Inceperea audierii liderilor PSD la Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie, in cazul stenogramelor partidului, care fac referire la acte de coruptie, va adanci disensiunile la varful acestei formatiuni politice, desi formal publicul va fi servit cu declaratii de solidaritate cu cei incriminati. Fiecare dintre liderii implicati va incerca sa exploateze aceasta situatie.

Presedintele PSD, Mircea Geoana, ar putea beneficia pe termen scurt de un oarecare avantaj. El nu a fost implicat in scandalul stenogramelor, iar discursul sau vizeaza emanciparea PSD si debarasarea de liderii corupti. De altfel Geoana a lansat aceste teme inca din ziua preluarii conducerii partidului, moment in care a fost ovationat minute in sir. Tot cu acel prilej, proaspatul lider se angaja sa lupte pentru unitatea partidului si sa riposteze la eventualele sarje ale puterii.

Conflictul deschis cu fostul presedinte Adrian Nastase l-a facut sa se intoarca oarecum impotriva propriului partid, fapt care ii aduce un prejudiciu de imagine. Geoana a dovedit inabilitate politica atunci cand incercand sa-i puna la colt pe Nastase si pe oponentii de la centru a declarat ca PSD nu este pregatit pentru guvernare si ca trebuie sa-si rezolve problemele de imagine. Filialele de la centru au receptat negativ mesajul si au transmis nemultumirile lor conducerii centrale.

Pe termen mediu, pana la sfarsitul anului, Geoana va trebui sa faca dovada ca este liderul de facto al partidului, altfel destinul sau politic in PSD va fi scris la trecut.

Ion Iliescu, la adapost

Un alt castigator pe termen scurt al inceperii audierilor in cazul stenogramelor este Ion Iliescu. El este perceput cu totul in afara acestei afaceri. Pe vremea cand partidul cocea in retortele puterii diverse afaceri dubioase, Iliescu s-a tinut deoparte, ocupat fiind cu redactarea cartilor de factura politica. Chiar daca a stiut ceva, versatul politician a preferat sa inchida ochii, incurajand astfel coruptia, pentru ca la momentul potrivit sa foloseasca situatia in favoarea sa.

In fond, mesajul fostului presedinte al tarii se pliaza pe cel al lui Geoana. Iliescu a incriminat coruptia si baronii. S-a folosit insa de aceste vulnerabilitati pentru a tine partidul sub control si pentru a mai taia din avantul unora dintre lideri. Reteta nu a fost una infailibila pentru ca la Congres a avut surpriza sa constate ca greii partidului, care-i jurau credinta, l-au trecut pe linie moarta. Asa incat pe ansamblu Iliescu are castig de imagine: victima a masinatiunilor din partid.

Interesul lui Iliescu nu coincide insa cu cel al presedintelui PSD. Primul doreste sa-si conserve si sa-si consolideze pozitia, iar cel de-al doilea tinteste sa redevina seful stangii, fie si pe o constructie de genul celei propusa de Petre Roman.

Imagine negativa

Marii perdanti din aceasta afacere par a fi Adraian Nastase, Miron Mitrea, Seban Mihailescu, Rodica Stanoiu. Referirile din stenograme la acesti grei ai partidului le vor aduce un minus de imagine, chiar daca un sondaj GSS indica ascensiunea lui Nastase si faptul ca este unul dintre cei mai frumosi politicieni. Miron Mitrea urmeaza a fi audiat si nu numai in cazul stenogramelor. El este acuzat si de luare de mita. Un alt personaj de calibru al PSD, Dan Ioan Popescu, este luat in colimator de justitie. El va trebui sa raspunda in dosarul Electrica Banat si sa explice cresterea spectaculoasa a averii sale. Toate punctele vulnerabile ale acestora vor fi exploatate de Geoana in ciuda declaratiilor de solidaritate. Este evident ca el va actiona discret si eficient. De altfel, semnalul a fost dat intr-un interviu in care liderul PSD ii recomanda lui Nastase sa faca un pas inapoi din prim-planul vietii politice.

