Primarii vor avea puteri sporite, in detrimentul consiliilor locale, ca urmare a schimbarii Legii administratiei. Modificarile vizeaza aspecte de care fostul primar Basescu s-a lovit in lupta cu Consiliul General al Capitalei.

Parerile sint impartite in privinta modificarilor ce vor fi aduse Legii nr. 215/2001, a administratiei publice locale. "Sint si bune, si rele, dar in principal influentele politice ramin", apreciaza primarul PSD de Pitesti, Tudor Pendiuc. "E normal sa creasca puterile primarului, pentru ca el si-a pus obrazul in fata alegatorilor", crede primarul PNL de Hirsova, Ionel Chirita.

Primarul isi va putea trece prin consiliu mai usor anumite hotariri care acum trebuie sa intruneasca votul a doua treimi dintre consilieri. In proiectul legii, discutat in aceste zile de Ministerul Administratiei si Internelor (MAI) cu alesii locali, se spune ca hotariri ce vizeaza imprumuturi, bugete sau schimbari din functie nu mai au nevoie decit de votul unei majoritati simple a consilierilor in functie, adica jumatate plus unu.

Primarul isi poate asuma raspunderea

O alta schimbare este si modul in care poate fi dizolvat consiliul, inspirata din modul in care primarul Capitalei a fost nevoit sa coabiteze 4 ani cu un consiliu considerat corupt si dizolvat chiar de guvernul PSD. Proiectul prevede ca dizolvarea consiliului nu mai poate fi contestata (cum s-a intimplat la Bucuresti in 2000-2004) si se face mai usor decit pina acum. Va fi introdusa si posibilitatea ca primarul sa-si asume raspunderea in fata consiliului pentru diverse decizii, exact ca premierul in Parlament. "Primarul va prezenta consi-liului o decizie luata de el. Ea poate fi aplicata fara votul consiliului. Daca ei nu sint de acord cu decizia primarului, pot face o contra-hotarire care ar trebui sa treaca cu votul a doua treimi. Or, daca asa ceva se intimpla, adica primarul nu are de partea lui decit o treime din consilieri, inseamna ca ar trebui sa-si caute de lucru in alta parte", crede primarul de Hirsova.

City managerul, al doilea primar

Proiectul mai introduce notiunea de "city manager" aprobata de unii primari, dar criticata de altii. Instituirea lui este lasata, insa, la latitudinea consiliilor. City managerul poate primi competente similare cu acelea ale primarului, mai putin cele de stare civila, trebuie sa aiba studii superioare si sa nu faca politica. "Este un mod prin care acolo unde consiliul local are alta culoare politica decit primarul, poate schimba rezultatul alegerilor. Dar si o masura destinata acelor primari care nu prea stau pe la primarie", puncteaza primarul Pendiuc.

Managerii, peste primari in SUA

Institutia city managerului a luat nastere in SUA la inceputul anilor 1900, ca urmare a coruptiei si a opacitatii autoritatilor locale americane. Managerul ii scuteste pe primar si pe consilierii locali de activitati de rutina, precum supravegherea departamentelor sau negocierea diverselor contracte. Acesta ofera, de asemenea, consultanta pentru politie, pompieri sau urgente, coordoneaza proiectele de intretinere a strazilor, de deszapezire, de iluminare stradala, de salubrizare etc. Intr-un cuvint, managerul de oras evalueaza activitatea serviciilor comunitare pentru a le putea identifica, imbunatati sau inlocui. City managerul are autori-tatea sa angajeze sau sa disponibilizeze orice angajat din administratia unui oras.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.