Laureatul Premiului Nobel pentru Pace in anul 1986, americanul de origine romana Elie Wiesel, i-a inapoiat ieri presedintelui Ion Iliescu decoratia pe care seful statului roman i-o conferise in iulie 2002, Ordinul National Steaua Romaniei in grad de Mare Ofiter. Elie Wiesel a returnat decoratia dupa ce presedintele Romaniei l-a decorat cu o distinctie asemanatoare pe liderul PRM Corneliu Vadim Tudor. Nu o data, Wiesel, ca de altfel si Ion Iliescu, a fost atacat in paginile revistei "Romania Mare".

14 decembrie 2004
Presedintelui Ion Iliescu
Bucuresti, Romania
Am citit cu tristete si dezamagire despre faptul ca omul care a creat Comisia Internationala pentru studierea Holocaustului in Romania a ales sa decoreze doi indivizi ale caror crezuri incarcate de ura intra in contradictie cu scopurile nobile ale organizatiei. Corneliu Vadim Tudor si George Buzatu sint doi cunoscuti antisemiti, care neaga existenta Holocaustului. Vadim Tudor a publicat declaratii ofensatoare, urite si false despre poporul evreu, despre cultura si traditiile sale, precum si despre respectul fata de valorile morale si memoria istoriei.
Sper ca veti intelege faptul ca nu pot face parte din nici un grup in care este inclus si Vadim Tudor. Tocmai de aceea, decizia mea este de a renunta la "Ordinul National Steaua Romaniei" si de a nu mai purta decoratia de Mare Ofiter.
Cu cele mai bune urari pentru 2005 si anii care vor urma, Elie Wiesel


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.