Partidul Democrat a refuzat ieri sa se solidarizeze cu propunerea premierului Calin Popescu Tariceanu de a se intalni, impreuna cu o delegatie a Aliantei Dreptate si Adevar, cu presedintele Traian Basescu.

"Ti-e frica sa te duci singur? Ce facem, iti tinem ariergarda?", a relatat un lider al PD mesajul pe care i l-a dat acest partid, la sedinta Aliantei, lui Tariceanu. Potrivit unor surse din Alianta, liberalii au insistat totusi pentru o intalnire intre Alianta si Tariceanu, pe de o parte, si Basescu, de cealalta parte, aratand ca au primit un mandat din partea Biroului Executiv al PNL. "Si ce, noi nu am avut mandat pentru alegeri anticipate si nu l-am putut respecta din cauza liberalilor?", ar fi replicat un lider al PD.

Acestia i-au mai reprosat ieri lui Tariceanu si faptul ca s-a angrenat intr-un conflict deschis cu seful statului. Ei i-au recomandat lui Tariceanu sa se duca singur la Cotroceni si sa-l intrebe pe Basescu: "Ma mai iubesti sau nu?". Liderii liberali si democrati au reusit totusi ieri sa convina asupra unui calendar de actiune in Parlament. Acest calendar include schimbarea presedintilor celor doua Camere ale Legislativului, Adrian Nastase si Nicolae Vacaroiu. Termenul final pentru aceasta masura este 5 septembrie, dar si liberalii, si democratii au recunoscut ca sunt foarte putine sanse ca el sa fie respectat.

Alte actiuni includ asumarea raspunderii Guvernului pe un pachet de legi vizand administratia locala, precum si modificarea ordonantei privind liberalizarera pietei energiei. Aceasta ordonanta a fost criticata de presedintele Traian Basescu, care a considerat ca ea produce inechitati pe piata energiei. Basescu a aratat ca unele firme pot cumpara energie ieftina de la Hidroelectrica, in timp ce altele beneficiaza de curent electric scump, produs de Termoelectrica.

Surse din Alianta sustin ca, de fapt, seful statului s-a certat cu premierul inca din 26 iulie, cand cei doi s-au intalnit la ziua ministrului de Interne Vasile Blaga. La acea intalnire, dupa ce Tariceanu s-a dus sa dea mana cu Basescu, acesta din urma i-ar fi adresat primului-ministru cateva cuvinte dure. Potrivit unor persoane care au asistat la aceasta cearta, Basescu i-ar fi spus inca de pe atunci lui Tariceanu ca stie ca a renuntat la demisie urmare a discutiilor purtate la Snagov cu oamenii de afaceri Dinu Patriciu si Peter Imre, precum si cu ziaristul Sorin Rosca Stanescu.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.