Oana Caraba, singurul martor care a facut referiri la implicarea fostului ministru Dan Ioan Popescu in dosarul Electrica, a anuntat ca isi retrage declaratiile. Initial, tinara le spusese procurorilor ca patronul firmei la care era secretara ii vorbise despre legaturile ministrului cu aceasta afacere. Ieri, ea a declarat „Cotidianului“ ca declaratiile i-au fost luate de mai multi procurori care au inteles gresit spusele ei.

Potrivit declaratiei autentificate prin semnatura in fata procurorilor, tinara de 29 de ani a fost angajata in septembrie 2003 la una dintre firmele lui Vasile Croitoru, Energo El Grup SRL, prin care se vindeau produse contrafacute, cu sigla Siemens, filialelor Electrica si SISEE din Cluj. In scurt timp, Oana Caraba a inceput sa-si ridice unele intrebari legate de tranzactiile de miliarde care se derulau prin firma. Ea s-a consultat cu tatal ei, care o ajutase sa se angajeze la firma Energo El. "Tatal meu mi-a povestit ca Croitoru Vasile a fost trimis de un ministru de la Bucuresti sa introduca marfa in Electrica. Mi-a cerut sa ma retrag din afacere pentru ca este ceva necurat", spune Oana Caraba in declaratia din dosarul Electrica.

Apoi relateaza cum a aflat de Dan Ioan Popescu: "La insistentele mele, Croitoru mi-a spus ca a intrat in relatii comerciale cu SC Electrica SA prin intermediul ministrului Dan Ioan Popescu. Totodata, Croitoru Vasile mi-a spus ca SC Energo El Grup este un paravan pentru PSD si ca o mare parte din sumele de bani obtinute din comercializarea acestor produse prin firma ar merge la acest partid. (…) Cel care l-a ajutat sa valorifice produse electrice prin sucursalele Electrica sau SISEE din tara ar fi fost Boghiu si ca el ar fi executat o dispozitie de la Dan Ioan Popescu care l-ar fi trimis in acest sens la el pe Croitoru Vasile".

Martor in concediu

Oana Caraba nu isi mai sustine declaratia aparuta in dosar. Ieri a plecat in concediu, insa ne-a declarat telefonic ca afirmatiile ei au fost distorsionate: "La PNA Timisoara am dat o declaratie verbala, procurorii au scris-o la calculator". Ea spune acum ca paragraful referitor la DIP ar fi fost introdus ca urmare a interpretarii date de procurori declaratiilor sale.

Totusi, declaratia de martor din rechizitoriu poarta semnatura ei. "Am citit-o repede, fara sa gindesc, am semnat-o ca sa plec acasa", a motivat Oana Caraba, completind ca la PNA a fost audiata de mai multi procurori odata, fiecare dintre acestia intrebind-o altceva. De aceea, dupa ce se intoarce din concediu, ea isi va contacta avocatul pentru a schimba declaratia de martor din dosarul Electrica. "Nu s-au facut presiuni asupra mea ca sa-mi schimb declaratia", a mai tinut sa precizeze Oana Caraba.

Fara presiuni

Procurorul Vasile Vlad Speriusi, seful PNA Timisoara, spune ca declaratia Oanei Caraba s-a luat in conditii normale: "A fost impreuna cu sotul ei si avocatul Viorel Pasca. Nici nu se pune problema sa se fi facut presiuni. Declaratia s-a consemnat exact asa cum a fost data. Intr-adevar, erau mai multi oameni in birou, pentru ca PNA Timisoara are doar doua birouri in care lucram toti". Si avocatul Pasca confirma ca nu s-au facut presiuni: "Nici vorba. A dat declaratia cu sotul alaturi". Surse apropiate anchetei sustin ca Oana Caraba ar fi fost cea care a insistat sa se consemneze aspectele privind pe fostul ministru.

Cercetarile continua

Avocatul Catalin Dancu ne-a spus ca o declaratie facuta si semnata in fata unui procuror poate fi schimbata sau retrasa fara nici o problema. "O declaratie poate fi modificata sau retrasa, dar cercetarile continua, daca e cazul de o infractiune de natura penala. Declaratia unui martor nu poate sa reprezinte proba pe care sa se poata baza acuzatiile procurorilor. Declaratia trebuie sa fie coroborata cu alte probe, pentru ca o acuzatie sa poata fi sustinuta", afirma avocatul Catalin Dancu. Reprezentantii Parchetului General au refuzat sa faca declaratii in acest caz.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.