Inainte de inceperea audierilor, Adrian Nastase a incercat o conciliere strategica cu seful PSD. Intalnirea a avut loc luni seara, iar mediatorul acesteia a fost liderul grupului de la Cluj, Ioan Rus. Potrivit unor surse confidentiale, Nastase si Geoana si-ar fi reprosat atacurile publice. Ioan Rus a atras atentia ca filialele sunt nemultumite de ultimele declaratii ale presedintelui PSD legate de faptul ca partidul nu este pregatit pentru guvernare si trebuie sa mai faca penitenta in opozitie. Nastase s-a declarat gata sa coopereze daca Geoana accepta o formula de echipa pentru conducerea partidului, in caz contrar urmand ca fiecare sa "mearga pe drumul sau". La nivel formal, cei doi s-ar fi conciliat, insa disputa ramane deschisa, au mai precizat sursele noastre.

Aceasta situatie confirma faptul ca PSD inca nu s-a stabilizat. Ca mai are nevoie de timp ca liderii alesi sa-si consolideze pozitiile.

Conflictul Nastase-Geoana

Conflictul Nastase-Geoana s-a declansat imediat dupa Congresul PSD. Aruncarea lui Geoana in fruntea partidului a dat peste cap socotelile tandemului Iliescu-Nastase. Neintelegerile celor doi s-au acutizat in ultima vreme incat auzele au devenit publice. Intr-un interviu acordat Rompres, seful PSD ii transmite lui Nastase ca seful partidului este unul singur "iar aceasta este o regula pentru toata lumea". In replica, Nastase a spus ca la nivelul conducerii PSD trebuie sa se lamureasca daca la Congres s-a stabilit o formula de functionare a partidului 1 plus 599.999 sau daca a fost aleasa o echipa de conducere cu roluri complementare. Geoana i-a solicitat fostului presedinte al partidului sa nu mai iasa in presa si a cerut PSD sa se lepede de Satana coruptiei. Apoi, Mircea Geoana a declarat ca partidul nu este pregatit sa guverneze si ca trebuie sa-si rezolve problemele de imagine.

Presa, marele ghimpe

Dl Adrian Nastase: "Presa este tema pe care noi o gestionam cel mai prost si asta pentru ca nu vrem sa ajungem, pana la urma, la o formula coagulata. Astazi am recitit statutul. Este vorba de presa partidului, de presa sub conducerea partidului. Sufletul! Nimic, nimic din toate astea. «Dimineata» aproape ca nu mi-am mai adus aminte ca exista. Exista undeva, sta pe undeva intr-o cladire si nu are intotdeauna articole foarte rele, dar tipul de acolo vrea sa plece, redactorul sef. Nu stiu, o desfiintam, o relansam, o reluam? Nu neaparat e vorba de «Dimineata», e vorba de mass-media in general, pentru ca, practic, mass-media doreste sa arate ca ea de fapt este singura putere care conteaza in tara si ca ea schimba guvernele si regimurile politice. Si asta este de fapt tema foarte clara. Si nu conteaza, pana la urma, ca noi suntem la putere, a facut acelasi lucru si in 2000. Este o problema de mentalitate. Presa nu este in concurenta, cum sunt partidele politice, ziarele sunt cartelate, ele nu sar unul la altul, se fac intelegeri si stabilesc anumite lucruri.

Cred ca aici avem o foarte mare problema si daca nu ne trezim rapid sa vedem ce facem... Bun, o sa discutam separat chestiunea asta.

Televiziunea publica sa fie mai eficienta

Televiziunea Romana va trebui sa incercam sa o facem mai eficienta. Cand am discutat cu - nu-mi mai aduc aminte, cu un prim-ministru nu stiu din ce tara - mi-a spus un lucru foarte interesant. Presa, mass-media privata este legata de dreapta, iar televiziunea publica nu ne sustine. Ideea fiind aceea ca de fapt angajamentele clare de dreapta, cum este acum si cu Antena 1 si cu multe alte radiouri si ziare care sunt pe anumite zone. La televiziune - m-am uitat duminica - era o emisiune de divertisment. Cine era marea vedeta a Televiziunii Romane? Marcel Iures, care vorbea despre statul care ne supara pe toti, ne enerveaza pe toti. Cel care facea emisiunea nu a stiut sa-i spuna sau nu a vrut ca el a participat la campania electorala a lui Constantinescu si a fost intr-un clip care il recomanda pe Constantinescu poporului ca sa fie seful statului. Chiar nu mai exista nici un alt actor din Romania capabil sa vina la prima emisiune de divertisment a anului?

