Guvernul roman a facut un "gest minunat de asistenta umanitara si de solidaritate cu aliatii" in rezolvarea situatiei refugiatilor uzbeci, iar comunitatea internationala va gasi o solutie pentru a transfera toti solicitantii de azil din Romania, a declarat un important oficial american. Intr-un interviu acordat agentiei Mediafax, Matthew Bryza, care indeplineste functia de adjunct al asistentului secretarului de stat pentru Europa si Eurasia, specialist in zona Caucazului, a dat mai multe detalii referitoare la criza umanitara in care s-a implicat Romania, la efectele determinate de actiunile Statelor Unite pentru ameliorarea situatiei acestora, dar si la evolutiile recente din zona Asiei Centrale.

Intrebat cati dintre cei aproape 450 de refugiati uzbeci din Romania ar putea fi primiti pe teritoriul american, Bryza a spus: "Nu putem prevedea cati vom accepta. Pentru ca acum trebuie sa treaca prin procedura normala, procedura mai aprofundata a UNHCR, si a Departamentului nostru de Securitate Interna. Asa cum am spus, dupa acest proces vom primi cat de multi vom putea din punct de vedere al propriilor noastre legi si credem ca, in final, va fi un numar foarte mare".

Oficialul american a precizat ca "tocmai pentru a deosebi refugiatii de teroristi UNHCR realizeaza aceasta verificare, iar noi facem propria evaluare pentru a ne asigura ca cei care vin in SUA ca refugiati chiar merita acest statut de refugiati".


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.