"Este prematur sa se vorbeasca despre eventualitatea amanarii aderarii Romaniei la UE" reprezinta fraza clasica cu ajutorul careia diplomatul european se pune in garda pentru a evita o gafa politica.

Political corect a fost si mesajul transmis prin intermediul postului de radio Europa Libera de purtatorul de cuvant al comisarului european de extindere Olli Rehn, Stefaan De Rynk. "in acest moment, aderarea Romaniei la Uniunea Europeana este prevazuta pentru 1 ianuarie 2007", a afirmat De Rynk, referitor la controversata declaratia a lui Rehn, preluata si comentata de cotidianul britanic "Financial Times", cum ca Romania va intra doar peste cativa ani in Uniune.

La intrebarea care ii macina pe romani, 2007 sau 2008?, purtatorul de cuvant a raspuns ca aderarea este programata de Comisia Europeana pentru prima dintre cele doua date amintite. Asa ca usa ne este deschisa din 1 ianuarie peste doi ani. De Rynk aminteste ca, daca in Comisie se va ajunge la concluzia ca nu au fost indeplinite toate angajamentele, se va propune totusi amanarea intrarii Romaniei pana in 2008. Tensiunea ce domneste in sanul coalitiei de guvernare n-ar trebui sa ne ingrijoreze din perspectiva aderarii.

Crizele politice nu sunt neobisnuite nici in actualele state membre ale Uniunii, a comentat Stefaan De Rynk. Presa franceza este insa de alta parere, si anume ca meciurile amicale Tariceanu-Basescu vor influenta in mod negativ procesul aderarii. "O problema mult mai serioasa" o reprezinta, din punctul de vedere al lui De Rynk, coruptia, "la care stiti ca ne uitam cu multa atentie in cadrul rapoartelor anuale si la care ne vom uita din nou cand comisarul Rehn isi va prezenta, la sfarsitul lui octombrie, raportul anual".

Potrivit Ministerului Afacerilor Externe, care a contactat autoritatile germane pentru a clarifica recentele declaratii ale cancelarului federal Gerhard Schroeder referitoare la procesul de extindere a UE, romanii beneficiaza in continuare de sprijinul Germaniei in privinta aderarii. Amintim ca "Deutsche Welle" a publicat recent un material in care cancelarul aminteste posibilitatea amanarii aderarii Romaniei la UE.

Privitor la data intrarii noastre in marea familie europeana, cancelarul a precizat ca problema amanarii cu un an a aderarii celor doua nu este esentiala. Urmeaza acelasi "dar" precaut. "Se poate ca tarile sa aiba nevoie din cauze interne de un an in plus (pentru aderare), fie ca trebuie sa fie finalizat procesul combaterii coruptiei, fie ca trebuie sa fie clarificata chestiunea Justitiei sau a altor institutii ale statului", a completat Schroeder.

Seful biroului de presa al Cancelariei federale, Ruediger Petz, pe care cotidianul Adevarul l-a contactat, ne-a asigurat ca Gerhard Schroeder nu a pus sub semnul intrebarii aderarea Romaniei la UE si a facut referire doar la clauzele stipulate in Tratatul de aderare, care permite amanarea cu un an a procesului pentru una sau ambele candidate.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.