Liderul PSD ar putea sa-si piarda, in urma unui editorial considerat sovin, pozitia de presedinte al Organizatiei Project on Ethnic Relations

Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii (CNCD) s-a autosesizat ieri in privinta unui editorial semnat de Adrian Severin in cotidianul "Ziua", intitulat "Epopeea frustratilor". Teza expusa de liderul PSD este ca alogenii, adica strainii ajunsi la putere, au dus popoarele in mijlocul carora traiesc la ruina si-i da ca exemple pe Bonaparte, Hitler si Stalin si pe Traian Basescu, seful statului fiind, sustine Severin, tatar.

Reactia presedintelui Romaniei a fost una amuzata, am aflat de la Administratia Prezidentiala, care ne-a comunicat ca Traian Basescu este de nationalitate romana si ca in Constanta a avut multi prieteni tatari. In schimb, elita intelectuala romana a fost socata de opiniile de Adrian Severin, fost presedinte al Adunarii Parlamentare a OSCE si presedinte al Project on Ethnic Relations (PER), organizatie pentru prevenirea conflictelor interetnice in Balcani, sustinuta, printre alte institutii de prestigiu, si de Departmentul de Stat al SUA.

Explicatii agravante

CNCD a demarat ieri oficial o ancheta si a solicitat puncte de vedere de la Adrian Severin, Administratia Prezidentiala, Comunitatea turco-tatarilor din Romania si de la ziarul "Cotidianul", care detine, potrivit presedintelui Asztalos Csaba, o inregistrare cu explicatiile oferite publicatiei de autorul articolului. Explicatii care, sustine "Cotidianul", nu contrazice continutul editorialului publicat in "Ziua", ci dimpotriva.

Severin nu comenteaza

Deputatul PSD Adrian Severin a refuzat ieri sa faca vreun comentariu legat de decizia Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii de a se autosesiza in urma editorialului sau, publicat in "Ziua" si dedicat presedintelui Traian Basescu: "Tot ce am avut de spus pe aceasta tema am scris in acel editorial. ".

Smaranda Enache: A facut un pas periculos

Articolul lui Severin i-a determinat pe unii intelectuali romani sa ia pozitie, considerand ca opinia acestuia repune in circulatie sterotipul "strainului vinovat de toate relele din Romania" pe care s-au bazat miscarile nationalist-extremiste in perioada interbelica si postcomunista. Unii considera ca Adrian Severin a dovedit pana acum ca este un democrat cu minte deschisa. Analistul politic din Cluj Peter Banyai crede ca "din tot ce a scris si a facut Adrian Severin a dovedit ca nu este nationalist, sovin, antisemit".

De partea cealalta, Smaranda Enache, presedintele Ligii Pro Europa, s-a declarat surprinsa negativ. "Il cunosc si-l pretuiesc, ii cunosc si-i pretuiesc ideile despre natiunea civica si pluralism. Dar sa vorbesti despre alogeni ca si cum ar fi vinovati de toatele relele este o formulare inadmisibila. A judeca un om in functie de apartenenta etnica este un pas periculos pe care Adrian Severin l-a facut venind din partea cea mai solida a proeuropenismului.

Este o ruptura in discursul lui public si, daca ne-am fi asteptat la asemenea afirmatii de la PRM sau de la nationalistii consacrati, din partea unui democrat consacrat este grav pentru ca pozitia lui publica este importanta, conteaza", ne-a declarat Smaranda Enache. Presedintele Ligii Pro Europa ne-a mai spus ca Adrian Severin a fost selectat pentru functia de presedinte al Project on Ethnic Relations pentru ca era adecvat: "Daca va persista in teoria sustinuta in editorial, atunci se poate pune in discutie si aceasta functie".

Urmarit de scandal

Lista lui Severin. Adrian Severin a pierdut functia de ministru de externe in guvernul Ciorbea in urma unui interviu in care afirma ca stie numele unor politicieni si directori de ziare care au lucrat pentru servicii secrete straine. Scrisoarea lui Severin din 1998. Adrian Severin publica o scrisoare deschisa in care critica modul in care Petre Roman conducea Partidul Democrat. A fost exclus din PD. Infiltrarea in SAR. Potrivit stenogramelor PSD publicate de "Evenimentul zilei", intr-una dintre sedintele conducerii PSD, Adrian Severin primise sarcina de a submina din interior Societatea Academica Romana, condusa de Alina Mungiu-Pippidi, al carei membru fondator era.

Epopeea frustratilor

"Atunci cand vor puterea, alogenii stiu sa inteleaga si sa manipuleze perfect suferintele popoarelor in mijlocul carora traiesc. Este cazul corsicanului Bonaparte pentru francezi, al austriacului Hitler pentru germani, al gruzinului Giugasvili (Stalin) pentru rusi sau al tatarului Basescu pentru romani. Cu totii au reusit sa duca popoarele respective la cote de entuziasm inexplicabile, sa le trezeasca o irationala admiratie si loialitate fata de lider, sa le insufle un spirit de sacrificiu suicidar. Primii trei si-au lasat tarile in ruina.

Cel de-al patrulea trebuie oprit inainte de a o face. (...) Nimeni nu percepe mai bine gustul frustrarii si revolta neputintei ca alogenii. Nimeni nu simte mai bine ura fata de o lume care pare a te tine la periferie si in care te integrezi calcand-o in picioare. De aici apar liderii "nonconformisti" primiti cu bucurie de cei care cred ca ordinea inconjuratoare este vinovata de esecurile lor." (fragmente din editorialul publicat de Adrian Severin in ziarul "Ziua")

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul ZileiTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.