-Bucuresti, presedintele Traian Basescu este foarte hotarat"

"Nu este recomandabil acest fapt pentru politica externa a tarii noastre, insa astfel de lucruri au mai fost intalnite si la alte state. Faptul ca a existat acesta vacanta mai prelungita nu inseamna ca dialogul dintre cele doua state a fost intrerupt. Din punctul de vedere al presedintelui Traian Basescu si a politicii externe duse de acesta, initiativa Axei Washington-Londra-Bucuresti ramane neclintita. Acum, daca SUA nu prea abordeaza formarea axei, presedintele nostru este foarte hotarat".

Konya-Hanar Sandor, membru al Comisiei de politica externa din Camera Deputatilor: "Nu mi se pare deloc normal ca Statele Unite ale Americii sa nu desemneze, timp de sase luni un reprezentant diplomatic la Bucuresti"

"Nu mi se pare deloc normal ca Statele Unite ale Americii sa nu desemneze, timp de sase luni, un reprezentant diplomatic la Bucuresti. Trebuie sa existe ceva, o anume motivatie, pentru o astfel de intarziere. Si eu mi-am pus aceasta intrebare pana acum. Insa, chiar daca presedintele Traian Basescu raspunde de politica externa a Romaniei, se pare ca America este prea sigura pe tara noastra si nu se leaga de asemenea maruntisuri. Totusi, este posibil ca in prima saptamana din luna septembrie sa avem la Bucuresti un ambasador american".

Eugen Mihaiescu, PRM, vicepresedinte al Comisiei de Politica Externa a Senatului: "Faptul ca nu avem ambasador al SUA la Bucuresti arata interesul extraordinar al americanilor pentru relatia extraordinar de buna cu Romania"

"Pai si ambasadorul Romaniei la Washington cine este? Este ambasadorul lui Iliescu! Oricum, faptul ca nu avem ambasador al SUA la Bucuresti arata interesul extraordinar al americanilor pentru relatia extraordinar de buna cu Romania.

In general, cu toate eforturile tanarului ministru de externe, politica externa a tarii noastre este neschimbata, inghetata intr-un fridiger de la Gheorghiu Dej, la Ceausescu, Iliescu si pana la Basescu".

Adrian Severin, deputat PSD, fost ministru de externe 1996-1997: Nu putem fi mai americani decat americanii!

"Si eu sunt contrariat de faptul ca Ambasada SUA a ramas fara ambasador in Romania de peste jumatate de an. Din punct de vedere tehnic, Ambasada functioneaza bine, dar pe partea simbolica, lucrurile sunt mai delicate. Ma intreb de ce se intampla asa, din moment ce exista un parteneriat strategic al celor doua state. Absenta unui ambasabor american poate constitui un mesaj implicit transmis Romaniei, si anume faptul ca supralicitarea acestei relatii transatlantice nu este agreata la Washington", a apreciat fostul ministru de externe, Adrian Severin. Intrebat daca este vorba de o strategie de politica externa gresit aplicata, social-democratul a subliniat: "Nu poti sa anunti ca te-ai casatorit cu cineva, inainte ca unul dintre parteneri sa-si dea consimtamantul". Desi parteneriatul romano-american dateaza din 1997, "toate declaratiile presedintelui Basesecu lasa sa se inteleaga ca la Washington se pune ceasul dupa Bucuresti sau ca Romania este un partener privilegiat al SUA". Dar nu este asa, a intarit deputatul, pentru ca " nu putem fi mai americanu decat americanii".

Mircea Geoana, presedintele PSD, fost ministru de externe 2001-2004: Intr-o luna vom avea ambasador american la Bucuresti! "Nu cred ca lipsa ambasadorului american la Bucuresti este un subiect de atac, in conditiile in care seful statului lauda relatia cu SUA.

Din cate stiu, la americani, procedura de numire a unui ambasador este destul de lunga si de dificila, dar intr-o luna vom avea un astfel de oficial, la Bucuresti", ne-a declarat liderul PSD, Mircea Geoana.

Petre Roman, liderul FDR: Nu comentez, dar stiu ca va veni cineva!

"Orice as sti pe aceasta tema, nu vreau sa comentez", a transat Petre Roman.

Cu toate acestea, liderul FDR ne-a dat de inteles ca se poarta discutii intre partea romana si cea americana, in sensul trimiterii a unui ambasador la Bucuresti.

Gardianul

Sursa: GardianulTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.