Noi am mai facut la un moment dat, l-am rugat pe Valentin Nicolau sa faca nu numai o analiza a stirilor. La stiri lucrurile se echilibreaza cumva, ca rar mai reusim noi sa mai dam o informatie pe pozitiv, dar, in orice caz, nu intra nimic pe negativ despre ceilalti. Asta nu va intra, sa ne fie foarte clar, dar pe ansamblul emisiunilor la televiziune, care sunt persoanele publice care au aparut la talk-show-uri, care apar la emisiunea de seara de nu stiu cand, personalitatea nu stiu care, interviurile nu stiu care si nu arata foarte bine analiza aceea. A fost facuta pe o luna de zile.

Vreau sa reluam aceste lucruri. La fel, TVR 2, la fel la Radioul National. Am sprijinit la un moment dat - trebuie sa vorbim si cu Seuleanu - Radioul pentru Tineret, care nu mai exista. Imi spunea cineva de curand ca media de varsta a redactiei la Radio Tineret este 56 de ani. Eu vorbesc de Radio Tineret. Este vorba de faptul ca, practic, emisiunea nu are audienta, deci canalul asta nu are audienta. (...)

Dl Nicolae Vacaroiu: Dupa parerea mea, are o audienta foarte mare, emisiunile astea la adresa Guvernului.

Dl Adrian Nastase: Nu le-am vazut.

Dl Nicolae Vacaroiu: Pe TVR 2. Nu va mai spun ca... pentru ca noi nu avem...

Dl Adrian Nastase: TVR 2, in orice caz, a crescut foarte mult, ceea ce este bine, dar daca discuta criticandu-ne pe noi nu e bine. Trebuie sa facem analize. Acuma fiecare dintre noi ne-am uitat zece minute...

Dl Nicolae Vacaroiu: O ora a fost numai cu scandalurile din agricultura, cu ...

Dl Adrian Nastase: Este foarte greu. Trebuie facuta o monitorizare de la cap la coada, ca altfel, asa, nu ne dam seama. TVR 2, insa, a inceput sa creasca si devine un canal si ar trebui sa-l folosim mai bine.

Uite, ajungem aproape de ora 18,00 si am vorbit numai eu. Mai avem niste probleme legate de monitorizari, de reactie rapida. Nu stim unele lucruri care par mai importante. Noi monitorizam numai ziarele centrale, nu avem o monitorizare atenta sau, in orice caz, eu am una, dar nu este ...

Dl...: Cu presa locala.

Dl Adrian Nastase: Cu presa locala. Bun. Este foarte important sa vedem cum reactionam, ce introducem. Nu reusim sa dam suficient de... deci grupul de reactie rapida... (...)"

Problema televiziunilor

Dl Serban Mihailescu: Acuma eu va spun sincer, fata de eforturile pe care le-am facut, in final, pe televiziuni nu a fost bine, ca sa fie clar. Atrag atentia, adica nu am stiut si sunt cateva chestiuni care sunt legate numai de comunicare. Adrian Sarbu (patronul PRO TV - n.r.) isi schimba echipa sau cineva de la Adrian Sarbu schimba echipa pe acelasi scenariu. Asa am patit cu SAPARD, asa am patit si cu asta, deci nu a contat. Nu-l trimite pe Velciu, nu conteaza ce facem noi acolo, ei se duc, este una inalta, asa, lunga.

Dl Adrian Nastase: Tot aia. Camelia...

Dl Seban Mihailescu: Pentru mine e urata fata de Tia. Este a nu stiu cata oara cand la actiunile noastre...

Dl Adrian Nastase: Este foarte adevarat.

