Redeschiderea unor capitole de negociere incheiate cu UE "este foarte riscanta" pentru Romania, a avertizat presedintia olandeza a Uniunii Europene, informeaza Rompres. Comisia Europeana l-a felicitat pe Traian Basescu pentru victoria in alegerile prezidentiale, oficialii europeni indemnand Romania sa-si respecte toate angajamentele asumate in timpul negocierilor de aderare din Bruxelles.

Pe de alta parte, in ceea ce priveste posibilitatea redeschiderii unor capitole de negociere, evocata de presedintele ales al Romaniei, Traian Basescu, ministrul de Externe olandez, Bernard Bot, a carui tara detine presedintia in exercitiu a Uniunii Europene, a declarat la Bruxelles ca aceasta "este o treaba foarte riscanta". Ministrul olandez a comentat declaratiile presedintelui ales al Romaniei, Traian Basescu, privind intentia noului Guvern de a deschide doua capitole - Energia si Concurenta - pentru a negocia un acord mai bun pentru Romania.

Bernard Bot a apreciat ca este la latitudinea Romaniei sa ceara redeschiderea anumitor capitole, dar a avertizat: "Ceea ce pot spune este ca aceasta este o treaba foarte riscanta, intrucat Comisia a decis dupa deliberari serioase ca aceste capitole pot fi inchise. Sunt foarte curios sa aflu care ar fi motivele pentru redeschiderea lor. Inca o data, nu recomand Romaniei sa urmeze aceasta cale, pentru ca ar fi in detrimentul ei".

Tratate de aderare, in mai

Bot a mai declarat ca sefii de guvern ai tarilor UE vor anunta, la summitul de la Bruxelles (16-17 decembrie), ca intentioneaza sa semneze tratatul de aderare cu Romania si Bulgaria cel tarziu la inceputul lunii mai. El a declarat ca aceasta data tinta pentru semnarea tratatului ar putea fi mentinuta chiar in eventualitatea in care Romania redeschide cele doua capitole de negociere. "Am avea inca patru luni pentru negocieri. Speram ca negocierile vor putea fi incheiate pana la sfarsitul lui aprilie. Dar acestea sunt inca zvonuri," a precizat Bot. El a afirmat ca Romania si Bulgaria "sunt legate printr-un singur tratat de aderare".

Si ministrul francez de Externe, Michel Barnier, a apreciat desfasurarea procesului electoral din Romania, dar s-a aratat surprins de referirile la eventuala redeschidere a capitolelor "Energie" si "Concurenta". "E cam tarziu totusi. Sigur ca domnul Basescu nu putea cere asa ceva mai devreme /.../, dar mi se pare ca aceste negocieri au fost lungi, dificile si exigente si bine conduse si de o parte, si de alta", a declarat seful diplomatiei franceze.

Ministrul Afacerilor Externe al Bulgariei, Solomon Pasi a declarat ieri la Bruxelles, ca din experienta propriei sale tari si a primelor 10 state care au aderat la Uniunea Europeana, orice redeschidere a capitolelor de negociere pentru aderarea la Uniunea Europeana este contraproductiva. Seful diplomatiei bulgare si-a exprimat speranta ca noile autoritati de la Bucuresti nu vor lua masuri care sa intarzie semnarea, impreuna, de Romania si Bulgaria a Tratatului de aderare la UE, cat mai curand, in prima parte a anului viitor.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.