O eventuala retragere sau excludere a Partidului Conservator de la actul guvernarii naste calcule febrile la nivelul celorlalti parteneri din Coalitie, dornici sa puna mana pe cele doua ministere detinute de formatiunea lui Dan Voiculescu.

Cei mai avantajati de actuala stare de lucruri sunt democratii care au de castigat indiferent de ce pozitie vor adopta conservatorii fata de unele probleme spinoase, precum inlocuirea sefilor camerelor legisltive sau adoptarea legii administratiei locale. Cei care stau la panda sunt oamenii lui Marko Bela care vaneaza, potrivit unor surse de la nivelul Uniunii postul de ministru al Economiei si Comertului, detinut de Codrut Seres (foto), fie pentru Iuliu Winkler, fie pentru un eventual troc, la schimb cu Ministerul Culturii.

Democratilor le convin ambele scenarii. Astfel, daca Voiculescu cedeaza in chestiunea debarcarii lui Adrian Nastase si Nicolae Vacaroiu din fruntea Parlamentului, Berceanu se poate instala linistit la Senat, in timp ce Monei Musca i se va oferi, ca o compensatie, sefia Camerei Deputatilor. Scenariul refuzului conservatorilor de a se ralia la strategia de inlocuire a celor doi social-democrati le ofera aliatilor perspectiva crearii guvernului minoritar ca un prim pas spre anticipate.

Pe fundalul acestui joc de sah politic, UDMR ridica miza. In declaratiile oficiale, liderii Uniunii sustin ca nu sunt interesati de masinatiunile politice, asigurarea unei stabilitati politice in perspectiva unei integrari cu succes in comunitatea europeana reprezentand principalul lor obiectiv. In paralel, insa, Marko &Co. poarta discutii cu aliatii mutand ministerele ca pionii pe patratelele tablei de sah. Cu un Iuliu Winkler ca secretar de stat la Ministerul Economiei si Comertului, UDMR spera sa-i revina portofoliul de ministru de resort in cazul debarcarii lui Codrut Seres, un post ispititor si pentru liberali care detin la randul lor, cheile Ministerului Culturii.

Tocmai de aceea, Cultura reprezinta pentru udemeristi o varianta de rezerva buna de luat in calcul. In ceea ce priveste chestiunea schimbarii presedintilor celor doua camere legislative, reprezentantii UDMR sunt pregatiti sa sustina Alianta DA in acest demers. "Ne cunoastem interesele dar si obligatiile. UDMR si-a declarat deja disponibilitatea de a se solidariza cu coalitia", ne-a declarat presedintele executiv, Takacs Csaba, insistand insa pe "arderea" unor "etape obligatorii": modificarea actelor normative de profil care sa permita schimbarea sefilor Camerelor, aprobarea modificarilor in plen si punerea lor in aplicare.

Cel de-al doilea post ministerial detinut de conservatori nu reprezinta un punct de atractie prea mare pentru democrati sau colegii din UDMR, poate si datorita lipsei precizarii unor atributii mai clare pentru vicepremierul Gheorghe Copos.

Aflat in gratiile liberale, care l-ar primi cu bratele deschise in partid, Copos a si iesit recent la inaintare amenintand conducerea propriului partid cu demisia in cazul in care Voiculescu nu va sprijini decizia pe care coalitia o va lua saptamana viitoare in cadrul CNC-ului in legatura cu problema sefiei Parlamentului. "Saptamana viitoare va avea loc un CNC. Daca se va lua aceasta decizie, va promit ca PC se va tine de cuvant. Daca nu se va tine de cuvant, eu, George Copos, voi demisiona din PC", a afirmat fostul umanist.

Purtatorul de cuvant al PC, Bogdan Ciuca, nu se arata ingrijorat de afirmatiile colegului sau de partid. "Noi vom avea, saptamana viitoare, un Birou Permanent si un Birou Politic in care se va hotari pozitia pe care o va adopta partidul. Am convingerea ca solutia care va fi adoptata va fi una inteleapta si pentru stabilitate", a precizat Ciuca. Reprezentantul PC a aratat ca partidul sau ar putea sprijini schimbarile dorite de aliati, daca li se va prezenta un motiv bine intemeiat. "Indiferent ce functie vizam, ar trebui ca in Regulamente sa se precizeze si motivatia schimbarii", a conchis Ciuca.

In ceea ce priveste defectiunile consemnate la nivelul Aliantei datorita pozitiei unor alesi conservatori la nivel parlamentar, Ciuca a tinut sa precizeze ca PC a sustinut intotdeauna in plen obiectivele coalitiei, in ciuda unor pareri divergente exprimate la nivel de comisii de catre senatorul Gavrila Vasilescu, dar si de unii parlamentari PD, PNL sau UDMR.


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.