Dl Serban Mihailescu: Sta numai in spate si face cravate, ca sa fie clar, iar eu va rog frumos, sa-mi mai aduca aminte si Dorina (Dorina Mihailescu - consilier pe probleme de comunicare la cabinetul lui Adrian Nastase). Aici trebuie sa folosim metoda care a mers foarte bine cu Antena. Inainte de emisiune, rugaminte si vorbit, pentru ca Adrian (Nastase - n.r.) are... in fiecare zi imi cere cate ceva din varii motive, dar eu nu am avut aceasta pricepere ca sa-i spun, bai, n-o mai trimite pe aia, trimite-l pe Velciu. A doua chestiune care a fost, dupa parerea mea, in neregula a fost Televiziunea Nationala. La telejurnal a fost prost, au avut declaratii numai de la aia doi (Traian Basescu si Teodor Stolojan - n.r.). Ori vorbim, ori nu vorbim. Mult mai buna a fost chestia cu Stelian Tanase. Aia a fost... le-a bagat pumnul in gura, le-a dat pareri, a fost cea mai buna abordare, in afara de Realitatea, a fost la Televiziunea 1... Altele au dat neglijent. Antena nu mi s-a parut nici rau, nici bine, chiar a fost... dar PRO TV a dat prost si cu TVR. Noi trebuie sa ne pregatim in continuare, adica cum faceam inainte, trebuie sa stam tot timpul sa ii cautam cu telefoanele... ca altfel patim...

Dl Adrian Nastase: Eu am vorbit cu Dancu si mi-a spus ca pentru televiziuni - si cu Dan Matei - mi-a spus ca totul e in ordine.

(...)

Dl Florin Georgescu: Apropo de ce spunea Serban, la PRO TV vad ca se pregateste din nou Calinescu sa-si reia Chestiunea Zilei in vreo trei zile. Sa vedem ce tip de emisiune. Daca iarasi incepe sa ne imbrace si sa ne... Basescu acolo nu e in regula, doar n-o sa zica din cinci zile despre opozitie, o sa zica 80 la suta despre noi, despre dv. si dl Iliescu si 10% despre ea. Si atunci baiatul asta sa faca o emisiune de divertisment, altceva, dar nu cu chestii din astea.

(...)

Dl Valer Dorneanu: Eu nu am spus totul despre televiziunea nationala, totusi. Si presedintele si cei de la stiri si cei de la TVR International sunt absolut impotriva noastra. Eu vad emisiunile de la TVR International vara (...). Este inadmisibil. Si ne urmaresc efectiv asa, cu binoclul si in camere, si guvernul si va spun, uneori cu subtilitate, uneori... Cred ca ar trebui sa ne gandim la ceva cu privire si la presedinte si la cei de la stiri. Daca noi tot asteptam...

Dl Adrian Nastase: Nu, cred ca noi gresim sub un alt aspect. Eu am vazut in Germania si va mai spun o data. Evenimentul lor a fost angajat pentru mediatizare de o firma, care a avut exclusivitate. Nu stiu, Enoiu sau nu stiu cine. Firma asta de publicitate vinde dupa aceea informatia la televiziuni, la radiouri si in alte parti. Este dreptul la imagine pe care il are un partid.

(...)

Solutiile lui Nastase

Dl Adrian Nastase: Avem nevoie de zece oameni, fiecare sa discute cu cate o televiziune, 7 sa discute cu cate un ziar. Asta este complicat si de asta cine se ocupa la noi de lucrurile astea? Unul scrie desene, altul face desene, altul face diagrame, altul pune pe pereti, este vorba de munca aia de saiba. (...) Dar noi am lasat Televiziunea Romana sa preia ce a vrut ea, noi nu i-am spus vrem mesajul asta, nu am spus la PRO TV: vrem mesajul asta. Cineva care sa stea la pupitru sa vada tot ce s-a intamplat si sa spuna, domnule, noi vrem sa apara pe televiziune mesajul asta, vrem imaginea asta. La Televiziunea Romana a aparut Octav Cozmanca din spate filmat de trei ori. (...) Dar pentru asta trebuie sa avem noi un om care sa stabileasca mesajul pe care il vrem. Ca noi discutam dupa aceea ca nu a fost bun mesajul, dar Vasile Dancu s-a dus pe nu stiu unde, ala s-a dus pe nu stiu unde. (...) Bun, si munca cine o face, care sunt mesajele, cine stabileste, domnule, la conferinta asta de presa ce spunem la radio, inainte cu o saptamana, inainte cu trei zile, inainte cu doua zile? Asta este, cred, datoria noastra sa facem... Daca nu avem noi oamenii respectivi, sa ii angajam, sa punem aici intr-adevar 20 de oameni care sa stea sa lucreze numai pe imagine, ca guvernul, substanta, facem ce putem acolo, iar aici activistii de partid sunt in blocstarturi, dar avem o problema de imagine pe care ar trebui sa o gestionam la modul profesional. Or, noi, deocamdata, facem numai niste lucruri... Noi inregistram cand ne da cineva cu pumnul in cap. Este ceea ce se intampla la box, instalatia aia care numara pumnii si bun, stim ca sunt 1.000 sau sunt 150, dar, dincolo de asta, strategia de reactie nu o avem bine pusa la punct.

