Declasificarea informatiilor din cele 21 de rapoarte depinde acum de Serviciul Roman de Informatii, condus de Radu Timofte

Calin Popescu-Tariceanu a cerut marti-seara desecretizarea rapoartelor SRI privind influenta grupurilor de interese asupra unor membri ai executivului. Premierul i-a luat-o astfel inainte presedintelui Traian Basescu, care afirma luni, intr-un interviu, ca ar putea cere el insusi desecretizarea documentelor daca va fi nevoie sa probeze acuzatiile referitoare la structurile economice care ar influenta unii ministri. Cererea premierului inseamna fie ca acele note nu contin informatii concrete de natura sa atraga raspunderea ministeriala sau chiar penala, fie are informatia ca Serviciul Roman de Informatii, condus de Radu Timofte, s-ar putea opune.

Miza notelor: proba lui Traian Basescu

Notele care reprezinta avertismente privind riscuri si amenintari la adresa actului de guvernare pot fi analize ale SRI, care contin si informatii sau numai informatii. In cele 21 de note este posibil sa existe avertizari cu privire la interesele unor grupuri de interese, conexiunile si strategiile acestora. Pot fi insa mentionate si intalniri sau discutii. Sigur este ca, in lipsa unor nume si fapte, singura proba a acuzatiilor presedintelui, dincolo de garantia propriului cuvant, il reprezinta continutul acelor rapoarte.

Pisica aruncata in gradina lui Timofte

Daca si premierul, si presedintele sunt de acord ca notele SRI trebuie desecretizate, hotararea privind declasificarea nu o poate lua decat guvernul, la cererea motivata a emitentului, care este in acest caz Serviciul Roman de Informatii. Informatiile se declasifica daca: termenul de clasificare a expirat, dezvaluirea informatiilor nu mai poate prejudicia siguranta nationala, apararea tarii, ordinea publica ori interesele persoanelor de drept public sau privat detinatoare ori daca gradul de clasificare a fost atribuit de o persoana neimputernicita prin lege.

Legea mai prevede ca emitentul unui document clasificat trebuie sa precizeze daca acesta poate fi declasificat ori trecut la un nivel inferior de secretizare, la o anumita data sau la producerea unui anumit eveniment. SRI ar prefera sa nu se ajunga la declasificarea acestor documente, sustin surse apropiate serviciului. In apararea propriei cauze ar putea fi invcat articolul 20, alineatul b - care spune ca declasificarea se poate face doar daca informatiile in cauza nu pot prejudicia interesele persoanelor de drept public si privat detinatoare.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.