Blocarea activitatii in administratia locala reprezinta raspunsul PSD la intentia coalitiei guvernamentale de a-i lasa fara fotolii pe presedintii sai de consilii judetene.

Presedintii de consilii judetene cu carnet de membru PSD in buzunar se intilnesc azi la Constanta, in prezenta lui Mircea Geoana si a lui Adrian Nastase, pentru a stabili cum isi vor apara scaunele. Pentru ca la Senat, pe ordinea de zi a primei sedinte de plen, exista un proiect care prevede ca presedintii de consilii judetene pot fi schimbati din functie cu voturile a 50% plus unu dintre consilieri. Atit precipitarea Aliantei, cit si spaima PSD sint insa de neinteles. Dintr-un calcul asupra raporturilor de forte din consilii, reiese ca din cei 19 presedintii PSD, doar trei - cei de la Braila, Bistrita si Ilfov - pot fi revocati cu sprijinul PUR. Acestora li se adauga presedintele de la Salaj, care si-a obtinut functia cu ajutorul UDMR. Liviu Dragnea, organizatorul intilnirii, spune insa ca e vorba de "un principiu" care tine de "stabilitatea si functionarea consiliilor".

Varianta anticipatelor

De ceva vreme, liderii locali si centrali ai PSD cauta o solutie la aceasta problema. Una dintre ideile la care se vor opri apartine lui Mi-ron Mitrea. Ea propune ca in anumite judete - Vrancea si Dimbovita de exemplu - unde PSD are o sustinere electorala masiva, consilierii judeteni ai PSD sa demisioneze si sa se dizolve consiliile. Implicit se va demara procedura alegerilor anticipate. Acest plan este facut sa fie aplicat numai in judetele in care PSD este sigur ca va cistiga alegerile, intrucit scopul sau este o demonstratie de forta. O varianta radicala a acestui plan prevede retragerea consilierilor judeteni ai PSD din toate consiliile unde prezenta acestora e necesara pentru functionare.

Alegeri fara PSD

In final se va ajunge la alegeri locale anticipate la care PSD isi propune sa nu participe. In ultima instanta, PSD este dispus sa ordone celor 15 mii de alesi locali ai sai sa isi depuna demisia si astfel sa se ajunga la haos in activitatea administratiei publice locale, sperind ca vor atrage atentia forurilor internationale.

Cotidianul

Sursa: CotidianulTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.