Dl Octav Cozmanca: Ce ati spus este destul de practic. Noi ori nu vorbim cu nimeni, ori vorbim numai cu aia mici care vin acolo de pe la televiziuni si nu ii bagam in seama pe sefi si probabil ca ar trebui sa vorbim si cu sefii, si cu aia mici. Pana la urma, cam asta este situatia, dar trebuie sa fim foarte corecti si cinstiti. Vorbesti cu Adrian Sarbu, trebuie sa vorbesti si cu aia care sunt acolo. Vorbesti cu Sarbu de la TVR, trebuie sa vorbesti si cu cea care este de la televiziune. Altfel nu se poate. Si asta vroia sa spuna Serban.

Dl Adrian Nastase: Asta a spus el adineauri... singura televiziune care ajunge acolo o data cu noi sa-si faca selectia si sa-si faca ea filmele. Nu este in ordine. Chiar daca este foarte bine intentionata, ea nu stie ce vrem noi. Asta este problema. Ea este, dupa parerea mea, fata asta, Ghiurco, foarte bine intentionata. Ce anume?

D-na Dorina Mihailescu: Nu se intelege... Jumatate dintre ei (jurnalisti - n.r.) sunt anti-PSD. Nu poti sa-i determini... Asa se intampla cu... Dar daca noi am avea o echipa foarte bine asezata si... Sa stim foarte clar ce bani, ce ne cer, nu trebuie sa asteptam noi ca altii sa ne faca jobul... decat corpul politic in sine care este interesat. Imi cer scuze, evaluezi... Cu exceptia lui Gherasim, care a aratat asa, pe ici, pe colo, cu Basescu...

Dl Adrian Nastase: Alea au costat.

(...)

Dl Adrian Nastase: Chiar Televiziunea Publica Nationala a aratat astazi un caz de persoana care a murit din cauza ca sistemul nostru sanitar este la pamant. Aici practic ar trebui intervenit. Cum a fost in perioada anterioara, ce s-a intamplat acum, cat s-a dat la sanatate, ce s-a intamplat in ultimele saptamani, deci ar trebui un mesaj de reactie de la nivelul ministerului.

Saguna neascultatorul

Dl Nicolae Vacaroiu: Domnule presedinte, trebuie sa gasim o formula de a scoate PSD din aceasta imagine creata - singurul partid corupt. Nu vreau sa va suparati, dar toate organele noastre de control nu scot decat pesedisti. Repet, am discutat cu Blanculescu. Domnule, eu sunt de acord cu tine. La o conferinta de presa, daca esti cu cinci de la PRM, daca esti cu patru de la PD, cu doi de la PNL si ai prins un pesedist, dar repet, la noi, in fiecare saptamana, conferintele de presa sunt numai cum sa mai gaseasca doi-trei pesedisti sa ii scoata in fata. Domnule presedinte, ne costa ca imagine enorm, nu va imaginati, enorm ne costa toata aceasta situatie. Afara de atacurile care mai provin din randurile lor, dar au mai scazut ca intensitate, dar inca se pastreaza. Se platesc polite de o parte si de alta si costurile sunt extrem de mari. Asta este marea rugaminte. Va dau un exemplu. Incepand de saptamana viitoare, va fi o activitate intensa, nu stiu de ce, pe ARO, privatizarea. Totusi, daca nu s-a facut ca lumea privatizarea... Nu il cunosc nici pe ala, pe brazilianul ala, dar de-abia am incheiat privatizarea, s-a creat o imagine in Campulung, cand m-am dus acolo, domnule, inteleg ca vine o echipa de control, se lichideaza fabrica. De ce trebuie sa mai lansam asta?

