Daca premierul Romaniei dorea din partea serviciilor de informatii un exemplu concret de trafic de influenta sau aservire a unor grupuri de interese in cadrul Guvernului sau, noi suntem in masura sa i-l oferim, asteptand explicatiile de rigoare. In chiar ziua in care premierul tarii, Popescu Tariceanu, contesta acuzatiile presedintelui Romaniei, Traian Basescu, privind posibila coruptie din sanul cabinetului din Piata Victoriei, la Mangalia, la reuniunea anuala a reprezentantilor romanilor de pretutindeni se facea dovada acesteia.

In plin simpozion, un oarecare personaj Mihai Dragu, contestat de membri diasporei romanesti, face anuntul-surpriza ca le va reprezenta interesele acestora dintr-o noua calitate - de subsecretar de stat "pentru Romanii de Pretutindeni" - conferita de prim-ministrul Tariceanu. Anuntul a surprins nu numai participantii, ci si conducerea Departamentului de resort cat si cea a Ministerului de Externe, care nu aveau habar de aceasta decizie.

Chiar organele invocate in scandalul Presedintie-Guvern, SIE si SRI, ar trebui sa explice atat presedintelui, cat si premierului, cum de s-a permis aceasta numire, in contextul in care actul este lovit de nulitate de drept, fiind neconstitutional, deoarece personajul numit este cetatean strain, respectiv al Germaniei si numai al Germaniei. Tot acesta, in plina reuniune, nu s-a sfiit de la a reliefa cu emfaza faptul ca i-a reusit numirea prin mijloace mai putin ortodoxe.

Speram ca baietii cu urechea au inserat si aceasta informatie in nota care ar trebui deja sa stea pe masa prim-ministrului. Daca nu, il ajutam noi pe premier in munca anti-coruptie din cadrul Guvernului, solicitindu-i sa afle cum de a fost posibil sa fie pus sa semneze un astfel de act si cine se face responsabil de bataia de joc la adresa numelui care sta pe antetul deciziei: Romania.

Premierul Tariceanu face demnitari prin fax
In ciuda cererii noastre, Secretariatul General al Guvernului a refuzat sa explice actul premierului sustinand ca nu au ce raspuns sa dea. Pentru informarea precisa a Secretariatului General al Guvernului publicam azi facsimilul hotararii semnate de premierul Calin Popescu Tariceanu si seful Cancelariei primului-ministru, Aleodor Francu, prin care Mihai Dragu a fost numit pe 8 august subsecretar de stat in cadrul - credem -, Departamentului pentru Relatii cu Romanii de pretutindeni, nu asa cum incorect apare in decizia premierului, "subsecretar de stat pentru Romanii de Pretutindeni". Redam mai jos textul deciziei:

"Decizie pentru numirea domnului Dragu Mihai in functia de subsecretar de stat pentru Romanii de pretutindeni in cadrul Ministerului Afacerilor Externe

In temeiul art. 15 lit. e) si art. 19 din Legea nr. 90/2001 privind organizarea si functionarea Guvernului Romaniei si a ministerelor cu modificarile si completarile ulterioare si al art. 5 alin. (1) din Hotararea Guvernului nr. 100/2004 privind organizarea si functionarea Ministerului Afacerilor Externe, cu modificarile si completarile ulterioare

Primul ministru emite prezenta decizie:

Articol unic - pe data intrarii in vigoare a prezentei decizii, domnul Dragu Mihai se numeste in functia de subsecretar de stat pentru Romanii de Pretutindeni, in cadrul Ministerului Afacerilor Externe.

Bucuresti, (si, de mana) 8 august 2005 Nr. 411"

Decizie neconstitutionala

Decizia premierului, in ciuda faptului ca invoca mai multe articole si alineate de lege este neconstitutionala prin simplul motiv ca Mihai Dragu detine doar cetatenia germana. Facem azi cuvenita rectificare in urma unei erori aparute in articolul nostru de ieri: In conformitate cu articolul 16 din Constitutia Romaniei alineatul 3 "Functiile si demnitatile publice, civile sau militare, pot fi ocupate de persoanele care au cetatenia romana si domiciliul in tara".

Fiind numai cetatean german, Mihai Dragu nu poate fi numit intr-o functie de subsecretar de stat. In plus, numirea a fost facuta fara ca Ministerul Afacerilor Externe sau Departamentul pentru Relatii cu Romanii de Pretutindeni sa aiba habar de ea. Decizia premierului Tariceanu a fost transmisa prin fax la Mangalia unde se desfasura simpozionul "Romanii de pretutindeni, organizat de TVR International la Mangalia in perioada 5-9 august. Reprezentantii diasporei au avut surpriza sa li se anunte aceasta numire, care a starnit protestul lor, numitul Dragu fiind cunoscut in comunitatea romana din Europa Occidentala.

Astfel, coordonatoarea Asociatiei Casa Romaneasca (ARC) ne-a relatat cate ceva despre personajul in cauza. Desi in programul manifestarii Dragu apare ca fiind din partea unei fantomatice "Asociatii Academice din Nurenberg", el nu ezita sa se laude in trecut ca ar face parte din ARC. "Mi-a spus textul ca vrea sa se foloseasca de organizatia noastra pentru ca are nevoie de «o trambulina» urmarind sa devina «conducatorul tuturor romanilor din Europa». La refuzul nostru, ne-a amenintat direct: «Daca nu ma luati in barca voastra va voi rasturna barca!»".

Protestul diasporei

Decizia premierului Tariceanu de a-l numi pe Mihai Dragu ca subsecretar de stat la Departamentul pentru Romanii de Pretutindeni a provocat protestul asociatiilor romanesti din afara frontierelor aflate la simpozionul de la Mangalia. Romanii din diaspora au adresat atat premierului, cat si mass-media un memoriu in care se arata ca "aceasta decizie a fost o surpriza neplacuta".

"Atitudinea pe care a avut-o la diverse reuniuni nu merita increderea noastra", se afirma in protestul semnat de peste 30 de organizatii. "In aceasta situatie manifestam totala nemultumire si va rugam sa anulati decizia. Numirea lui in aceasta functie ar insemna contradictia si inutilitatea acestor trei zile de discutii, iar acest lucru ar dauna mult relatiilor dintre Guvernul Romaniei si Diaspora", se mai arata in memoriul asociatiilor romanesti din Spania, SUA, Germania, Franta, Italia, Canada, Serbia, Ungaria, Ucraina, Macedonia, Bulgaria, Republica Moldova, Grecia, Marea Britanie, Australia.

De asemenea, reprezentantii celor peste 10 milioane de romani din afara frontierelor care s-au intalnit la Mangalia au adresat un memoriu Administratiei Prezidentiale, Parlamentului Romaniei si Guvernului Roman in care cer infiintarea unui Departament de Stat pentru Romanii de Pretutindeni care sa fie o institutie autonoma si credibila.