Reprezentantii opozitiei parlamentare au fost mai prezenti in emisiunile de stiri difuzate de posturile de televiziune in luna iunie decat reprezentantii majoritatii parlamentare, arata rezultatele unei monitorizari privind regula celor trei treimi, realizata de Consiliul National al Audiovizualului, informeaza Mediafax. Monitorizarea a fost realizata in perioada 1-30 iunie 2005, fiind urmarite principalele emisiuni de stiri, dezbatere si divertisment ale principalelor posturi de televiziune si de radio: TVR1, Antena 1, Pro TV, Prima TV, Realitatea TV, OTV, National TV, B1TV, Radio Romania Actualitati, Europa FM, Info Pro, National FM si Radio Guerrilla.

Astfel, in buletinele de stiri ale postului de televiziune Antena 1, Opozitia a fost prezenta in proportie de 47,8%, Puterea in procent de 26,6% si 25,5% reprezentanti ai autoritatii publice centrale. Intr-un procent de peste 40%, Opozitiei a fost prezentata in context negativ, acelasi lucru petrecandu-se si in cazul autoritatii publice centrale. In schimb, mai mult de jumatate din cele 26 de procente acordate de stirile postului Antena 1 Puterii au fost in context pozitiv (15,4%) si doar 11,2% in context negativ.

Si Prima TV a oferit un procent majoritar materialelor in care sunt prezenti reprezentantii Opozitiei parlamentare, respectiv 43,2%, fata de 37% acordat autoritatii publice si 19,8% majoritatii parlamentare. Ca si in cazul postului Antena 1, si Prima TV a difuzat in mare parte materiale negative referitoare la Opozitie si la autoritatile centrale. Pro TV a difuzat in luna iunie peste jumatate din spatiul de emisie dedicat stirilor politice materiale cu reprezentanti ai opozitiei (50,9%), autoritatea centrala si majoritatea parlamentara fiind prezente cu 26,9, respectiv 22,1 procente.

Aproape 40 de procente din cele 50 acordate Opozitiei parlamentare sunt, insa, prezentate in context negativ, si doar 11,1% in context pozitiv. Si postul de stiri Realitatea TV a difuzat in iunie peste 40% materiale cu reprezentanti ai opozitiei, dintre care 34,3% in context negativ si 5,9% in context pozitiv. Aceeasi situatie - cu Opozitia in prim-plan - se afla si la B1 TV, National TV, OTV.

Singurul post de televiziune care a difuzat intr-o proportie mai mica materiale care includ reprezentanti ai Opozitiei este TVR 1, unde autoritatea publica centrala detine 61,6% din spatiul de emisie destinat stirilor politice (44,5% in context pozitiv si 17,1% in context negativ), urmata de Opozitia parlamentara cu 23% (4,6% in context pozitiv si 18,5% in context negativ) si apoi de Putere, cu 15,4% (6,7% in context pozitiv si 8,7% in context negativ). Conform monitorizarii CNA, principalele subiecte din emisiunile de stiri in iunie au fost afacerea Rompetrol, bilantul la un an de la alegerile locale, alegerea lui Emil Boc la presedintia PD, problema jurnalistilor romani rapiti in Irak, eliberarea lui Miron Cozma etc.

Parlamentul si Guvernul pe primele locuri
Referitor la ponderea prezentelor la stiri a membrilor Parlamentului, Guvernului si a presedintelui tarii, postul public a acordat cel mai mare spatiu de emisie Guvernului (60,8%), urmat de Parlament (26,6%) si de presedinte (12,6%). In cazul postului Antena 1, membrii Parlamentului au avut o prezenta mai mare decat cei ai Guvernului (45,2% fata de 36,6%), presedintelui fiindu-i acordat un spatiu de 18,3%. In ceea ce priveste postul Pro TV, acesta a difuzat stiri cu reprezentanti ai Parlamentului in proportie de 49,2%, cu reprezentanti ai Guvernului in proportie de 37% si cu presedintele in proportie de 13,8%.

Basescu, cel mai mediatizat politician

In ceea ce priveste personalitatile politice si mediatizarea lor in sectorul audiovizual, presedintele Traian Basescu a fost, conform CNA, cel mai bine mediatizat intre oamenii politici din Romania, el iesind pe primul loc al clasamentelor la toate posturile de televiziune, intr-un total de 214 stiri, cu 89 de interventii. Locul doi este disputat de premierul Calin Popescu Tariceanu (care a iesit pe al doilea loc la TVR 1, Prima TV, Realitatea TV si OTV, fiind prezent in 199 de stiri, cu 131 interventii), Ion Iliescu (locul doi la Antena 1 si Pro TV, fiind prezent in 145 de stiri, cu 71 de interventii), Corneliu Vadim Tudor (locul doi la B1 TV, fiind prezent in 53 de stiri, cu 38 de interventii) si Adrian Nastase (locul doi la National TV, fiind prezent in 108 stiri, cu 76 de interventii).

Nastase, in topul dezbaterilor politice

In ceea ce priveste cele mai mediatizate personalitati politice in emisiunile de dezbatere, divertisment si sport, Adrian Nastase (PSD) ocupa primul loc cu noua prezente, urmat de Gheorghe Flutur (PNL) si Ionut Popescu (PNL) cu cate sase prezente, apoi de Lucian Bolcas (PRM), Mircea Geoana (PSD), Theodor Melescanu (PNL) etc. De asemenea, spre deosebire de TV, la radio cea mai mediatizata personalitate politica la stiri este Calin Popescu Tariceanu, urmat de Traian Basescu, Emil Boc si Adrian Nastase. Acesta din urma ocupa, ca si la TV, locul unu in clasamentul celor mai mediatizate personalitati politice in emisiunile de dezbatere, divertisment si sport.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.