Dl Adrian Nastase: Noi am lansat asta?

Dl Nicolae Vacaroiu: A fost. Intr-adevar, a aparut un articol cu o declaratie a lui Blanculescu ca va incepe controlul la firma ARO, scris mare.

Dl Adrian Nastase: Nu, ce se intampla...

Dl Nicolae Vacaroiu: Putea sa-l faca, domnule presedinte, dar nu sa declare.

Dl Adrian Nastase: Ce se intampla? Au si facut o sesizare la PNA si nu mai stiu unde cei de la... si la Autoritate, Ionel mi-a spus ca ii este teama sa tina chestia asta ca il intreaba tot timpul daca a demarat actiunea.

Dl Nicolae Vacaroiu: Domnule presedinte, de acord, nu stiu daca ma intelegeti. Se duce peste ei, controleaza, dar nu tinem capul de afis.

Dl Adrian Nastase: Dar a facut-o, el nu stia, ca era sedinta de guvern?

Dl Nicolae Vacaroiu: Adica, rugamintea este mai multa grija. Va dau un exemplu, uitati-va la Flutur ala, dupa patru dosare penale, nimeni nu se leaga de el. Bine, privatizarea... si sunt multe. Haideti sa mai scoatem vreo trei-patru, le mai dam in cap la penelisti, la pedisti. Cu Basescu, toata lumea a lansat-o, un vax a iesit. Dupa patru-cinci luni de zile, nimeni nu mai pomeneste, cu flota, fara flota. (...)

Dl Florin Georgescu: (...) Sa venim cu niste cazuri concrete si acestea sunt institutiile pe care le conducem noi, le conduc si alti colegi de-ai nostri, iar, pe de alta parte, fac apel la dv. sa atrageti atentia domnului Saguna, care nu mai asculta si de mine in numele partidului si sa mai inceteze cu toate dosarele si toate constatarile, numai eu stiu cate telefoane dau pe sub el, pe acolo, sa terminam cu baietii astia rai, ca daca s-ar duce sa verifice exercitiul financiar al anului 2002, el verifica pe domnul Mitrea, pe domnul cutare si mi-i gaseste vinovati si numai eu stiu cum fac pe acolo ca sa nu ajung la dv. si sa fie liniste si pace.

Mai ales, domnule presedinte, ca de maine - retineti, de maine - pentru ca noi avem ce avem sus acolo, consilieri de conturi, dar de maine pleaca toate dosarele de la instanta Curtii de Conturi la instantele ordinare, asa incat daca se apuca un nebun, nu stiu, cand or pleca, daca se apuca un nebun de inspector sa scrie ceva acolo ca nu este bine ghidat, dosarul ala nu va mai ramane la Curte, unde mai dadeam si eu telefoane sa se inchida cum trebuie, ca nu intotdeauna aia stiu ce sa scrie si se duce la Judecatoria Zimnicea alaturi de divorturi si de furturi de gaini si imediat se duce la presa. Domnul acesta sa mearga sa le spuna la aia sa scrie pe hartie, discuta cu ministrii si dupa aia sa plece, nu sa-i tranteasca, ca asa fac. Tranteste la usa ministrului, ala nu mai vrea, nu are timp si zice bai, sa ne scrii si se poarta discutii prin scrisori care sunt publice si acolo sunt PRM-isti multi dedesubt, liberali au ramas, au ramas oameni din PD si vom avea probleme. Ca sa nu fie asa, el sa mai discute si cu noi si sa fie mai constructiv. Nu este ca o reclamatie, este o recomandare prieteneasca. Si sa se mai uite si prin exercitiile din spate, cand verifica 2002, sa zica in 2002 e bine, dar uite ca in 1999 avem o problema si s-o scoatem si pe aia, ca poate sa o scoata, legea ii da voie. Multumesc".

