Printr-o decizie neconstitutionala, premierul Tariceanu a numit un subsecretar de stat care se lauda ca e prieten cu Radu Berceanu. MAE si DRP habar n-au ca s-au procopsit cu un nou subsecretar de stat. Meritele lui Mihai Dragu pentru numirea in aceasta functie nu sunt cunoscute romanilor din diaspora

Printr-o decizie arbitrara si neconstitutionala, premierul Calin Popescu Tariceanu l-a numit pe cetateanul german de origine romana Mihai Dragu in functia de subsecretar de stat la Departamentul Romanilor de Pretutindeni. Anuntul a fost facut in cursul zilei de luni, in fata simpozionului "Romanii de pretutindeni, organizat de TVR International la Mangalia in perioada 5-9 august.

Prin decizia numarul 411 din 8 august 2005, semnata de premierul Tariceanu si contrasemnata de Aleodor Francu, transmisa la Mangalia prin fax, reprezentantii romanilor din diaspora au fost instiintati ca noul subsecretar de stat de la Departamentul Romanilor de Pretutindeni (DRP) se numeste Mihai Dragu. Secretariatul General al Guvernului a sustinut in prima faza ca nu stie nimic despre aceasta numire, indrumandu-ne sa inaintam o cerere in baza legii informatiilor publice pentru a afla amanunte suplimentare.

Numirea prin fax s-a facut fara stirea Ministerului de Externe, caruia i se subordoneaza DRP si, mai mult, fara stirea secretarului de stat Mihai Gheorghiu, care conduce DRP. Contactat de ZIUA, Mihai Dragu ne-a informat ca a fost numit in aceasta functie pe baza unui curriculum vitae si a unei cereri de angajare pe care le-a inaintat premierului Tariceanu. Mihai Dragu a parasit Romania in anul 1990, fiind, conform afirmatiilor sale, membru fondator al PD si fost deputat in CPUN.

Unii reprezentanti ai romanilor din strainatate prezenti la Mangalia si-au exprimat temerea ca Mihai Dragu este o "conserva" a serviciilor secrete. Pe de alta parte, in timpul intalnirilor de la Mangalia, Mihai Dragu a sustinut in fata cui dorea sa-l asculte ca este prieten foarte bun cu omul politic Radu Berceanu.

Numire palmata

Intrebat despre numirea noului subsecretar de stat, seful DRP, Mihai Gheorghiu, ne-a transmis ca nu stie ce se intampla, nu-l cunoaste pe Mihai Dragu si nu a existat nici o comunicare oficiala referitoare la aceasta numire. Pe de alta parte, surse din cadrul Ministerului de Externe ne-au informat ca aceasta numire nu a fost adusa la cunostinta ministrului de Externe Mihai Razvan Ungureanu. Practic, numirea lui Mihai Dragu in functia de subsecretar de stat a fost transmisa doar prin fax la Mangalia, nici unul dintre cei responsabili de activitatea DRP nefiind informati de aceasta decizie.

In plus, numirea lui Mihai Dragu in functia de subsecretar de stat la Departamentul Romanilor de Pretutindeni este neconstitutionala, acesta avand doar cetatenia romana. Articolul 16 din Constitutia Romaniei stipuleaza la aliniatul 3 ca "Functiile si demnitatile publice, civile sau militare, pot fi ocupate de persoanele care au numai cetatenia romana si domiciliul in tara".

Protestul diasporei

Decizia premierului Tariceanu de a numi pe Mihai Dragu, ca subsecretar de stat la Departamentul pentru Romanii de Pretutindeni, a provocat protestul asociatiilor romanesti din afara frontierelor, aflate la simpozionul de la Mangalia. Romanii din diaspora au adresat premierului un memoriu in care se arata urmatoarele: "Pentru reprezentantii asociatiilor aceasta decizie a fost o surpriza neplacuta. Nu cunoastem meritele persoanei care au dus la numirea sa in aceasta functie. Nu cunoastem ce comunitate reprezinta, care este activitatea si rolul domniei sale in cadrul diasporei, iar atitudinea pe care a avut-o la diverse reuniuni nu merita increderea noastra".

"In aceasta situatie manifestam totala nemultumire si va rugam sa anulati decizia. Numirea lui in aceasta functie ar insemna contradictia si inutilitatea acestor trei zile de discutii, iar acest lucru ar dauna mult relatiilor dintre Guvernul Romaniei si Diaspora", se mai arata in memoriul asociatiilor romanesti din Spania, SUA, Germania, Franta, Italia, Canada, Serbia, Ungaria, Ucraina, Macedonia, Bulgaria, Republica Moldova, Grecia, Marea Britanie, Australia.

De asemenea, reprezentantii celor peste 10 milioane de romani din afara frontierelor care s-au intalnit la Mangalia au adresat un memoriu Administratiei Prezidentiale, Parlamentului Romaniei si Guvernului Roman in care cer infiintarea unui Departament de Stat pentru Romanii de Pretutindeni care sa fie o institutie autonoma si credibila.

"Noi, reprezentanti ai mai multor comunitati romanesti de pretutindeni, prezenti la simpozionul Romanii de pretutindeni, suntem convinsi ca este imperios necesara adoptarea Legii pentru romanii de pretutindeni care sa statueze infiintarea Departamentului de Stat pentru romanii de pretutindeni, ca institutie autonoma, ordonator principal de credite, aflata in subordinea Guvernului Romaniei sau a Parlamentului (ca garantie a nepolitizarii ei), precum si amendarea Legii electorale cu un articol care sa permita cetatenilor romani aflati in afara actualelor frontiere sa isi exercite dreptul la vot prin corespondenta, asa cum acest lucru este practicat si in alte state democratice", se arata in memoriul semnat de peste patruzeci de asociatii romanesti din intreaga lume.

Asociatiile care au semnat acest memoriu
sunt:

Asociatia romana Castellon - Spania, Asociatia "CASA ROMANEASCA" - Germania, Asociatia EMPRESA RICOR' - Spania, Uniunea Culturala - Spania, Asociatia "Soleil de l' Est" - Franta, Asociatia Romanilor din Italia, Asociatia Rasaritul Romanesc - Republica Moldova, Asociatia culturala "Casa Limbii Romane" - Ucraina, Asociatia socio-culturala a tiganilor romani din Spania "Shatra", Asociatia Nationala a Intreprinzatorilor Straini din Spania, Comunitatea romanilor din Serbia-Muntenegru, "Fratia" Asociatia Emigrantilor Romani si Moldoveni" Setubal Portugalia, Asociatia Romanilor din Ungaria, Association of Canadian - Romanian University - Canada, Fundatia "Alexandru cel Bun", Cernauti, Ucraina, Societatea Scriitorilor Romani din Cernauti, Ucraina, Liga Tineretului Roman "Junimea" din regiunea Cernauti, Ucraina, Liga Aromanilor din Macedonia, Asociatia "George Cosbuc", Ucraina, Asociatia "Spirit Romanesc - Australia, Asociatia Agero-Stuttgart - Germania, Saptamanalul "Curierul Atenei" - Grecia, Centrul Cultural Romanesc Londra, Marea Britanie, Asociatia Romanian Land - Italia, Asociatia Rasaritul Romanesc - Republica Moldova, Comunitatea Romanilor din Serbia, Comunitatea Romanilor din Bulgaria, Societatea Culturala Salzgitter - Germania, ASCIR "Spirit romanesc" - Italia, A.I.P.E. - Spania.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.