Presedintele UDMR a declarat, ieri, la Sfantu Gheorghe ca actualele regiuni economice de dezvoltare nu sunt coerente si trebuie reorganizate. Marko pare sa fie insa mult mai interesat de zona secuiasca a Transilvaniei decat de dezvoltarea intregii tari, el fiind singurul membru al Guvernului care a creionat deja traseele de delimitare a tarii. Mai mult, el a precizat ca Uniunea intentioneaza sa deschida in Covasna un birou de dezvoltare regionala care va face analize si studii privind potentialul acestei zone.

Vicepremierul a opinat ca Romania urmeaza sa fie impartita in 16 astfel de structuri, fata de cele opt, deja existente. "Sustinem si reorganizarea Regiunii 7 Centru si formarea unei regiuni de dezvoltare constituita din judetele Covasna, Harghita si Mures. Dar in acest moment suntem in stadiu de analiza", a mai precizat Marko. El a tinut sa sublinieze ca aceste regiuni de dezvoltare economica nu sunt unitati administrativ teritoriale si ca nu pot fi confundate cu ideea autonomiei administrative sau teritoriale.

Pe de alta parte, Nastase, a sustinut PSD: "Nu exista standarde europene foarte clare in acest sens. In nici un caz in Europa zonele economice nu se suprapun pe cele etnice. Stiu ca exista o anumita presiune a secuimii, a comunitatii maghiare pentru acest drept de autodeterminare dar sunt foarte convins ca vom sti sa tratam aceasta problema bazandu-ne pe standardele europene".

La randul lui, Eugen Nicolaescu a precizat: "Cred ca este o propunere mai veche a UDMR pe care Marko Bela o reia acum. E dreptul fiecarui partener al Coaltiei sa faca propuneri. Oricum trebuie discutata in interiorul Coalitei, dar deocamdata nu este pe agenda, pentru ca nu a solicitat nimeni acest lucru. Refuz sa cred ca cineva ar putea sa gandeasca impartirea economica a Romaniei pe criterii etnice. Nu are nici o legatura".


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

{* *}

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.