Dosarele lui Stanoiu

D-na Rodica Stanoiu: Eu cred ca ar fi foarte bine, chiar si pentru teritoriu cand mergem, sa facem un apel la memorie, la guvernarea lor. Am uitat o multime de lucruri din perioada aia. Trebuie sa rasfoim chiar si presa si evenimentele din vremea aia. Trebuie facute asa, doua pagini pentru fiecare dintre ele.

Dl Adrian Nastase: Eu am cerut, cred ca exista deja, Dorina...

D-na Rodica Stanoiu: Nici nu mai continui pe treaba asta. A doua ...

Dl Florin Georgescu: Sa rezolvati dosarele de la procuratura, doamna ministru.

D-na Rodica Stanoiu: Aia este altceva.

Dl Florin Georgescu: Le luam de acolo ca ...

D-na Rodica Stanoiu: Ala e un domeniu, o sa aveti in doua-trei saptamani stiri destul de importante pe zona aia, nu mai discutam. Maine ma vad in ziare daca spun asa ceva. Bun. Eu vorbesc de politic, de atacat politic in teritoriu si stim toate aceste chestiuni si ni le reamintim.

A doua chestiune. Vreau sa va amintesc, sa vedeti cum functioneaza lucrurile apropo de scurgerea de informatii. Va aduceti aminte, la un moment dat v-am spus ca va apare o carte oribila. A aparut, dar nu are nici un fel de importanta, a unui oarecare Pavelescu despre statul de drept si justitia in Romania si ca este incurajat de cineva de la noi. Nu mai e la noi acum. Sigur ca v-am spus si dv., sigur ca am intrebat pe persoana respectiva la momentul respectiv. A, nici nu-l cunosc, nici nu stiu. Cine e la dreapta lui acuma? Pavelescu.

Cazul Basescu

D-na Rodica Stanoiu: (...) In legatura cu ce s-a spus aici cu coruptia, si eu sunt de acord cu colegii nostri, noi am capatat un fel de complex in aceasta treaba, ca sa aratam ca facem ceva si ne uitam numai la oamenii nostri. De altfel, este si un semn pentru cei din teritoriu. Eu as zice ca cel putin din limbajul nostru cuvantul baronii trebuie sa dispara. Trebuie categoric sa dispara. Macar noi sa nu mai folosim acest cuvant.

Dl Adrian Nastase: Rodica, ceea ce spui tu o sa transmit la Ministerul Justitiei.

D-na Rodica Stanoiu: Da, va multumesc. Si trei, cu dosarele respective, cu trei explicatii pe care trebuie sa le dau. Stiti bine ca eu, de nenumarate ori, in legatura cu Basescu am intrebat chiar si in sedinte mari cand dam verde pentru Basescu. S-a dat tarziu dosarul lui, acuma. Cu celelalte este o alta treaba pe care eu am spus-o in surdina colegilor. Acum este momentul sa o spun tare. Sunt doua-trei care vin tari si importante, dar vreau sa va spun ca in aproape toate, mi s-a spus, dam si de oameni de aici. Sunt dosare extrem de complicate si atunci le-am lasat in stand-by ca sa vedem cum le lucram. Ceea ce este va spun eu este de meditat, nu este de..

Campania electorala si strangerea fondurilor

Dl Adrian Nastase: "(...) Nu neaparat actiunile, dar eu asa am inteles la un moment dat, cand am avut aceasta idee de geniu, sa ne intalnim cu tinerii. Nu cu tinerii in general, ca sunt cateva milioane in Romania si sunt cateva sute de mii sau zeci de mii ca tineret la noi. Pe unii le spui ca-i duci la film la Bucuresti, ii urci in camioane si i-ai adus la Bucuresti. Problema este daca putem sa spunem, iata, in sala sunt 500 sau 1000 sau 5000 de tineri care sunt deja in structurile administrative, au fost propusi si sunt in sistem, au fost alesi sau desemnati. Si aratam ca, in felul acesta, am inceput acest proces de implicare a lor in guvernare, nu este vorba doar de frectii si de promisiuni. Acesta a fost gandul meu, sa spun: sunteti aici 500 de oameni sau 700 sau 5000 care aveti deja responsabilitati. Va trebui sa fie mai multi cei care vor trebui sa fie in aceste structuri.

