Asociatia Pro Democratia atrage atentia Parchetului asupra votului multiplu mascat

Asociatia Pro Democratia (APD) atrage atentia, intr-un comunicat de presa, asupra faptului ca Parchetul General nu a declarat ca alegerile din toamna anului 2004 nu au fost fraudate. Anuntul aparut miercuri, cu privire la decizia Parchetului General de a dispune neinceperea urmaririi penale impotriva celor acuzati de Alianta DA PNL - PD ca ar fi fraudat alegerile parlamentare si prezidentiale din toamna anului 2004 nu se refera la orice tip de frauda care ar fi putut avea loc, se arata in comunicatul de prersa al APD, semnat de directorul executiv al Asociatiei, Adrian Sorescu.

"Decizia priveste doar frauda reclamata de reprezentantii Aliantei cu acea ocazie, anume folosirea soft-ului de numarare a voturilor si centralizare a datelor intr-o maniera de natura a diminua numarul de voturi, si implicit de mandate, ale acestei formatiuni", mentioneaza Sorescu.

Suspiciuni la numarare

El aminteste ca Asociatia Pro Democratia a sustinut inca din acele zile faptul ca nu a existat nici un fel de problema in felul in care a fost conceput si utilizat soft-ul, suspiciunile de frauda dovedindu-se a fi in exclusivitate efectul modului defectuos de comunicare a rezultatelor de catre Biroul Electoral Central. Aceasta concluzie, precizeaza directorul executiv al Asociatiei, s-a bazat pe expertiza pe care APD si partenerii ei din Serbia - CeSID au realizat-o asupra procesului de numarare a voturilor si centralizare a datelor la nivelul biroului Electoral Central si al birourilor electorale judetene si, din punctul nostru de vedere, nu exista absolut nici un fel de dubiu in acest sens.

Cum s-au furat voturile

Cu totul altfel stau lucrurile insa in privinta altor metode de fraudare care au fost semnalate cu ocazia acelor alegeri, spune APD in comunicat. "Daca este sa ne referim numai la votul multiplu prin "turism electoral", Asociatia Pro Democratia a realizat o cercetare la nivelul judetului Ilfov, iar rezultatele acesteia releva faptul ca din cei 9322 de alegatori inlcusi in cercetare dintre cei care au votat pe listele permanente din acest judet in data de 28 noiembrie 2004, un numar de 351 (3,76%) au mai votat de cel putin inca o data, pe liste suplimentare, in alte sectii decat cele la care erau arondati (motiv pentru care APD a depus si o plangere la Politia Judetului Ilfov, impotriva respectivelor persoane). Nu sustinem faptul ca in toate judetele lucrurile s-au petrecut la fel ca in judetul Ilfov, insa suntem de parere ca sumedenia de indicii si chiar dovezi, care au fost semnalate in acea perioada, cu privire la "turismul electoral", ar fi trebuit sa determine autoritatile statului sa intreprinda tipul de cercetare realizata de APD (confruntarea datelor din listele permanente cu cele din listele suplimentare) la nivelul tuturor judetelor tarii", se mai arata in comunicat.

Democratii ar putea ataca decizia

Democratii ar putea ataca in instanta decizia procurorilor de neincepere a urmaririi penale in dosarul presupusei fraudari a alegerilor din noiembrie 2004. "Este o prima decizie data de procurori, care va fi studiata. Daca vom constata ca nu este convingatoare, o vom ataca in instanta", a declarat ieri presedintele PD, Emil Boc. El a precizat ca PD isi pastreaza argumentele care l-au determinat sa formuleze plangerea. Procurorii Parchetului instantei supreme i-au gasit nevinovati pe presedintele Biroului Electoral Central si pe ceilalti membri ai fostului BEC, in dosarul deschis ca urmare a plangerii Aliantei PD-PNL, astfel ca au decis neinceperea urmaririi penale in acest caz.

"La data de 30 noiembrie 2004, Alianta DA, prin avocatul Aurelian Pavelescu, a depus o plangere penala la Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie, formulata impotriva judecatorului Ghergut Emil - presedinte al Biroului Electoral Central si a celorlalti membrii ai BEC, pentru cercetarea acestora sub aspectul comiterii infractiunilor prevazute de articolul 108 din Legea 373/2004, ca si a celor de abuz in serviciu impotriva intereselor statului in forma agravanta, fals intelectual, actiuni impotriva ordinii constitutionale, comunicare de informatii false si asociere pentru savarsirea de infractiuni", informa Biroul de presa al Ministerului Public. Miercuri, Biroul de presa al Parchetului instantei supreme a comunicat ca solutia data in acest dosar este de neincepere a urmaririi penale.

Toate persoanele mentionate in stenograme vor fi audiate

Procurorii Parchetului Inaltei Curti de Casatie si Justitie au anuntat ca vor audia toate persoanele mentionate in stenogramele atribuite sedintelor conducerii PSD - pe care mass-media le-au dat publicitatii in a doua jumatate a lunii noiembrie 2004. De asemenea, vor fi audiate si persoanele care le-au inregistrat si transcris. Oficial, Biroul de presa al Ministerului Public a comunicat ieri ca "vor fi administrate toate probele care au legatura cu dosarul si care vor conduce la solutionarea cazului".


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.