Cea mai chinuita remaniere de guvern din ultimii 15 ani s-a produs ieri, dupa doua sedinte de partid si una de Alianta. Aseara, Basescu a semnat si decretele de numire a noilor ministri, cinci la numar.

Schimbarea lui Dinga, ministrul anonim si anodin al Integrarii Europene, cu Anca Boagiu n-are, ca sa spunem asa, nici un haz. Chiar daca se poate fali cu ceva experienta ca ministru, Boagiu e un produs pur basescian si nici macar din categoria celor descoperiti si promovati pentru merite deosebite. Marginalizata in propriul partid, Anca Boagiu primeste acum un soi de reparatie morala. De la Sanatate a zburat Cinteza, dar e greu de spus cine i-a luat locul. Eugen Nicolaescu, politicianul fara greutate sau finantistul fara cariera.

Cu schimbarea lui Seculici lucrurile par mai simple, dar nu si mai rezonabile. A plecat cumatrul lui Basescu, a venit amploaiatul lui Videanu. Problematica si mult mai demna de luat in seama e mutarea produsa la Finante. Ionut Popescu n-a fost un ministru slab. Dupa aprecieri mai competente, nu s-ar putea afirma nici ca ar fi fost nemaipomenit. Dar, avind in vedere miza enorma din multe puncte de vedere pe care o reprezinta pozitia de sef al Finantelor, Popescu a fost totusi rezonabil. Marea provocare e in ce masura va fi si inlocuitorul sau.

MINISTRII REMANIATI

IONUT POPESCU - ex-ministrul de Finante

MOTIVELE REMANIERII

Calcul politic

A refuzat sa semneze un act normativ elaborat de catre guvern, prin care se acordau subventii mascate producatorilor agricoli, pentru a-si cumpara un tractor. Postul de la Finante este unul dintre cele mai rivnite din Executiv.

Altele

A dat dovada de incoerenta in ceea ce priveste reforma fiscala. De asemenea, nu a elaborat intr-un timp cit mai rapid strategia fiscala pentru perioada 2005-2008, creind o stare de disconfort mediului de afaceri.

MIRCEA CINTEZA - ex-ministrul Sanatatii

MOTIVELE REMANIERII

Calcul politic

Considerat ca fiind unul dintre profesionistii in materie, medicul Cinteza nu a reusit sa scoata domeniul Sanatatii din colaps. Ministerul condus de acesta a fost tinta criticilor lui Traian Basescu.

Altele

Nu a organizat licitatii pentru achizitionarea de medicamente. A generat nemultumiri cu modificarea listei de medicamente compensate. Nu a operat modificari in conducerea spitalelor.

ENE DINGA - ex-ministrul Integrarii

MOTIVELE REMANIERII

Calcul politic

A ramas un ilustru anonim in Cabinetul condus de Calin Popescu Tariceanu, activitatea sa fiind egala cu zero. De altfel, numirea sa in functie a fost fortata de imprejurari, in urma episodului "blonda de la Integrare".

Altele

A reusit performanta sa il contrazica pe premierul Tariceanu. Dinga a spus ca Romania ar trebui sa aiba un deficit bugetar de 1%, in timp ce seful sau de guvern declara ca valoarea de 0,7% nu este exagerata.

GHEORGHE SECULICI - ex-viceprimministru

MOTIVELE REMANIERII

Calcul politic

S-a remarcat printr-o totala lipsa de initiativa, fiind la adapostul cumetriei cu presedintele Traian Basescu. Colegii sai de partid s-au plins ca Seculici nu are o personalitate marcanta.

Altele

A fost acuzat ca una dintre firmele sale a obtinut un contract gras fara licitatie. I-a reprosat premierului Tariceanu ca l-a tras pe linie moarta, lasindu-l fara atributii in Executiv.

MINISTRII NUMITI

SEBASTIAN VLADESCU - noul ministru al Finantelor

CV - A fost secretar de stat la Finantein perioada ianuarie - decembrie 2000. A facut parte din CA al Petrom Service si al Petrom SA. Din 2005 a fost numit presedinte al Comisiei de Supraveghere a BCR.

MOTIVELE NUMIRII

CUMETRIE POLITICA

Este cunoscut ca un apropiat al premierului Calin Popescu Tariceanu. Nu numai ca au lucrat impreuna in Ministerul Industriilor, dar au avut si afaceri impreuna.