Asa, sa fie niste tipi care bat din palme, pur si simplu, pentru ca au venit de la meciul de hockey si nu aveau foarte multa treaba si erau prin preajma... Sigur, puteti sa decideti altfel, nu am nimic impotriva, dar acesta a fost punctul meu de vedere initial si continui sa cred ca acesta era unul dintre mesaje. Nu doar promitem, nu doar o frecam in discursurile pentru tineri, le promitem case si bani si femei si, uite, chiar am facut, i-am adus in sistem, acestia sunt o parte din cei care sunt in administratie. Vrem sa facem sa fie si mai multi", declara Adrian Nastase.

Bani de la baroni

Dl Adrian Nastase: "Eu va mai dau o veste rea. Saptamana viitoare o sa discutam la partid o idee pe care recunosc ca am lansat-o. Avem foarte multi oameni care au totusi salarii foarte bune, sunt in posturi politice in diferite institutii. Nu este totusi o problema ca o anumita suma - sigur, o sa discutam cat anume - sa fie pusa de-o parte in mod special de catre acestia pentru a sustine campania electorala, un fond de campanie.

Mi se pare absolut normal, pentru ca functiile in care multi sunt se datoreaza faptului ca noi am castigat alegerile. Daca vrem sa mai castigam o data alegerile, trebuie sa avem bani pentru ele. Daca nu, intram din nou in discutiile cu donatiile, cu cotizatiile. Nu are rost. Noi putem sa facem acest fond fara probleme. Sigur, nu vreau sa cream probleme nimanui. Sigur, sunt unii care au salariile mai mari, altii salariile mai mici, alti au venituri mai complexe, dar este o datorie a tuturor sa strangem acesti bani pentru fondul de campanie, pentru ca vom avea nevoie.

Ati vazut foarte bine, sumele care au fost anuntate, sumele mentionate ca au fost cheltuite in campania electorala anterioara - asa au scris baietii aia de acolo, lasa-ma sa-i sperii putin pe colegi - oricum va trebui sa cheltuim bani. Stiu ca si la nivel local va trebui sa faceti eforturi si fondul acesta va trebui sa fie constituit si la nivel local, dar trebuie sa gasim o modalitate prin care din timp sa strangem banii necesari, ca altfel trebuie sa alergam la unul si la altul, pe urma vin presiuni sa intre unul pe liste ca aduce nu stiu cati bani. Ati trait atatea campanii, stiti foarte bine cum se intampla lucrurile.

Nu cred ca este bine ca deciziile noastre sa se datoreze saraciei unei organizatii sau faptului ca la un moment dat nu au existat bani si a trebuit sa vina Deus ex machina sa aduca bani pentru campanie".

Legi plimbate si tinute la pachet

Dl Nicolae Vacaroiu: Noi ne propusesem sa facem o sesiune extraordinara la sfarsitul lunii, dar, cel putin la Senat, am discutat si cu Dorneanu, nu mai am motivatia. Motivatia era legata de legile electorale.

Dl Adrian Nastase: Nu, legile Uniunii Europene.

Dl Nicolae Vacaroiu: Domnule presedinte, eu mai am trei, din care una e in discutie. Este vorba de fondul de garantare, ordonanta cu finantele publice locale si privatizarea SIDEX. Restul le-am trecut pe toate. Toate comisiile, insa, ale Senatului lucreaza ultima saptamana din luna. Domnule presedinte, toate comisiile lucreaza ultima saptamana din luna, iar Comisia Juridica o saptamana in plus. Nu va ascund faptul ca mai am 68 de legi pe care le tin ca un pachet ca nu am ce sa le dau sa manance si intram in electorat. M-ati inteles? Este adevarat ca am 94 de initiative legislative care sunt in dezavantajul nostru si nu ma intereseaza si pe alea le plimbam. Aceeasi treaba e si la Camera Deputatilor. Va trebui sa mai cantarim pana saptamana viitoare".