Amanarea integrarii Romaniei in UE la 1 ianuarie 2007 inseamna pierderi de peste 2 miliarde de euro, reprezentand totalul contributiilor Uniunii la procesul de reforma din Romania, a declarat ieri, la Scoala de vara a tinerilor liberali, ministrul de Externe, Mihai Razvan Ungureanu, relateaza Mediafax.

El a precizat ca pierderea acestei sume reprezinta cel mai mare dezavantaj al unei eventuale amanari a aderarii, adaugand ca un alt dezavantaj va fi scaderea credibilitatii politice a Romaniei, acest aspect avand o importanta foarte mare. Ministrul de Externe a mai spus ca oficialii UE nu au un plan B in eventualitatea in care Romania si Bulgaria nu se vor integra la 1 ianuarie 2007. "Nici macar birocratia de la Bruxelles nu a luat in calcul integrarea Romaniei si Bulgariei in 2008. Exista o incredere foarte mare ca cele doua state isi vor indeplini obiectivele astfel incat sa devina membre UE la 1 ianuarie 2007", a mai spus Ungureanu.

El considera ca Romania se afla in prezent in grafic cu indeplinirea obiectivelor. "Cu minime corectii, putem fi foarte aproape de calendarul complet privind integrarea", a afirmat Ungureanu, adaugand ca raportul de tara din octombrie va evoca pozitiv progresele Romaniei. Mihai Razvan Ungureanu a precizat ca va mai exista un raport de tara in aprilie 2006, iar acel raport ar putea cuprinde si recomandarile politice referitoare la integrarea Romaniei.

Nici macar 2008

Referendumurile din Franta si Olanda au aratat ca o extindere rapida a UE ar fi vazuta foarte critic de cetatenii UE, iar pentru aderarea cu drepturi depline a Romaniei si Bulgariei "1 ianuarie 2007 sau 2008 este probabil prea devreme", a declarat un reprezentant al CDU, informeaza Mediafax.

Respingerea Constitutiei UE la referendumurile desfasurate in cursul acestui an in Franta si Olanda a aratat ca alegatorii din tarile UE nu sunt inca pregatiti pentru o noua extindere semnificativa a Uniunii, a apreciat GŁnther Beckstein, ministru de Interne in landul Bavaria, controlat de conservatorii din CDU, si unul dintre favoriti pentru ocuparea functiei de ministru federal de Interne in cazul unei victorii a CDU in alegerile din septembrie.

"Lectia referendumurilor din Franta si Olanda este ca extinderea rapida a UE ar fi vazuta foarte critic de cetatenii UE", a spus Beckstein, apreciind ca "aderarea Bulgariei si Romaniei la 1 ianuarie 2007 sau 2008 este probabil prematura".

El si-a exprimat insa sustinerea pentru extinderea din 2004 a Uniunii Europene, prin primirea a zece noi membri, in principal din randul fostelor state comuniste din Europa Centrala si de Est. "Extinderea spre est de la 1 mai 2004 a fost corecta", a spus Beckstein.

Parteneriat privilegiat cu Turcia

In pofida opozitiei exprimate fata de aderarea Turciei la UE, oficialul german a apreciat ca Uniunea trebuie sa intensifice legaturile cu autoritatile de la Ankara. "Trebuie facut totul pentru a evita indepartarea Turciei, mai degraba trebuie construite poduri. Dar aderarea completa a Turciei ar reprezenta o supraextindere pentru noi si UE", a spus Beckstein. "De aceea cred ca un parteneriat privilegiat pentru Turcia este cea mai buna solutie".

In Germania traiesc circa 3,5 milioane de musulmani, in majoritate turci. Turcia urmeaza sa inceapa negocierile de aderare la UE in data de 3 octombrie, cu toate ca premierul francez, Dominique de Villepin, a insistat ca Ankara sa recunoasca Ciprul inainte de aceasta data. Conservatorii germani au sustinut comentariile lui Villepin, desi nu vor putea influenta decizia decat in cazul in care vor castiga alegerile din toamna si vor reusi sa formeze un guvern in numai doua saptamani. Crestin-democratii germani din CDU, considerati favoriti pentru alegerile din 18 septembrie, se opun aderarii Turciei la UE. "Turcia ar fi acum cea de-a doua tara ca importanta din Uniunea Europeana, iar in cativa ani... Turcia ar fi natiunea principala, mai mult decat Franta, Italia sau Austria, Olanda, Portugalia si Grecia la un loc", a apreciat el. "Acest lucru ar fi greu de imaginat", a spus Beckstein, recunoscand ca Turcia a devenit un subiect de campanie electorala.