Romanii nu au aproape deloc incredere in clasa politica! Acesta a fost rezultatul unui studiu realizat de grupul GfK, avand ca subiect increderea in institutiile si profesiile publice si private. Cadrele didactice si politicienii raman in continuare etaloane ale romanilor cand e vorba de incredere si neincredere, ocupand prima si respectiv ultima pozitie in cadrul sondajului. Surpriza studiului a fost pozitia cetatenilor vis-a-vis de presa.

Astfel, in Romania, jurnalistii se bucura de cea mai mare incredere dintre toate tarile Europei, respectiv 69 de procente, valoare in crestere fata de anul trecut. Neincrederea in politicieni, categoria investita cu cel mai putin credit de catre romani, a ramas la acelasi nivel ca in anii trecuti - 82% dintre respondenti au declarat ca nu au incredere in clasa politica, valoare similara cu cea din 2004. Studiul a mai avut ca rezultate urmatoarele valori: 90% dintre romani au incredere in cadrele didactice, 85% - in armata, 84% - in clerici, 82% - in doctori, 57% - in avocati, 48% - in politie si 47% - in manageri. Singura valoare in scaderea fata de anul trecut a fost cea care reprezinta increderea in politie iar valori constante au fost cele vizand increderea in manageri si politicieni.

Cele mai bine vazute institutii/profesii raman cadrele didactice din invatamantul pre-scolar, gimnazial si liceal, armata, preotii si doctorii, care se bucura de increderea a mai mult de 8 din 10 romani. Pentru realizarea acestui studiu au fost chestionate 1.000 de persoane. Esantionul a fost reprezentativ la nivel national pentru populatia Romaniei cu varsta peste 15 ani. Eroarea maxima de esantionare este de ± 3%.

Gardianul

Sursa: GardianulTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.