Actuala conducere a Consiliului Judetean Bistrita-Nasaud va fi schimbata cel tarziu in a doua jumatate a lunii octombrie, a declarat, ieri, prefectul judetului, Szilagyi Ioan (UDMR), informeaza Mediafax. Prefectul a spus ca, pana atunci, va fi aprobata modificarea Legii 215, astfel incat presedintii si vicepresedintii consiliilor judetene vor putea fi alesi cu jumatate plus unu din numarul consilierilor judeteni si nu cu doua treimi, cum s-a procedat pana acum. Szilagyi Ioan sustine ca majoritatea formata la nivelul Consiliului Judetean Bistrita-Nasaud va permite inlocuirea din functie a presedintelui Gheorghe Marinescu (PSD), respectiv a vicepresedintelui Constantin Pamfiloiu (PRM).

Marinescu acuza

Marinescu a declarat ca intentia guvernantilor de a-l inlocui din functie prin modificarea Legii 215 este un abuz. El nu a precizat insa cum va reactiona in cazul in care declaratiile guvernantilor vor fi puse in practica.

Schimbare motivata

La randul lui, Demeter Janos presedintele Consiliului Judetean Covasna si, in acelasi timp vicepresedinte al UNCJR, a precizat, ieri, ca, in opinia sa, modificarea Legii administratiei publice locale trebuie analizata din doua puncte de vedere. "Daca presedintii consiliilor judetene sunt alesi prin votul consilierilor judeteni cu majoritate simpla, atunci nu vad de ce nu ar putea fi si revocati cu acelasi numar de voturi", a spus Demeter.

El a aratat, insa, ca in urma modificarii Legii administratiei publice locale, documentul trebuie sa precizeze foarte clar motivele pentru care presedintii si vicepresedintii pot fi revocati. "Daca nu se vor preciza concret motivele, exista riscul ca sa se deschida Cutia Pandorei", a spus vicepresedintele UNCJR. In opinia lui Demeter, insa, intentia de modificare a Legii administratiei publice locale pare a avea un scop politic, lucru cu care nu este de acord. Demeter nu se afla printre semnatarii documentului adoptat de Uniunea Nationala a Consiliilor Judetene din Romanuia (UNCJR) la Mamaia, prin care UNCJR, din care fac parte si membri ai partidelor aflate la putere, s-a pronuntat impotriva intentiei Guvernului de a modifica Legea administratiei publice locale.

Decizia

Presedintii si vicepresedintii de consilii judetene prezenti, vineri, la Adunarea Generala a UNCJR, au semnat un Document de Pozitie in atentia Guvernului si Parlamentului in care au solicitat ca proiectul de modificare a Legii administratiei publice locale sa intre in dezbaterea Parlamentului, cu respectarea procedurii de consultare a structurilor asociative, iar prevederile referitoare la conditiile de eligibilitate si de revocare a presedintilor, vicepresedintilor si a viceprimarilor sa isi produca efectele incepand cu anul 2008.

Gardianul

Sursa: GardianulTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.