EXPERIENTA

Se poate spune ca are experienta de finantist, dat fiind faptul ca a lucrat in aparatul guvernamental pe diverse pozitii, inclusiv in cea de secretar de stat la Ministerul Finantelor.

EUGEN NICOLAESCU - noul ministru al Sanatatii

CV - Deputat liberal din 2000. Din 2002 este purtatorul de cuvint al PNL. Intre 1999 si 2000 a ocupat pozitia de secretar general adjunct la Finante apoi, pentru scurta vreme, a fost presedintele CNVM.

MOTIVELE NUMIRII

CUMETRIE POLITICA

I-a servit in mod egal si pe Stolojan, si pe Tariceanu. In ultima vreme s-a zvonit ca relatiile sale cu premierul s-au inrautatit din cauza pozitiei sale pro-Stolojan.

EXPERIENTA

A lucrat inca din 1985, pe diverse pozitii, in Ministerul Industriilor, iar in guvernarea CDR a lucrat in cel al Finantelor, fara sa aiba legatura cu sistemul sanitar.

ANCA BOAGIU - noul ministru al Integrarii

CV - Este deputat PD din 2000 si vicepresedinte al Comisiei de Integrare. A fost ministrul Transporturilor dupa Basescu, din iunie si pina in decembrie 2000. Vara trecuta a candidat la Primaria Sectorului 2.
MOTIVELE NUMIRII

CUMETRIE POLITICA

Sint cunoscute relatiile sale strinse cu Basescu. Totusi, in ultima vreme a fost marginalizata. Nu a prins nici Primaria Sectorului 2, nici la Transporturi, desi numele sau a fost vehiculat la formarea cabinetului.

EXPERIENTA

In 2000, timp de sase luni a condus Ministerul Transporturilor. Doar ultimul an, petrecut ca vicepresedinte al Comisiei de Integrare, o recomanda pentru pozitia de ministru al Integrarii.

GHEORGHE POGEA - noul viceprimministru

CV - A fost director general al SC Siderurgica SA Hunedoara, iar din 2001 este directorul firmei Marmosim SA. Tot de atunci, este si presedintele PD Hunedoara. In iunie 2004 a fost ales consilier judetean.

MOTIVELE NUMIRII

CUMETRIE POLITICA

Este cunoscut drept mina dreapta a presedintelui executiv al PD, Adrian Videanu. In calitate de director al Marmosim, ii conduce afacerile mai ales de cind Videanu a devenit vicepremier si apoi primar al Capitalei.

EXPERIENTA

Nu a mai detinut nici o functie in administratia publica locala sau centrala. Numele sau a mai fost vehiculat odata, pentru ocuparea functiei de vicepremier, cind Videanu a demisionat din guvern.

Basescu l-ar vrea remaniat si pe ministrul Codrut Seres

Presedintele Traian Basescu a criticat, din nou, aseara, guvernul pentru ca nu a aplicat in totalitate, pina acum, programul de guvernare si i-a ironizat pe remaniati.

La ceremonia de investire a noilor ministri, aseara, la Palatul Cotroceni, presedintele Traian Basescu a desfiintat prestatia mediocra a exministrului Integrarii europene, Ene Dinga, spunind ca "nu este foarte greu sa avem un ministru mai bun decit predecesorul". El l-a avertizat, totodata, pe ministrul Economiei, Codrut Seres, ca ar putea fi remaniat. "Sint convins ca ne putem uita cu atentie si la Ministerul Industriilor (Economiei - n.r.)", a mentionat el. Seful statului le-a atras atentia ministrilor nou-investiti ca nu pot miza pe clementa din partea sa dupa ce a acordat intelegere timp de sase luni guvernului. Si cu aceasta ocazie el a criticat guvernul, accentuind ca prea multe elemente din programul de guvernare nu sint nici macar in stadiul de pregatire.

In opinia sa, un economist precum Eugen Nicolaescu la Sanatate "poate sa fie o solutie mult mai buna", pentru ca un om din afara sistemului ar putea determina o utilizare mai eficienta a banilor din acest domeniu. Noului ministru al Finantelor, Sebastian Vladescu, i-a urat sa ramina cel putin la nivelul de exigenta al lui Ionut Popescu. Basescu i-a multumit premierului Tariceanu pentru "curajul" remanierii. Tot ieri a fost investit si noul ministru al Culturii, Adrian Iorgulescu.

Cotidianul

Sursa: CotidianulTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.